Menu

Koeman verbaast zich over defensie

De parallellen met vorig seizoen zijn na de eerste competitienederlaag tegen NAC te trekken. Ook toen liep Ajax de eerste verliespunten op na een met 1-0 verloren Champions-Leaguewedstrijd in Milaan. En toevalligerwijze was NAC ook de boosdoener. Bleef het in de ArenA destijds nog 2-2, nu verloor Ajax met 4-2 in Breda. Daardoor neemt PSV de leiding over en volgt Ajax met een puntje achterstand. ,,Ik heb nog nooit meegemaakt dat het zo'n wanorde was in de verdediging", analyseerde een boze Ronald Koeman na afloop.

Ajax leek na de mooie 4-1 zege op RKC vorige week zaterdag de weg in de Holland Casino Eredivisie teruggevonden te hebben. In de eerste drie wedstrijden was er niet goed gespeeld maar waren wel de volle negen punten gepakt en tegen RKC liep het weer gestroomlijnd.

En ook in Milaan zag het er afgelopen dinsdag bij vlagen zeer goed uit. Een verdiend punt leverde het echter niet op, maar het zelfvertrouwen zal er niet onder hebben geleden. Integendeel waarschijnlijk.

Trainer Ronald Koeman had ten opzichte van de wedstrijd tegen AC Milan wel wat omzettingen verricht. De speelwijze van NAC lijkt namelijk niet op die van Milan. Petri Pasanen nam weer plaats op de bank terwijl Yakubu het centrale verdedigingsduo met Julien Escudé vormde. Wesley Sneijder stond in de basis en Zlatan Ibrahimovic had met het oog op zijn nog steeds niet soepele lies rust gekregen. Tom Soetaers en Steven Pienaar moesten de eenzame spits Wesley Sonck van voorzetten voorzien. Rafael van der Vaart en Tomás Galásek bemanden het middenveld.

Met lede ogen moesten zij toezien hoe Escudé in de zevende minuut een voorzet op een merkwaardige manier wilde wegwerken. Waar een onderschepping met het been logischer had geleken, wilde de Fransman de bal met het hoofd uit de gevarenzone krijgen. Escudé miste de bal waarna NAC Nourdin Boukhari kon bereiken. De Ajacied, die sinds een maand in het gele shirt van de Bredase formatie speelt en voor wie deze wedstrijd de honderdste in zijn loopbaan als betaald voetballer betekende, aarzelde niet en haalde met rechts verwoestend uit. Bogdan Lobont was kansloos, 0-1.

Ajax kreeg anders dan in voorgaande seizoenen geen voet aan de grond bij NAC. Dat het slechts 1-0 bleef en Ajax via Yakubu eigenlijk de gelijkmaker had moeten maken, gaf echter hoop op beter. Zeker toen Koeman na rust Zlatan Ibrahimovic naast Sonck in de spits posteerde.

Maar die goede bedoelingen kregen geen kans tot wasdom te komen, want Ajax verspeelde direct na de aftrap de bal. Elmander kreeg het speeltuig in de voeten gespeeld en de Zweed was de uitblinkende Bogdan Lobont nu wel de baas, 2-0. Het werd zelfs 3-0 voordat Ajax iets kon terug doen. ,,Er is hier iets gebeurd wat in de anderhalf jaar dat ik bij Ajax zit nog nooit is gebeurd", aldus een boze Koeman na afloop. ,,Verdedigend was het een absolute wanorde. We zijn snel in de tweede helft met drie man achterin gaan spelen. Dan weet je dat je ruimte weggeeft, maar die gaven we met vier man ook weg. Ik vond de tweede helft ontluisterend. Het had zelfs 6-0 of 7-0 kunnen staan."

Maar dat gebeurde niet en met twee doelpunten in de 70ste en 72ste minuut kwam Ajax plotseling en zeer onverwacht terug in de wedstrijd. Babos liet het schot van invaller Victor Sikora zodat het 3-1 werd los en Ibrahimovic tikte prachtig binnen voor de 3-2. ,,Dat we zo terugkwamen is het enige positieve van vanmiddag", zei Koeman. ,,Maar het was niet eens verdiend. Ik ben boos dat we zo slecht hebben verdedigd. NAC heeft daar goed van geprofiteerd of nee, eigenlijk niet eens zo goed anders was het wel 7-1 geworden."

Een andere Ajacied in dienst bij NAC, Stefano Seedorf, bracht de marge weer op twee nadat hij Lobont had omspeeld en hij zijn tweede seizoenstreffer voor NAC maakte, 4-2. ,,Een verklaring voor de slechte prestatie heb ik niet", baalde Koeman na. ,,Ik vermoed dat de instelling van de spelers ervoor zorgt dat je in Milaan bijna niets weggeeft en hier heel veel."

Ook Rafael van der Vaart baalde na afloop stevig. ,,Het was heel slecht", verwoordde de aanvoerder de mening van alle Ajacieden. ,,Er waren te veel persoonlijke fouten. We probeerden wel wat om te schakelen, het werd 3-2 en je hoopt dat-ie nog een keer goed valt. Dat gebeurde niet. Het was een dramatische week."