Menu
Koeman naar Benfica

Koeman naar Benfica

Ronald Koeman mag proberen Benfica zijn Europese grandeur terug te geven. De Nederlander tekende woensdag voor twee jaar bij de Portugese landskampioen, die smacht naar nieuwe Europese successen. Na zijn vertrek bij Ajax heeft de voormalig international opnieuw een club met een gerenommeerde status.

Bij zijn vertrek op Schiphol zei hij voor de camera van RTV Noord-Holland dat hij de nieuwe werkgever dankt aan zijn prestaties met Ajax. ,,En ook doordat ik zelf op hoog niveau heb gespeeld. Die combinatie heeft me in Portugal de bekendheid bezorgd die me interessant maakt.''

Koeman (42) volgt in Lissabon Giovanni Trapattoni op. De Italiaanse nestor bracht afgelopen maand na elf jaar de titel terug bij Benfica en vertrok daarna naar eigen land wegens heimwee. De populairste club van Portugal heeft een erelijst van grote omvang, maar kon op Europees gebied de laatste jaren weinig imponeren. Benfica veroverde 31 titels in eigen land, 24 keer de nationale beker en twee keer de Europa Cup voor landskampioenen. Dat laatste gebeurde begin jaren zestig.

Koeman vertrok in februari door de voordeur bij Ajax. Na ruim drie jaar de hoogste trainerspost in Amsterdam bekleed te hebben. De nederlaag in de UEFA Cup, na in eerste instantie een magere serie in de Champions League, tegen Auxerre was zijn laatste wapenfeit.

Benfica wil weer meedoen in Europa. De successen van Porto (winst Champions League, 2004) en Sporting Lissabon (finalist UEFA Cup 2005) hebben de aanhang jaloers gemaakt. Benfica stond zelf in 1990 voor het laatst in een finale van een Europees bekertoernooi. Frank Rijkaard hielp AC Milan destijds aan de Europa Cup voor landskampioenen door de enige treffer te produceren. Twee jaar eerder stond Benfica ook nog in de eindstrijd van het belangrijkste Europese toernooi. Toen was PSV middels de strafschoppenserie sterker.

Afgelopen seizoen speelde Benfica in de voorronde van de Champions League. Anderlecht schakelde de ploeg genadeloos uit. In de groepsfase van de UEFA cup stuitte Heerenveen op de Portugezen. Uit verloren de Friezen met 4-2. Uiteindelijk verloor Benfica, net als Sporting in de finale, van CSKA Moskou. Het is dus zaak voor
Koeman de formatie met sterren als Simao, Nuno Gomes, Everson, Geovanni en Luisao nieuwe impulsen te geven.

Bron: ANP