Menu

Koeman realistisch richting AC Milan

Trainer Ronald Koeman was dinsdagmiddag tijdens persconferentie voor het UEFA Champions-Leagueduel tegen AC Milan zeer realistisch. ,,Als we zoveel goede spelers missen, is het niet reëel alleen uit te gaan van de eigen kracht." Op het laatste moment haakte ook Wesley Sonck geblesseerd af.

Meer dan ooit richt Ajax zich morgenavond op de tegenstander. Het kan ook bijna niet anders na het missen van belangrijke spelers als Hatem Trabelsi, John O'Brien, Steven Pienaar, Rafael van der Vaart, Zdenek Grygera én Wesley Sonck. ,,We hadden de strategie al aangepast omdat we zoveel spelers missen", legde Koeman uit. ,,Dat is niet extra veranderd nu ook Sonck afwezig is. Iedereen die wegvalt, is een probleem. Zeker als er al veel belangrijke spelers niet bij zijn. Maar ik ben niet iemand die daar al te lang bij stilstaat. We moeten toch spelen en iedereen die morgenavond speelt, heeft mijn volledige vertrouwen."

Ajax moet winnen om zich zo goed als zeker te plaatsen voor de volgende ronde: ,,Ik heb altijd gezegd dat we één van de twee nog resterende wedstrijden moeten winnen", aldus Koeman. ,,Aan de andere kant weten we ook tegen wie we morgen spelen. AC Milan heeft erg weinig tegengoals geïncasseerd. Nogmaals, we missen te veel goede spelers om meer te kunnen doen dan we morgen zullen doen om voor de overwinning te gaan."

Hoe Koeman wil spelen en met wie gaf hij, op de opmerking na dat het minder aanvallend zal zijn, uiteraard niet prijs. Ook niet toen een journalist voorstelde het gewoon in het Nederlands te vertellen en het slecht in het Italiaans te vertalen. Koeman lachend: ,,Dat lijkt met geen goed idee. Ik zeg al meer dan andere trainers. Normaal gesproken heb ik weinig geheimen, zijn de trainingen ook openbaar, maar vandaag wilde ik een kwartier in het stadion, zonder pers en toeschouwers, in alle rust dingen duidelijk te maken. Het was vooral een tactisch verhaal."

,,We zullen minder aanvallend spelen, maar natuurlijk hebben we kansen. Het gekke is dat we nu voor de vierde keer tegen AC Milan spelen, dat we dat gedaan hebben met vier verdedigers, een keer met drie en iedere keer had ik er een goed gevoel bij. De wedstrijden waren ook prima, we waren niet minder, optisch zelfs beter. Maar je zag het niet in de score terug."

Koeman verwacht niet dat Milan zich aanpast aan Ajax. ,,Ik denk dat ze Ajax respecteren. Hoewel het een gegeven is, dat als ze winnen ze geplaatst zijn, denk ik niet dan ze anders dan normaal zullen spelen."

Vervolgens ging de Ajax-trainer nog in op enkele namen. ,,Ik ga er vanuit dat Maxwell kan spelen. Het is nog even afwachten of hij een reactie krijgt van de training van vandaag. Ibrahimovic ging eerder van de training. Hij heeft al langer last van zijn lies en rug en vult de training zelf in. Die vrijheid heeft hij. Maar morgen is hij honderd procent fit. Jelle van Damme zit bij de selectie. Johnny Heitinga is fit. Natuurlijk heb je niet honderd procent zekerheid of hij het niveau aankan. Hij heeft immers na zijn blessure nog niet op dit niveau gespeeld. Maar als hij het niet doet, weet je het nooit. Ik hoop het wel. En of Jari Litmanen fit genoeg is om morgen te starten? Dat zal je morgen wel zien."