Menu

Koeman: 'Teleurstellend dat we het weggeven'

Trainer Ronald Koeman was (uiteraard) niet blij met de 2-4 nederlaag die Ajax leed tegen FC Utrecht. Hoewel het winnen van de Johan Cruijff Schaal voor de Amsterdammers niet van levensbelang is, was het fijn geweest als de ploeg met goed voetbal de prijs in de kast had kunnen zetten. Dat gebeurde niet. FC Utrecht won verdiend en doorbrak daarmee het bijna vaststaande feit dat Ajax, PSV of Feyenoord de seizoensopening wint.

De basisopstelling van het duel tegen FC Utrecht zou meer dan in de voorbereiding lijken de ploeg waarmee Koeman het seizoen wil ingaan. Een aanval met Pienaar, Ibrahimovic en Soetaers. Een middenveld met Galásek, Sonck en Van der Vaart en dus met Maarten Stekelenburg op doel, Anthony Obodai rechtsback, Maxwell linksback en Johnny Heitinga en Nigel de Jong in het centrum van de verdediging.

Hoewel Koeman met zijn defensieve centrum én Tomás Galásek en Julien Escudé de wedstrijd tegen Arsenal nog eens had doorgenomen om zijn spelers te wijzen op de fouten, ging het ook tegen FC Utrecht nog niet goed. Ajax was dan weliswaar in de eerste helft sterker dan de opponent, de beste kans was voor de gasten. Al in de achtste minuut had Sandro Calabro de openingstreffer voor het inschieten, maar faalde voor open doel. ,,In verdedigend opzicht waren we vandaag heel matig”, vond Koeman na afloop. ,,Dat kan je misschien ook wijten aan concentratie, maar ik vind dat Heitinga en De Jong scherper moeten zijn.”

Aanvankelijk had het geen gevolgen. Na een zouteloze eerste helft, kwam Ajax zes minuten na rust wel op voorsprong. Steven Pienaar, weer aan de rechterkant in de aanvalslinie, schoot via het been van een Utrecht-speler binnen. Doelman Joost Terol wilde iedereen nog doen geloven dat de bal niet in zijn geheel over de doellijn was gerold, maar kreeg niemand mee in zijn opinie. Lang duurde de euforie niet, want nauwelijks twee minuten later zond scheidsrechter Dick van Egmond Ajacied Tom Soetaers uit het veld. ,,De overtreding had met geel bestraft moeten worden”, was Koeman van mening.

Met tien man lukte het de Amsterdamse formatie niet de voorsprong te behouden. Een dik kwartier na de rode kaart van de linksbuiten bracht Alje Schut Utrecht langszij. Ook de Domstedelingen genoten niet lang na van de goal, want in de 77ste minuut moest Joost Broerse na het ontvangen van een tweede gele kaart het speelveld verlaten.

Nu profiteerde Ajax al twee minuten later. Invaller Wesley Sneijder kreeg de bal goed aangespeeld van Anthony Obodai, die na de wissel Grygera/Pienaar van rechtsback was opgeschoven naar de rechtshalfpositie, en scoorde fraai de 2-1. Voor Sneijder een geweldig gevoel, want de tweebenige middenvelder komt uit Utrecht en scoren tegen die ploeg doet hem extra veel. Alleen waren niet al zijn gebaren zo euforisch, want hij leek zijn trainer iets toe te bijten. ,,Dat was niet voor de trainer bedoeld”, zou Sneijder na afloop zeggen. ,,Ik ga er nu niet op in”, reageerde Koeman. ,,Ik zal hem morgen om uitleg vragen. Hij hoort blij te zijn met het doelpunt en voor de ploeg dat ze voorstaan.”

Sneijder dacht dat hij de winnende treffer had gescoord, maar Utrecht-trainer Foeke Booy had nog een troef achter de hand. Hij bracht Hans Somers en die invaller stond koud in het veld toen hij voor de 2-2 zorgde en zelfs de 2-3 produceerde. Oud-Ajacied Darl Douglas maakte het een week voor de competitiestart nog dramatischer voor Ajax door ook nog 2-4 te maken.

,,Het was geen goede wedstrijd en het meest teleurstellende vind ik dat we met tien tegen tien en een 2-1 voorsprong de wedstrijd nog weggeven. Dat Utrecht won, vond ik overigens wel verdiend”, gaf trainer Ronald Koeman toe.