Menu

Koeman predikt snelle omschakeling

Nadat burgemeester Job Cohen donderdagavond aankondigde dat de Amsterdammers wel op het Leidseplein gehuldigd worden door de stad, moest trainer Ronald Koeman vrijdag zijn mannen klaarstomen voor het kampioenschap. Zodat er zo snel mogelijk ook gehuldigd kán worden.

Zorgenkindjes in de selectie zijn behalve John O'Brien ook Nicolae Mitea, Zdenek Grygera, Tom de Mul, Maxwell, Hatem Trabelsi en Anthony Obodai. De Ghanees trainde binnen, terwijl de Amerikaan en de Roemeen op de Toekomst trainen. De Braziliaan en Tunesiër waren wel op het veld met René Wormhoudt maar nog niet bij de groep. De Tsjech was bezig met Frank van Deursen en zal volgende week een wat zwaarder programma voorgeschoteld krijgen. Victor Sikora, die gisteren nog apart trainde, was wel weer bij alle groepsactiviteiten betrokken.

Hij merkte echter in de oefeningen dat niet hijzelf, maar Daniël de Ridder door Koeman aan de linkerkant van het veld was geposteerd en Steven Pienaar kwam vanaf rechts. Maar dat zegt niet alles, want het trainingsspel was acht-tegen-zeven.

De acht spelers waren gehuld in de gele hesjes en hadden aanvankelijk geen beschikking over een doelman. Zij moesten het spel maken, de aanval opzetten en het spel snel verleggen van de ene kant van het veld naar de andere. Dat betekende vooral dat Maarten Stekelenburg veel schoten op zich afgevuurd zag worden. De jonge doelman, een nieuwe dosis leermateriaal rijker na de Masterclass van Hans van Breukelen, weerde zich kranig met als hoogtepunt een schitterende redding op een prachtig schot van Wesley Sneijder.

Later kreeg ook wit de beschikking over een keeper, maar erg veel te doen kreeg hij niet. Want geel zorgde er wel voor dat het in balbezit bleef of anders weer heel snel kwam. Zo moet het zondag natuurlijk ook gaan. Ajax wil kampioen worden, maar als PSV 'gewoon' wint van RBC in Roosendaal, lukt het bij eigen winst nog niet dit weekeinde. Voorwaarde voor een feestje op 2 mei is natuurlijk wel dat Ajax zondag NEC verslaat. En voor minder doet de ploeg van het trainerstrio Koeman, Krol en Bruins Slot het niet.