Menu
Koeman kan totaal nieuwe aanvalslinie inzetten

Koeman kan totaal nieuwe aanvalslinie inzetten

Ajax hervat zondag de competitie met een uitwedstrijd bij ADO Den Haag. Het laatste duel in de Holland Casino Eredivisie, twee weken terug thuis tegen FC Utrecht, eindigde teleurstellend in 1-1. Zonder Zlatan Ibrahimovic maar al met de inbreng van Mauro Rosales moet Ajax tegen ADO een goede beurt maken.

ADO heeft evenveel punten als het aantal wedstrijden dat tot op heden is gespeeld dit seizoen, drie. Die punten pakte ADO alledrie in Waalwijk, waar de Zuid-Hollanders RKC op de knieën kregen. In eigen huis tegen Ajax wil de ploeg uit het Zuiderpark altijd goede sier maken.

Bij Ajax ligt dat deze week even anders. Natuurlijk wil en moet Ajax winnen, maar komende woensdag wacht Juventus in de UEFA Champions League. De aandacht moet echter bij ADO blijven. ,,Een wedstrijd spelen tegen Juventus is makkelijker dan tegen ADO Den Haag", weet Koeman uit ervaring. Dat klinkt misschien zo op het eerste gehoor raar, maar tegen Juventus hoeft hij zijn ploeg niet te motiveren, op de gevaren te wijzen en te hameren op de concentratie. Dan zijn zijn jonge spelers tot het bot gebrand op een goed resultaat.

Koeman: ,,Maar misschien dat door de gebeurtenissen van de afgelopen week de jongens het idee hebben dat ze samen sterker zijn. Wie weet krijgt de ploeg daardoor een positieve impuls."

In vergelijking met het laatste duel tegen FC Utrecht zal de aanvalslinie van Ajax er heel anders uit kúnnen zien. Natuurlijk is het mogelijk dat alleen Wesley Sonck als 'nieuweling' zal spelen en dat Koeman 'gewoon' teruggrijpt op Tom de Mul en Nourdin Boukhari. Maar ook Tom Soetaers is op links weer een optie, hij heeft immers zijn schorsing van drie duels uitgezeten. En dan hebben het nog niet eens over Nicolae Mitea die met Jong Roemenië liet zien in blakende vorm te verkeren door drie keer te scoren! De nieuwe rechtsbuiten Mauro Rosales krijgt ook speelminuten, maar hoe veel en vanaf welk moment kon Koeman nog niet zeggen.

Zeker is in elk geval dat Wesley Sonck de spits van Ajax is. Koeman: ,,Ik heb altijd een groot vertrouwen gehad in Wesley Sonck. Maar op de manier waarop wij in de competitie spelen, met drie middenvelders, moest ik een keuze maken. Voor die nummer 9 positie is Zlatan Ibrahimovic de beste, maar nu hij weg is, komen anderen in beeld. Sonck heeft nu de kans zijn kwaliteiten te laten zien. Ik ben er van overtuigd dat hij kwaliteit heeft in een 4-3-3 systeem. Maar hij moet wel meer steun hebben dan Zlatan, want die vulde het balbezit zelf en op zijn eigen manier in. Dat Sonck steun nodig heeft, betekent wel dat er ook een aanpassing voor de rest van het elftal doorgevoerd zal worden. Met name op het middenveld. Dat zal dichter bij hem in de buurt moeten spelen. Hoe we dat gaan doen weet ik voor mijzelf wel. Maar zondag zullen jullie dat zien."

Op Tomás Galásek en John O'Brien na is de selectie compleet. Het herstel van Galásek zal langer in beslag nemen dan twee weken. ,,Ik hoop dat hij eind september weer inzetbaar is", zei Koeman vrijdagmiddag.