Menu

Koeman lijkt te kiezen voor zeer aanvallend Ajax

De avond voor het treffen tegen groepsleider Lyon wil Ronald Koeman nog niet de namen invullen die morgen op het lijstje van de opstelling zullen staan. Deels omdat de trainer geen open kaart wil spelen voor de tegenstander, deels omdat het meespelen van Jari Litmanen wegens een hamstringblessure nog onzeker is. Gezien de training in het indrukwekkende stadion Gerland lijkt het er in ieder geval wel op dat Ajax in een zeer aanvallende samenstelling aan de wedstrijd zal beginnen.

Vanochtend nog gaf Jari Litmanen aan dat hij met trainer Koeman had afgesproken dat een beslissing over zijn meespelen vanavond genomen zou worden. De Fin zou de training goed moeten doorstaan. Maar een echte test onderging Litmanen niet. Toen de groep na de warming-up zich opmaakte voor een aantal oefeningen ter bevordering van een doeltreffend aanvalspel, hield de 'nummer tien' zich slechts bezig met lichte baloefeningen. Ook onthield Litmanen zich van de grote partij. Na afloop was hij gematigd positief over zijn herstel. ,,Het gaat in ieder geval beter dan gisteren, maar ik denk dat we pas morgenochtend echt kunnen bepalen of ik speelklaar ben.'' Ook Koeman kon de knoop over het meespelen van Litmanen nog niet doorhakken, maar hoopt op de inzetbaarheid van de Fin. ,,In dit soort wedstrijden brengt Jari de extra ervaring die we nodig hebben. Bovendien is hij een rustpunt in onze aanval.''

Koeman liet zijn team dus oefenen in een opstelling zonder Litmanen. De trainer lijkt de sterke Franse ploeg te willen gaan bestrijden met een zeer aanvallend Ajax. Het koppel Trabelsi - Van der Meyde bemande de rechterflank, Maxwell en Sikora de linker. Voor het centrale duo Bergdolmo - Chivu stonden Galasek en Pienaar. Zlatan kreeg in de spits gezelschap van Mido.

Over wie morgen in het doel staat, wilde Koeman ook nog geen uitsluitsel geven, maar gezien de training lijkt Henk Timmer toch een streepje voor te hebben op Joey Didulica, die nog maar net hersteld is van een enkelblessure.

Tijdens het tweede partijtje kregen De Jong, Wamberto, Boukhari en Van der Vaart ook nog een hesje. Maar Koeman houdt vast aan zijn uitspraak dat Van der Vaart zeker niet in de basis staat, ook niet als Litmanen niet fit blijkt. ,,Zijn herstel is al sneller gegaan dan verwacht, maar hij is gewoonweg fysiek niet sterk genoeg om risico's te nemen.'' De middenvelder moet misschien qua kracht nog wat aansterken, Van der Vaart liet wel op de prachtige grasmat van het stadion als vanouds een aantal prachtige acties zien.

Wellicht dus een zeer aanvallend ingesteld Ajax morgenavond. Maar Koeman waarschuwt zijn verdedigers. ,,Het zou zo kunnen zijn dat wij veel balbezit hebben. De counter van Lyon is echter levensgevaarlijk'', aldus Koeman. ,,Onze verdedigers moeten 90 minuten lang meer dan 100 procent geconcentreerd blijven. Wat dat betreft moeten ze het dus beter doen dan in de competitie. Ze moeten voortdurend alert zijn. Ook Inter had tegen Lyon meer balbezit en speelde beter, maar die Anderson heeft toch een paar schaarse momenten voluit benut.''