Menu

Koeman lijkt te kiezen voor routine: Chivu kan volgens zichzelf spelen

Ajax heeft dinsdagavond kennisgemaakt met de grasmat in het Lerkendalstadion, de thuishaven van Rosenborg. Chivu kreeg een pittige test van Pim van Dord voor de kiezen en doorstond deze met glans. Althans, dat kon worden opgemaakt uit zijn reactie na afloop. Wat ook kon worden opgemaakt op basis van het laatste kwartier van de training, was dat Koeman lijkt te kiezen voor Van Halst, Witschge, Wamberto, Zlatan en Mido. Maar misschien liet Koeman dat allemaal maar zo lijken en verschijnt hij woensdag toch gewoon met vleugelspitsen op de mat. Er waren namelijk Noorse spionnen in het stadion.

Voor André Bergdolmo was het dinsdagavond een weerzien met een stadion dat hij twee jaar geleden heeft verlaten. ,,Maar er is erg veel veranderd”, viel de verdediger op. Niet zo verwonderlijk dat het hem opviel, want de wijzigingen zijn talrijk. De tribunes zien er anders uit, een tribune is zelfs een stuk naar voren gekomen en de sintelbaan die om de grasmat lag, is onlangs ook verwijderd. Waardoor iedereen nog in behoorlijke plassen modder stond langs de lijn. Maar de renovatie loopt ten einde, half november is alles klaar volgens de stadionmanager.

De Ajacieden waren tijdens de looptraining opgedeeld in twee groepen: hesjes en niet-hesjes, maar hoe de waarde van de overgooiers moest worden ingeschat, werd eigenlijk niet geheel duidelijk. ,,We zullen in de training niet alles laten zien, met het oog op de tegenstander. Net zomin als ik hier nu ga vertellen hoe we morgenavond gaan spelen. Dat hoor ik andere trainers ook nooit zeggen. Dus doe ik het ook niet”, aldus Koeman op de voorafgehouden persconferentie.

Van der Meyde, Winter, Pienaar, Mido, Sikora, Machlas, Zlatan en Pasanen (oranje) droegen de hesjes in de eerste fase van de training, waarin vooral de passing werd doorgenomen. Lange passes over de diagonaal, die wilde Koeman zien in Trondheim.

Maar in de grote partij hadden de hesjes alle importantie verloren leek het wel. Timmer, Winter, Pasanen, keeperstrainer Coort, trainer Koeman, Yakubu, Pienaar, Mido, Sikora, Van der Meyde en Machlas droegen er een, terwijl de beoogde basis Didulica, Trabelsi, Van Damme, Bergdolmo, Maxwell, Galasek, Van Halst, Witschge, Wamberto en Zlatan zonder hesjes aantraden. Zij waren tevens met een mannetje minder. Dat mannetje was uiteraard Chivu, die door Pim van Dord onder handen werd genomen.

Maar na enige tijd veranderde Koeman van tactiek. Mido kwam naast Zlatan te spelen en Maxwell moest het hesje van Witschge om de schouders draperen. Dit keer kan het dragen van het hesje een slecht teken zijn voor de Braziliaan die probeert terug te keren in het team na een blessure.

Terugkeren in de groep lijkt Chivu beter te lukken. De Roemeen viel zondag uit tegen NAC met een gekneusde rib, trainde sindsdien nauwelijks en Koeman had serieuze twijfels over het herstel van Chivu. ,,We beslissen morgen”, zei de trainer voor de training. ,,Dat doen we wel voordat we het veld opkomen, niet pas na de warming-up.”

Als Chivu's stem zwaar meetelt in de beslissing hem op te stellen, dan speelt hij gewoon. ,,Ik kan spelen. Dat is belangrijk, niet de pijn die ik nog voel. Maar het gaat al veel beter en als ik met pijnstillers speel dan kan het. Ik kan weer normaal ademhalen. Ik weet dat de tegenstander weet dat ik last van mijn ribben heb, maar dat maakt niet uit."

Ik wil graag spelen en dan neem ik het risico dat ik een tik krijg. Als dat een klein tikkertje is, dan is dat niet zo erg. Ik ben er klaar voor”, reageerde Chivu met een gulle lach op zijn gezicht. ,,Ik lach altijd, alleen gisteren niet: dat deed zeer. Maar nu kan ik lopen, lachen, alles!”

Bergdolmo onderging alle aandacht ook met een lach. De Noor kwam als laatste de kleedkamer binnen voor de training en kon als laatste pas weer de bus in. De populaire international moest op de foto, hernieuwd kennismaken met een hond die hij zich niet kon herinneren en handtekeningen uitdelen aan fans. ,,En dan waren er ook nog familie en vrienden. Die komen overigens morgenavond ook allemaal naar de wedstrijd. Als ik de trainer was, zou ik mezelf opstellen. Het is een groot voordeel dat ik de ploeg ken. Ik acht de kans eigenlijk ook wel groter dat ik wel speel, dan dat ik niet speel…”

Voor keeper Joey Didulica is het vooral spannend. ,,Dit is het beste moment in mijn carrière tot nu toe”, aldus de Australiër die morgen debuteert in de Champions League. ,,Natuurlijk wil ik dat we de nul houden, maar dat is een flinke opgave. Maar we kunnen het aan en ik hoop dat ik mijn team goed kan helpen. Rosenborg is sterk in de lucht, maar dat ben ik ook. We hopen op het beste resultaat!”


Foto´s: Louis van de Vuurst gemaakt met Canon-apparatuur