Menu

Koeman: 'Vertrouwen aanwezig op goede afloop'

Ronald Koeman beseft als geen ander dat het er zondag tegen PSV om gaat. ,,Ik denk dat degene die een tik uitdeelt, een stapje voor heeft. Als wij dat zijn dan geldt het nog een beetje meer omdat wij een wedstrijd minder hebben gespeeld dan PSV."

Ajax heeft zich het laatste decennium in een underdogpositie gemanoeuvreerd voor de thuiswedstrijd tegen PSV. ,,Ik geloof dat we de laatste negen jaar niet hebben gewonnen", zegt Koeman uit het hoofd. ,,Meer dan ooit zal het winnen van deze wedstrijd bepalend zijn of je wel of niet kampioen wordt. Alles staat in het teken van het resultaat en bijna alle middelen zijn geoorloofd."

,,Het blijft een wedstrijd op zich. Na de winterstop heb ik PSV op televisie gezien en woensdag was ik bij de bekerwedstrijd tegen NAC aanwezig. PSV speelde uit tegen Groningen aardig. Daarna ging het net als bij ons niet met oogstrelend voetbal en hadden ook zij problemen. Wij missen echter wel met Ibrahimovic, Trabelsi en Pienaar belangrijkere spelers dan zij met John de Jong, André Ooijer, Ernest Faber en Kasper Bøgelund. Ik denk dat ze van de uitschakeling in de beker wel een tik hebben gekregen. Misschien dat dat het verschil maakt."

Ook bij Ajax zelf was er de afgelopen dagen een verschil te merken met de weken ervoor. ,,Het is duidelijk dat als er mensen terugkomen in de groep na een blessure, het niveau van de trainingen omhoog gaat. Er is concurrentie. Als Grygera weer met de groep traint, is gaat Nigel de Jong ook wat scherper. Maar datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor Sneijder, Maxwell en Van der Vaart."

De vice-aanvoerder van Ajax meldde zich deze vrijdag weer voor het eerst bij de groep en voelt zich fit. ,,Hij is ook honderd procent fit, maar ik weet nog niet of hij ook speelt", zei Koeman tegen de verzamelde pers. ,,De reden is dat hij terugkomt van een blessure en een dag of acht niet heeft meegetraind. Want een Van der Vaart in 'normale doen', speelt natuurlijk altijd. Vandaag heeft hij laten zien dat hij zonder problemen mee kan doen. Nu moeten we afwachten of hij reactie krijgt. Morgen is er nog een training."

En pas daarna zal Koeman zijn definitieve keuze maken. Dat geldt overigens voor meer posities, waaronder ook die van de spits. Sonck redt het in elk geval niet. Zaterdag beslist de technische staf of de nieuwe aanwinst Yannis Anastasiou speelt. ,,Hij heeft oog voor de mensen om zich heen en bij het afwerken op het doel tijdens de training scoorde hij het meest van iedereen. Het beeld dat ik nu van hem heb is dat het een goede transfer is geweest. Nu is het de vraag of hij de druk en het tempo aan kan. Gezien zijn leeftijd zou hij wel met de druk om moeten kunnen gaan."

Ook over het systeem liet hij niets los. De opmerking kwam dat toen Ajax won van PSV, dat in een 4-4-2 opstelling was. ,,Maar ik geloof niet dat er maar een manier is om van PSV te winnen", aldus de trainer. ,,In de wedstrijden die we verloren, benutte PSV de ruimte die Ajax weggaf, heel goed. Daar hadden en hebben ze ook de spelers voor. Toen was het Van Nistelrooy, nu is het Kezman."

Koeman neemt in zijn voorbespreking op het duel niet alle facetten van de uitwedstrijd mee. ,,Maar we bespreken nog wel de scheidsrechter. Want die zal anders reageren dan de afgelopen keer." Toen wilde Braamhaar het voetbal een kans geven met als gevolg dat het te hard werd. ,,Wegereef zal het kort willen houden en dat zal van invloed zijn op hoe je er ingaat. Er moet strijd zijn, maar de spelers moeten zich wel beheersen."