Menu

Koeman: 'Veel opgestoken van thuiswedstrijd'

De dag voor het vertrek van de Ajax-selectie naar Milaan nam Ronald Koeman positief gestemd over het duel plaats achter de microfoon. Hij wrong zijn team in de underdog-positie door te herhalen dat Milan de grote favoriet is. Maar Ajax heeft bewezen dat het in Europese uitwedstrijden kan scoren, en ,,zolang de wedstrijd niet is gespeeld kan alles gebeuren", aldus de trainer.

Liefst vier spelers moesten afgelopen zaterdag met een blessure het veld verlaten, onder wie Ajax' enige spits Zlatan Ibrahimovic, maar op de training maandag leek het voor het grootste gedeelte mee te vallen. Koeman neemt daarom een twintigkoppige groep mee met alle twijfelgevallen.

Rafael van der Vaart viel zaterdag uit met een hersenschudding. De reactie die de middenvelder kreeg op zijn blessure viel gelukkig mee. De verwachting was dat Van der Vaart op de training maandagochtend zo goed al niets zou kunnen doen, maar hij trainde gedeeltelijk mee. Koeman: ,,We zijn natuurlijk op de hoogte van de problemen die een lichte hersenschudding kunnen veroorzaken. We beseffen heel goed dat we zorgvuldig met Van der Vaart moeten omgaan. Al is het risico heel klein, dan nemen we dat niet. Maar we willen graag met de hele groep afreizen, dus we nemen iedereen mee."

De grootste twijfelgevallen volgens de trainer zijn Galásek en Maxwell. Minder ernstig zijn de blessures van Bergdølmo, Pienaar, Trabelsi en De Jong. Zlatan Ibrahimovic is fit, maar werd tijdens de training gespaard, Litmanen kon, boven verwachting, de hele training volgen en is dus ook fit voor woensdag.

Geopperd wordt nogal eens dat de vele blessures een gevolg zouden zijn van vermoeidheidsverschijselen bij de Ajacieden. Koeman ontkende dit. ,,Voor dit soort wedstrijden kunnen spelers alles opzij zetten. De vermoeidheid is meestal merkbaar in de wedstrijden na een Champions-Leagueduel. Wij hebben zaterdag aan onze sportieve plicht voldaan door te winnen van Roda. Milan echter, verloor van Empoli." AC Milan kampt eveneens met een aantal blessuregevallen. Seedorf en Pirlo zijn zeker niet van de partij komende woensdag, Gattuso is geschorst en Rui Costa, die afgelopen weekeinde niet speelde, is een twijfelgeval. ,,Maar als je Rivaldo nog steeds op de bank kunt zetten, is de keuze toch niet zo beperkt", reageerde Koeman.

De Ajax-trainer wil alleen spelers inzetten die honderd procent fit zijn en dat zouden er tegen AC Milan wel eens meer kunnen zijn dan afgelopen weekend. ,,Voor zo'n wedstrijd als woensdag kunnen spelers makkelijker pijntjes verdragen. Toch wil ik niet starten met acht of negen spelers die pijntjes hebben. Ongeacht wie degenen zijn die helemaal fit zijn, denk ik dat we nog steeds een goed resultaat kunnen halen. De druk ligt bij Milan, maar een verrassing is niet uit te sluiten. We hebben tegen Valencia, Arsenal laten zien dat we uit kunnen scoren. En zolang de wedstrijd niet gespeeld is, kan van alles gebeuren. Normaal gesproken is Milan echter favoriet."

,,Het liefst wil ik dat Ajax de wedstrijd controleert, zoals in de thuiswedstrijd. Zolang wij in balbezit zijn, kunnen zij niets doen. Thuis hebben we geen kansen weggegeven. We hebben er evenmin veel gecreëerd, maar ik verwacht dat we in Milan wat meer ruimte krijgen als zij balverlies lijden. We hebben van de thuiswestrijd veel opgestoken, vooral hoe we hun aanval verdedigd hebben", vertelde Koeman.

In zijn hoofd is hij er grotendeels wel uit, wie hij op gaat stellen. De grote vraag blijft of Koeman kan beschikken over Maxwell en Galásek. Als de Tsjech wel kan spelen, zal de trainer kiezen tussen hem of Yakubu. Hij gaf aan niet met beiden aan te zullen treden. ,,Het is óf/of. Yakubu heeft het prima gedaan tegen Milan, hij was een zekerheidje", lichtte hij wellicht een tipje van de sluier op. Koeman zou dan Yakubu op Rui Costa kunnen zetten, want de trainer denkt dat de Portugees op tijd fit zal zijn voor de kwartfinale van woensdag. ,,Ik denk dat hij niet op rechts, maar achter de spitsen zal spelen. In dat geval moeten wij onze maatregelen nemen", doelend op een bewakersrol voor Yakubu.

Ook lijkt het waarschijnlijk dat Sneijder in de basis staat. ,,De laatste wedstrijden is Sneijder een belangrijke factor geweest met zijn assists en goals. In de thuiswedstrijd viel hij prima in, hij heeft laten zien dat een wat meer verdedigende speler niet altijd nodig is."

De spelers die dinsdagochtend afreizen naar Milaan zijn:
Lobont, Didulica, Trabelsi, Pasanen, Bergdølmo, Chivu, O'Brien, Van Damme, Maxwell, Sneijder, Yakubu, Witschge, Van der Vaart, Galásek, Pienaar, De Jong, Litmanen, Van der Meyde, Zlatan en Boukhari.