Menu

Koeman verwacht geen voetbalshow van Rosenborg

Met achttien spelers vertrok Ronald Koeman maandagmiddag naar Noordwijk waar Ajax zich in alle rust voorbereidt op het cruciale treffen met Rosenborg. Koeman blikte alvast vooruit. ,,Ik verwacht niet dat Rosenborg naar Amsterdam komt om een mooie wedstrijd te gaan spelen", aldus de trainer die met Nigel de Jong en Fred Grim twee nieuwe gezichten in de selectie heeft. Machlas, Winter en Yakubu vielen af.

Koeman over zijn keepersleed. ,,Nog even heeft het in mijn hoofd gespeeld om Kenneth Vermeer op te roepen. Maar het leek me toch niet verstandig om een B-junior bij de groep te halen. Fred was niet heel blij, maar hij wilde de club wel uit nood helpen. Gekscherend hebben we wel eens gezegd dat de huidige twee keepers maar met z'n tweeën lekker in bad moesten gaan zitten. Maar je moet het ook niet dramatiseren. Je moet het accepteren. Je kunt er toch niets aan veranderen."

Over de MRI-scan die van het bovenbeen van Maarten Stekelenburg is gemaakt, zei de trainer dat er wel 'iets' in de bilspier zat. ,,Maar het is nu zaak om om hem zo snel mogelijk terug te brengen."

De drie twijfelgevallen, die de wedstrijd tegen AZ nog misten, zijn fit bevonden. ,,Chivu, Zlatan en Van Damme hebben alledrie getraind en dat ging zonder problemen. Daardoor zitten we ruimer in de spelers dan voor het weekeinde."

Dat Rosenborg kampioen is geworden dit weekeinde - voor de elfde keer op rij - doet Koeman weinig. ,,Dat is niet van invloed op de ploeg. Ik heb gehoord dat ze het niet eens meer vieren. Maar Rosenborg heeft niet zijn beste resultaten in uitwedstrijden gehaald. Dan spelen ze wel defensiever, wat ze thuis niet willen doen. Het blijft een stugge ploeg en ze blijven gevaarlijk bij corners en vrije trappen. Maar ik verwacht niet dat ze er een mooie wedstrijd van willen maken."

Om zijn spelers voor te bereiden op de speelwijze van Rosenborg in uitwedstrijden krijgen de Ajacieden een video voorgeschoteld. ,,Ik heb een minuut of twintig beelden van Lyon-Rosenborg. Daarin laat ik zien wat de mogelijkheden tegen hen zijn. Ze blijven weliswaar met drie man voorin spelen, maar die komen in uitwedstrijden van de middenlijn. En ze zetten minder snel druk zoals ze dat thuis wel gewend zijn te doen."

Sprake van onderschatting is er niet. ,,Op basis van het resultaat dat wij daar hebben behaald al helemaal niet. Bij ons valt er ten opzichte van die wedstrijd wel wat te verbeteren. We onderschatten ze ook niet door de zware nederlaag die de Noorse ploeg opliep in Lyon (5-0). Lyon is de sterkste ploeg in de poule."

Bij winst is de derde plaats in de poule voor Ajax. Die plek geeft recht op UEFA-Cupvoetbal. ,,Er gaat geen zucht van verlichting als we dat eenmaal bereikt hebben. Maar we willen natuurlijk wel meer halen dan dat. "

Over zijn strijdwijze wil Koeman niets kwijt. ,,We hebben op de training twee speelstijlen doorgenomen. Ik heb geen zin om bekend te maken welke van de twee we gaan gebruiken."