Menu

Koeman: 'Misschien lukt het dinsdag wel'

Voor het eerst sinds december 2002 verloor Ajax een thuiswedstrijd in de competitie. Toen was PSV met 2-4 te sterk, nadat Ajax eerder die week een overwinning boekte op AS Roma in de UEFA Champions League. Nu Heerenveen met 1-3 won, sprak trainer Ronald Koeman de hoop uit dat het dinsdag beter gaat. Dan staat immers de belangrijke wedstrijd tegen Maccabi Tel-Aviv op hetzelfde veld op het programma.

Voor Hatem Trabelsi was het optreden tegen Heerenveen het eerste sinds hij eind februari 2004 uitgerekend in Heerenveen zijn laatste duel voor Ajax voetbalde. Het resultaat was even dramatisch. Toen werd het 4-1 voor de Friezen. Maar nog nooit konden zij in Amsterdam winnen.

Tot vandaag dus. ,,Eens moet de eerste keer zijn”, sprak trainer Gert Jan Verbeek na afloop trots. Het Ajax dat hij aan het werk zag, was op liefst vijf plaatsen anders dan het team dat in Alkmaar aan de aftrap kwam. ,,Ik koos voor voetballend vermogen”, sprak Koeman. Maar de trainer was ook geplaagd door blessures van Mauro Rosales, Rafael van der Vaart en Tomás Galásek. Voor hen speelden Daniël de Ridder, Wesley Sneijder en Julien Escudé. Bovendien verving Nourdin Boukhari Nicolae Mitea en Hatem Trabelsi Zdenek Grygera.

Al vanaf de aftrap grossierde Ajax, dat John O’Brien weer op de bank had zitten, in balverlies. Toch kreeg de thuisploeg nog enkele aardige kansen. Maar Yannis Anastasiou, Steven Pienaar en Wesley Sneijder zagen hun mogelijkheden stranden. Tot de Griekse spits in de 33ste minuut wel scoorde. De corner was van Sneijder, De Jong kopte door tot voor de voeten van de Griek die de bal nog voor die de grond raakte, prima binnen schoot.

Die krappe voorsprong nam Ajax mee de kleedkamer in. Daarheen werd de ploeg begeleid door een striemend fluitconcert. ,,Als Heerenveen in de eerste helft met meer durf had gespeeld, hadden we bij rust al op achterstand gestaan”, vond ook Koeman.

Dat deed de ploeg van Verbeek in de tweede helft, waarin Wesley Sonck Yannis Anastasiou verving, dus wel. Ugur Yilderim zette zijn ploeg na zeven minuten op gelijke hoogte en Mika Väyrynen zorgde na een uur spelen voor de 1-2. Ronald Koeman probeerde het nog wel met het inbrengen van debutant Stanley Aborah, die heel diep ging spelen. Het baatte niet. Invaller Stefan Selakovic maakte het drie minuten voor tijd nog erger door de 1-3 te scoren. Tussendoor had Maxwell nog wel een grote kans gehad en zag de Belgische scheidsrechter ook nog een handsbal van Heerenveen in het strafschopgebied over het hoofd.

Na de 1-3 verschenen de witte zakdoekjes prompt in sommige vakken. ,,Dat waren er niet zoveel”, vond Koeman na afloop. ,,Natuurlijk heb ik ze gezien. Het is hun goed recht. Ik ben ook niet blij met dit resultaat. Dat lijkt me logisch. Ik heb vandaag gekozen voor veel voetbal. Als we daar ook slordig in zijn dan wordt het heel moeilijk. Het feit dat er geen leider opstaat en dat iedereen met zijn eigen plekje bezig is, maakt het ook moeilijk. Na de 1-1 werden we op onverklaarbare wijze onrustig, er werden slechte keuzes gemaakt en het vertrouwen is minder. We hebben het geluk ook niet, dat dwing je af door goed te spelen. Maar we hebben het aan onszelf te wijten.”

,,Zo’n moment heeft zich in de drie jaar dat ik bij Ajax ben, nog niet eerder aangediend. Maar we moeten nu rustig zijn, het heeft geen zin anders te reageren met het oog op dinsdag. Misschien lukt het dan wel.”