Menu

Koeman vindt dat het voetballend beter kan

Trainer Ronald Koeman moet zichzelf na een duel van Ajax regelmatig herhalen. Ook in de wedstrijd tegen RKC was de oefenmeester weer genoeg zaken opgevallen die voor verbetering vatbaar waren.

,,Voetballend kan het beter", analyseerde Koeman die morgen een groot deel van zijn selectie naar vertegenwoordigende elftallen ziet vertrekken.

,,Ik denk dat we moeilijk begonnen tegen RKC. Onze beste periode was 20 tot 25 minuten voor rust. Op een gelukkig moment komen we dan toch op 1-0. Op de momenten dat RKC ging aanvallen, konden wij ook meer doen, maar met die ruimte werd niet goed omgesprongen. Op het moment dat het 2-0 is en iedereen denkt aan een hogere score, schiet Berdolmo tegen de rug van Govedarica aan en staat het 2-1."

,,In problemen kwamen we niet en ik denk ook dat de 3-1 overwinning terecht is. Maar er waren genoeg momenten dat het niet goed liep, dat de laatste pass slecht was."

Machlas, die de voorkeur kreeg boven Zlatan, werd ondanks zijn goals gewisseld. ,,Ik had hem al willen wisselen voor de 2-0 viel", zei Koeman, ,,We moesten meer snelheid hebben voorin. Vandaar dat ik voor Ikedia koos, maar ik moet wederom de complimenten geven aan Machlas. Van de twee of drie kansen die hij kreeg, schoot hij er wel weer twee binnen en daar staat hij toch voor."

Vierklau ging er als eerste af. De rechtsback keerde na rust niet meer terug. ,,Ik was niet tevreden over de rechterkant", lichtte Koeman zijn keuze toe. ,,Opbouwend haalden we er te weinig uit, terwijl de rechterkant toch de kant was waarover we moesten opbouwen omdat De Graef wat teruggetrokken speelde. Heitinga kan aanvallend wat meer brengen. Het lukte hem ook op een aantal momenten de pass wel in de ruimte achter de linksback van RKC te krijgen."

Trainer Martin Jol kon zich vinden in de uiteindelijke 3-1 uitslag. ,,Daar valt niets op af te dingen", vond de RKC-oefenmeester. ,,Toch hadden we in de eerste 25 minuten het gevoel dat er wat te halen viel. We gaven weinig weg, maar je weet ook dat als je iets meer wilt doen en balverlies lijdt, Ajax hun kwaliteit kan uitspelen. Dat is de snelle omschakeling. Uit zo'n situatie kwam Ajax op identieke wijze twee keer tot scoren. We kwamen op een goed moment terug in de wedstrijd en kan het zelfs nog 2-2 worden. Dan krijg je een vervelende vrije trap tegen en daaruit krijgen we ook nog een penalty tegen."