Menu

Koeman: 'Van der Vaart staat in de basis'

Na de zwaarbevochten overwinning op Lyon afgelopen woensdag, richt trainer Ronald Koeman het vizier nu op Willem II. Litmanen is niet van de partij zondag. De Fin is nog niet helemaal fit en wordt daarom gespaard. Van der Vaart daarentegen zal wel vanaf het begin spelen.

Koeman was woensdagavond vooraf al van plan Van der Vaart dertig tot vijfendertig minuten te laten spelen. ,,Ik heb even getwijfeld om hem meteen na de rust al te laten spelen, maar dat heb ik toch niet gedaan. Nu moet Van der Vaart zoveel mogelijk minuten maken, dat is een logisch vervolg. De planning is dus dat we zondag met hem beginnen. Dat kan zijn in een rol achter de spitsen, of als tweede spits."

De andere 'nummer tien' Litmanen, is niet op tijd fit voor het duel tegen Willem II. De technische staf wil geen enkel risico met hem nemen en heeft besloten de populaire Fin rust te geven.

Nigel de Jong lijkt zondag Chivu in de verdediging te gaan vervangen. De aanvoerder is geschorst naar aanleiding van de rode kaart die hij kreeg in het duel tegen RKC. Koeman: ,,De Jong houdt zich goed staande, hij speelt volwassen en dat is erg knap voor een jongen die nog achttien moet worden. Hij is hard op weg om een vaste plek in het elftal te krijgen. Daar krijgt hij ook voldoende ruimte en kansen voor. Wellicht dus dat hij zondag centraal in de defensie speelt."

De trainer vindt dat de jonge verdediger veel progressie doormaakt. ,,Vaak zijn spelers uit de Ajax-jeugd gewend met druk om te gaan. In de jeugd moet immers ook altijd gewonnen worden. In de Champions League ging De Jong uitstekend om met die druk, hij stond niet stijf van de zenuwen. Natuurlijk zijn er bepaalde facetten in zijn spel die verbeterd kunnen worden, maar hij is nog jong. En jonge spelers mogen af en toe fouten maken. Bovendien heb ik de indruk dat het wel goed zit in zijn koppie", complimenteerde Koeman De Jong.

Het wordt geen makkelijke wedstrijd tegen de Tilburgers, meent de trainer. ,,Buiten AZ hebben we het in geen enkele wedstrijd makkelijk gehad tot nu toe. Het wordt beslist geen walk-over. Al hoop ik natuuurlijk van wel, hoe makkelijker hoe beter!"

In het doel kiest Koeman weer voor Didulica. Over de spitsen en de preciese invulling van het middenveld wilde hij niet veel zeggen. Trabelsi komt zaterdagochtend terug uit Tunesië en hij is ook weer inzetbaar.