Menu

Koeman positief maar realistisch gestemd

Het wordt spannend woensdagavond in de Arena als Ajax de tweede wedstrijd speelt tegen Grazer AK. Inzet is een plaats in de UEFA Champions League. Hoe Ronald Koeman ook denkt over het verloop daarvan, één ding kan hij zich niet indenken. ,,Ik kan me niet voorstellen dat we het niet redden. Maar je moet met alles rekening houden. Van onderschatting zal geen sprake zijn, gezien de wedstrijd in Oostenrijk."

Ronald Koeman noemde tijdens de persconferentie voorafgaande aan het vertrek naar het trainingskamp in Noordwijk Grazer AK geen wereldploeg, maar wel een ploeg met inzet. En met toneelspelers die gaan liggen als je hard blaast.

De trainer herinnerde zijn toehoorders nog even aan de tegengoal die Ajax kreeg in Graz. ,,De vrije trap die werd gegeven waaruit de goal viel was een lachertje. Die jongens zijn toneelspelers. Het Oostenrijkse publiek is daar erg op gericht en de scheidsrechter ging er in mee. Daar gokken de spelers van Graz op. Hun luchtmacht is niet uit te schakelen, want ze hebben zes of zeven lange jongens die goed kunnen koppen. Het is aan ons om geen domme overtredingen te maken of corners weg te geven. Als ze met de rug naar ons doel staan, moeten de verdedigers geen contact maken. Als de spelers van Graz iets voelen, liggen ze. Graz is geen wereldploeg, maar ze gaan er wel voor."

Dat verlangt Koeman ook van zijn spelers. Hij wil een beter Ajax zien dan tegen RBC of Vitesse en liet dat zaterdagavond blijken door zijn ontevredenheid naar buiten te brengen. ,,Ik heb nu wel een bepaald gevoel gekregen. Als je ook ziet hoe ze de training afwerken dan heeft het wel effect gehad. Maar de wedstrijd bepaalt of het goed geweest is. Er zal een reactie plaatsvinden en dat is logisch want de belangen zijn groot."

Omdat de trainer na de twee competitiewedstrijden niet tevreden is over het middenveld, zal hij misschien daar aanpassingen verrichten. Gelukkig kan hij wel weer beschikken over Tomás Galásek die er tot nog toe in de officiële duels niet bij was wegens een blessure, die hij tijdens de laatste training in Graz opliep. ,,Het is heel belangrijk dat Galásek fit is. Helaas hebben we geen tweede Galásek in de ploeg."

Verdedigend moet Koeman ook iets anders neerzetten, want Hatem Trabelsi haakte dinsdag met een knieblessure af. Het meest waarschijnlijke is dat Zdenek Grygera op de positie van Trabelsi gaat spelen, want de Tsjech kan immers ook heel goed aan de rechterkant uit de voeten. Misschien dat Koeman - om het middenveld te versterken - ook aan de linkerkant iets anders gaat brengen. Dat Maxwell een linie naar voren schuift en Jelle van Damme linksachter speelt. ,,Mocht Van Damme spelen is het meegenomen dat je een extra kopper hebt. Maar de lengte van Van Damme is geen reden op zich om hem op te stellen. Dat doe ik dan omdat het op het middenveld niet loopt."

Wesley Sneijder zal dan mogelijk het slachtoffer worden van de omzetting. ,,Sneijder heeft wel bijna alle doelpunten gemaakt en hij ontwikkelt zich ook fantastisch, maar hij is pas achttien jaar en zal ook veel gaan spelen dit jaar. Als de keuze anders is, dan is dat gewoon zo", zei de trainer.

Tom Soetaers en Nicolae Mitea zijn nog niet speelgerechtigd voor deze wedstrijd. Nourdin Boukhari is aan de groep toegevoegd omdat Wesley Sonck maandag grieperig was.