Menu

Koeman teleurgesteld na nederlaag: 'Dit had niet gehoeven'

Voor het vierde seizoen achtereen is Ajax er niet in geslaagd ook maar een puntje uit Nieuw Galgenwaard weg te slepen. Het was de omgekeerde wereld vergeleken met dinsdag tegen Arsenal. Toen was Koeman tevreden met het resultaat, niet met het voetbal. Nu was het voetballend voldoende wat de Amsterdammers lieten zien, maar het resultaat bedroevend. De fraai gecreëerde kansen konden niet worden afgerond. Utrecht had veel minder kansen nodig om wel te scoren. Dirk Kuijt was in de 71ste minuut succesvol en werd met die goal matchwinnaar.

Ronald Koeman had toch een wijziging doorgevoerd ten opzichte van het duel tegen Arsenal. Nigel de Jong speelde niet, Wesley Sneijder wel. ,,Voor Nigel heeft de wedstrijd van dinsdag veel kracht gekost”, legde trainer Koeman zijn beslissing uit. ,,Qua manier van spelen had ik De Jong meer nodig tegen Arsenal dan Sneijder. Nu heb ik meer aan een voetballer. Je moet een jonge speler ook niet over de kling jagen." Positief was het voorspoedige herstel van Tomas Galasek, die dinsdag tegen Arsenal een flinke tik van Bergkamp had gekregen. Het bovenbeen voelde weer goed aan, waardoor de Tsjech ‘gewoon’ zijn 46ste wedstrijd van het seizoen kon spelen.

Bij Utrecht leefde nog altijd het revanchegevoel na de bekerfinale vorig seizoen. Hoewel er nadien al een Ajax-Utrecht (3-1) is gespeeld, zal voor een Utrechter altijd nog een wrange smaak aan het duel blijven zitten. Foeke Booy erkende dat Ajax meer kwaliteit heeft dan zijn spelersgroep. ,,En dat moeten we compenseren met strijd”, verklaarde de Utrecht-trainer. Dat lukte immers de laatste edities prima. Ajax verloor drie maal op rij en speelde een keer gelijk. De laatste zege dateerde alweer van augustus 1997.

En die strijd bracht FC Utrecht ook nu weer succes. Toch leek het er lang op dat enkel strijd onvoldoende zou zijn om dit Ajax te verslaan. Want voetballend klopte het bij vlagen uitstekend bij de Amsterdammers. De opzetjes van Zlatan waren af en toe geniaal. Maar op het moeilijk te bespelen veld wilde de Zweedse spits, die door de verwijdering van Mido geen directe concurrent meer heeft, ook net even te veel zelf doen. Zo werd Zlatan in de 23ste minuut goed aangespeeld door Sneijder waardoor hij aan de linkerkant het strafschopgebied binnensneed. Maxwell en Van der Meyde waren mee voorin, maar met een listig schot wilde Zlatan Ponk verrassen. De Utrecht-doelman, invaller voor Wapenaar, had echter een topdag.

Daar kwam Ajax hoe langer de wedstrijd duurde meer achter. Drie keer in tien minuten – van de twintigste tot de dertigste - stond de doelman op de goede plaats bij twee inzetten van Zlatan en een van Sneijder. Voor de jonge middenvelder moet het een merkwaardige wedstrijd zijn geweest. Geboren en getogen in Utrecht, maar zijn hele jeugd al spelend voor Ajax, leek hij nog meer gemotiveerd zich juist in deze stad te onderscheiden.

De beste kans kreeg de Utrechter in Amsterdamse dienst na rust. Maxwell had zich prachtig losgemaakt van de weer hoogst irritante Stijn Vreven en vanaf de achterlijn gaf de Braziliaan goed voor maar Sneijder plaatste de bal zonder veel kracht in handen van Ponk. Het had de voorsprong kunnen betekenen.

Twee minuten later – na een uur spelen - had Ajax op voorsprong móeten komen. Andy van der Meyde werd door Zlatan prima gelanceerd. De rechtsbuiten ging goed, doch ruim, om Ponk heen en moest vanaf de linkerkant binnen schuiven. Aan dat geplaatste schot zat echter te weinig snelheid, waardoor Zwaanswijk de bal nog ruim voor de doellijn kon weghalen.

Had Utrecht dan helemaal geen kansen? Jawel, maar veel waren het niet. Tot twee minuten voor rust. Lobont beoordeelde een corner niet goed waardoor de bal zo op het hoofd van Schut belandde. Schut kopte goed in, maar Trabelsi redde op de doellijn.

Ajax kreeg het pas echt lastig met Utrecht toen Foeke Booy twee wissels doorvoerde. Zuidam en Roiha kwamen in het veld en opeens zat er meer leven in de thuisploeg. Ajax moest verder achteruit en kon in de 71ste minuut niet voorkomen dat Kuijt na een geblokt schot van Roiha hard binnen schoot, 1-0.

Hoewel Ajax nog mogelijkheden kreeg, lukte het maar niet Ponk te kloppen. Vervelend werd het in de 84ste minuut helemaal toen Andy van der Meyde met een rode kaart het veld af moest. Van der Meyde was aan het stoeien geraakt met Zwaanswijk die ook kon inrukken. Behalve de rode kaart, kregen de Ajacieden ook nog eens vijf gele kaarten (Van Damme, Sneijder, Trabelsi, Witschge en Boukhari). Strijd was er dus wel, voetbal ook, maar goals niet.

Door de nederlaag bedraagt de achterstand op PSV zeven punten. Koeman: ,,Dit puntverlies heeft niets te maken met de wedstrijden tegen Arsenal. We hebben goed gevoetbald. Alleen niet gescoord. En we speelden al helemaal niet met de rem erop. De Champions League kunnen we niet winnen. Het kampioenschap wel. Daarom wilden we hier echt winnen."

,,Een bepaald gedeelte van het team faalde dus vanmiddag. De voorhoede. Deze nederlaag is teleurstellend omdat het niet had gehoeven. We hadden veel te veel kansen nodig. Tot het einde van de wedstrijd had ik het gevoel dat die 1-1 er nog wel zou komen. Dat is ook de enige aanmerking op het team. Dat er niet is gescoord."

,,Het verschil met PSV is aardig groot. Ik zie PSV niet veel punten meer verspelen. We kunnen alleen hopen op een aantal mindere wedstrijden van hun kant.”

Foeke Booy was gezien de financiële malaise bij Utrecht erg blij met drie punten. ,,Maar ik denk dat 1-1 wel reëel was geweest. Ik heb me vanmiddag wel vermaakt met twee ploegen die ervoor vochten. Verder wil ik Ajax veel succes wensen tegen Arsenal."