Menu

Koeman neemt Tournament serieus

Ronald Koeman neemt het Amsterdam Tournament zeer serieus. Logisch, want het evenement is uitverkocht en Ajax presenteert zich in de oefencampagne voor het eerst aan het thuispubliek. Ze zien alleen nieuwe aankoop Nourdin Boukhari nog niet in actie.

Wel kan het publiek hopelijk met volle teugen genieten van Zlatan. De Zweed krijgt de voorkeur boven Mido en Machlas. Koeman: ,,Zlatan is goed bezig. Machlas is voor mij momenteel de derde spits. Hij is fysiek duidelijk de minste van de drie. Hij heeft nog geen hele wedstrijd gespeeld. Daarom speelt hij vanavond (=donderdag, red.) mee met Jong Ajax in Den Helder. Over eventuele interesse in hem is bij mij niets bekend."

De recente verhalen omtrent Cristian Chivu is voor hem geen reden tot ongerustheid. ,,Ik heb gelezen dat Real Madrid eerst zes spelers moet verkopen, willen ze hem kunnen halen. Nee, ik zie die berichten niet als dreiging en zal er niet wakker van liggen."

Over eventuele lichamelijke ongemakken van Chivu, zoals het trekken met zijn been en het grijpen naar de hamstring, zei Koeman niets. Wel had hij over de andere blessuregevallen. ,,Van Halst mist ook deze twee wedstrijden, waardoor hij wel erg veel van de voorbereiding aan zich voorbij heeft moeten laten gaan. Boukhari heeft ook een blessureprobleem en Sikora is nog lang niet honderd procent."

Dan komt ook nog de blessure van Lobont om de hoek kijken. ,,Voor Maarten Stekelenburg is het nu een fantastische kans om tegen Manchester United en Barcelona te keepen. Ik weet zeker dat Maarten tegen die druk bestand is. Hij heeft tegen Norwich ook prima gespeeld. In principe is Lobont de eerste keeper, maar alles is mogelijk. "

Hoewel Koeman aan het einde van de persbijeenkomst meldde dat de ploeg met de hesjes morgen ook speelt tegen Manchester was hij niet tevreden over zijn beoogde basis. ,,Die partij viel tegen. Natuurlijk hoop je dat op die manier de concurrentie groot wordt. Dat de ploeg die geen hesjes alles geven. Dat gebeurde dus."

De trainer koos weer voor het 4-3-3 systeem. ,,In veel gevallen zal ik zo spelen. Maar het kan ook weleens anders iets anders zijn. Het team kan daar ook mee omgaan en het is prettig dat ze op meerdere manieren kunnen spelen. Het is echter niet zo dat ik thuis voor vleugelspelers kies en in uitwedstrijden voor 4-4-2. We moeten realistisch voetbal spelen."

Dat doet Koeman met 25 selectiespelers. ,,Eigenlijk is dat nog iets te veel, maar er is goed mee te werken en er vallen nu geen spelers meer af. Ook blijven we met drie keepers trainen. Het is alleen zo dat we om en om de tweede of derde keeper in Jong Ajax laten spelen."

Koeman verwacht niet dat Ajax er na het Tournament helemaal staat zoals hij wil. ,,Dat is nog te vroeg. We hebben een goede week in Engeland gehad en die moeten we op het toernooi voor eigen publiek doortrekken. We nemen het heel serieus maar vergeten evengoed niet dat het nog steeds voorbereiding is."

De achttien spelers die op de lijst voor het Tournament staan zijn:
Stekelenburg, Zwinkels, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, O'Brien, Pasanen, Yakubu, Galasek, Van der Vaart, Pienaar, Maxwell, Van der Meyde, Sikora, Wamberto, Zlatan, Mido en Winter.