Menu

Koeman: ''Ook beker is belangrijke prijs''

Trainer Ronald Koeman wil met Ajax prijzen winnen. De oefenmeester en zijn mannen willen het hoogste, gaan voor het kampioenschap, maar ook de beker is een prijs en dus zeer welkom. De vorige bekerontmoeting tegen RBC ging moeizaam. ,,Dat had ook te maken met de jubelstemming die er heerste na de winst van Ajax 2. Dat leidde toch af."

Dus of Ajax 2 het karwei tegen Stormvogels/Telstar binnen 90 minuten wil afsluiten. Koeman: ,,En winnend uiteraard. Dat zou erg mooi zijn. Vorige keer (Ajax 2-FC Twente 2-1 nv, red.)zaten we in de kleedkamer te wachten. Er moest worden verlengd en we wisten niet wanneer we naar buiten konden. Door de jubelstemming was de concentratie bij ons weg." Vervolgens kwamen de Ajacieden met 1-3 achter tegen RBC en kon het op het laatste moment worden recht gebogen.

Die wedstrijd pakte Koeman in zijn voorbereiding nog wel even mee. ,,Om aan te geven dat er in het bekertoernooi altijd verrassingen kunnen zijn. Het is tenslotte één wedstrijd en Groningen zal het ook op die manier willen invullen. Ze willen ons verrassen, al ligt hun prioriteit meer bij de competitie. Want zondag krijgen ze Feyenoord weer thuis."

De beker leeft in Amsterdam. ,,Het is toch een prijs", zegt Koeman. ,,Het is voor iedereen belangrijk. Wij willen het hoogste en dat is het kampioenschap. Lukt dat niet dan Champions League. Als ik mocht kiezen word ik liever kampioen, dan dat we de beker winnen. Maar toch is die belangrijk."

Yakubu en Van der Gun zitten niet bij Koeman's selectie, maar spelen in de eerste wedstrijd van de Amsterdamse voetbalavond met Ajax 2. ,,Het is voor Van der Gun een stap verder in zijn revalidatie. Yakubu moet spelen, want dat heeft hij de laatste weken niet gedaan. Hij speelt centraal in de verdediging en daar kan ik mijn conclusie uit trekken. Zo slaan we twee vliegen in een klap. Het is goed voor het tweede elftal en goed voor de jongens zelf."

Mido zit weer bij de selectie. ,,Hij zal niet in de basis staan, maar zit wel op de bank. Hij is een van de weinige voorbeelden van spelers die uit de Afrika Cup komen en die direct weer terug zijn. Het is ook een soort beloning voor hem dat hij weer bij de groep zit. Daarnaast is hij natuurlijk wedstrijdfit, want hij heeft maandag nog gespeeld."

Dat in tegenstelling tot Trabelsi. ,,Hij was al op donderdag uitgeschakeld en ik heb hem persoonlijk nog helemaal niet gesproken. Als hij terug is zullen Leo Beenhakker, Trabelsi en ik een gesprek hebben. Dan horen we wel waarom hij zo laat terug is."

Terug naar de bekerwedstrijd. Heeft Koeman, die zelf jarenlang bij FC Groningen speelde, nog gevoelens voor de FC uit het Noorden? ,,Ja. Mijn vader is op de achtergrond nog steeds werkzaam bij Groningen. Zelf heb ik er ook gespeeld, maar hoe langer je weg bent hoe meer het verwatert. Er komen natuurlijk ook steeds meer nieuwe mensen werken. Maar Groningen blijf ik wel heel leuk vinden."