Menu

Koeman laat zich niet in de kaart kijken

Ajax trainde dinsdagavond in stadion Mestalla in Valencia en daaraan voorafgaand gaf trainer Ronald Koeman een persconferentie. Natuurlijk liet Koeman zich niet in de kaart kijken. Niet buiten het veld en niet op het veld. Want uiteraard wilde de Spaanse pers weten wanneer de voormalige sterspeler van Barcelona zich in Spanje zou melden. Daar ging hij niet op in. ,,Volgens mij spelen we morgen tegen Valencia'', liet hij de journalisten weten.

Dat Koeman het fijn vond om weer terug te zijn in Spanje straalde van hem af. En hij gaf het ook ruiterlijk toe. ,,Het heeft wel iets als je in Spanje bent. Iedereen is hier met voetbal bezig. Ik vind dat prachtig. Ik ben altijd blij als ik in Spanje kom, want ik vind het een fantastisch land.”

Fantastisch noemde de trainer ook het stadion. ,,Voor de spelers is het geweldig. De mensen zitten dicht op het veld. Wat ik me herinner van dit stadion is dat we hier wel eens wonnen, gelijkspeelden en verloren. Maar we wonnen wel iets vaker dan we verloren.”

Al in de vertrekhal van de luchthaven werd de Ajax-trainer belegerd door camera´s en journalisten. ,,Dat komt omdat we met Ajax een stukje terrein hebben teruggewonnen, maar ik ben zo te zien ook nog steeds interessant.”

Interessant was eveneens de training. De discussies onder de pers en de supporters werden er zeer levendig van. Wie zou er spelen? Zouden Litmanen en Van der Vaart samen het diepste spelen met Van der Meyde en Maxwell op het middenveld? Of toch Mido en Van der Meyde aan de zijkant en Litmanen in het centrum? De hesjes rouleerden in elk geval vaak. Met tien tegen negen – Sikora trainde apart met Pim van Dord – eindigde de training. Toen hadden Trabelsi, Chivu, Maxwell, Pienaar, Van der Vaart, Van der Meyde, Litmanen, Galasek en Mido een hesje aan. Didulica stond op doel. ,,Je probeert dingen uit op een training”, gaf Koeman vooraf al aan. ,,Je moet echter niet denken dat alles wat je ziet richting wedstrijd gaat.”

Voor de spelers was het trainen in het stadion een eerste gevoel met het veld. ,,Het was stroef”, vond Galasek. ,,Ik hoop wel dat er morgen nog gesproeid wordt, want de bal rolt niet snel.” Dat idee had Rafael van der Vaart ook. ,,Ik vind het stadion wel erg steil. Het veld vond ik droog. Misschien is dat morgen anders.”

Jari Litmanen wilde niet veel kwijt. ,,Ik zie het morgen allemaal wel,” sprak de Fin. ,,De trainer bepaalt. Wat ik denk dat de beste tactiek is, dat houd ik voor mezelf. Valencia is een goede tegenstander en we moeten wel slim spelen.”

,,Want Valencia heeft veel bewezen”, sprak zijn trainer eerder op de avond. ,,De laatste jaren hebben ze veel ervaring opgedaan en ik ben eigenlijk wel verbaasd hoe goed Valencia zich ontwikkeld heeft. Ze hebben zoveel kwaliteit.”

En een enorm thuisvoordeel. Dat uitte zich in de Champions League. Valencia speelde daarin in totaal negentien keer in het Mestalla-stadion, waarvan er vier duels gelijk werden gespeeld en geen enkele verloren. Daarmee lijkt Ajax bij voorbaat weinig kans op de overwinning te hebben. Maar aan de andere kant: eens moet de eerste keer zijn!