Menu

Koeman: 'Valencia is beter team dan Barcelona en Real Madrid bij elkaar'

Ronald Koeman verwacht veel van Valencia. De Ajax-trainer schat de tegenstander van woensdag als elftal hoger in dan Barcelona en Real Madrid. ,,Valencia is een topper. We hebben groot respect voor de tegenstander, maar we willen domineren en winnen."

,,Als je twee jaar achtereen in de finale van de Champions League staat, kampioen van Spanje bent en ook nu bij de top 3 staat, ben je een topper. Als elftal vind ik Valencia beter dan Real Madrid en Barcelona bij elkaar. Barcelona en Real Madrid hebben de beter spelers, maar het collectief van Valencia is zo sterk, ze verdedigen samen en aanvallen samen. Wat minder goed bij ze is verzorgd, is de omschakeling naar de aanval toe. Daarnaast laten ze een tegenstander ook de ruimte om te voetballen."

Dus moet Ajax balvaste spelers inzetten, zegt Koeman. ,,We zullen Litmanen, Pienaar en Van der Vaart hard nodig hebben woensdag. Zij zijn balvast en hebben veel inzicht. We willen winnen en ik heb ook vertrouwen in een goed resultaat. We kunnen op twee manieren naar Valencia toewerken: ons aanpassen uit angst of ons aanpassen in aanvallend opzicht. En dat is niet uit angst, maar om een zo hoog mogelijk rendement te halen."

,, Het scheelt misschien wel dat Valencia Aimar mist, maar ik denk niet dat Rafael Benitez daar een slapeloze nacht van zal hebben. Hij heeft 25 goede spelers." Die heeft Koeman zelf ook. De trainer benadrukte dat zelfs speciaal tijdens de persconferentie. Hij vindt dat zijn spelers wel wat meer van de positieve kritieken mogen krijgen. ,,Het tactische plaatje moet geen eigen leven gaan leiden", zei Koeman. ,,Het is niet zo dat we altijd maar wedstrijden winnen omdat we een tactische truc uithalen. De kwaliteit moet minder bij de trainers worden gezocht en meer bij de spelers. Zij winnen of verliezen een wedstrijd."

Koeman hamerde er op dat de goede resultaten onder zijn leiding geen garantie zijn voor Europees succes. ,,Dat we het prima doen in de Eredivisie is geen maatstaf voor de Champions League. Dat verschil is te groot. We zijn in deze poule de outsider. Maar wel een outsider met kansen. In Valencia zitten de mensen dicht op het veld, het is hectisch. Ik kijk uit naar deze test en heb er een goed gevoel bij. Er is vertrouwen en door de ervaring die de spelers in de eerste ronde hebben opgedaan zijn ze rustiger geworden. Ze weten wat er nodig is. Maar ervaring opbouwen is een proces en daarom is het voor deze jonge spelers zo fantastisch dat we nog zes wedstrijden spelen."

De groep die meereist naar Valencia bestaat uit 19 of 20 spelers. Het zijn er 19 als maandagmiddag uit een MRI-scan blijkt dat de blessure van Sikora ernstig is en 20 als er niets op is te zien. Die spelers zijn:
Didulica, Stekelenburg; Trabelsi, Chivu, Bergdølmo, Maxwell, De Jong, Galasek, Yakubu, Van Halst, Witschge, Litmanen, Pienaar, Van der Vaart, Wamberto, Mido, Zlatan, Boukhari, Van der Meyde plus eventueel Sikora.

Lobont, Timmer, Heitinga, O'Brien, Van Damme zijn nog geblesseerd.