Menu

Koeman: 'Voetballend beter worden'

Nog geen vierentwintig uur na het gewonnen bekerduel tegen sc Heerenveen stond Ronald Koeman de pers al weer te woord over de eerstvolgende wedstrijd van zijn selectie, komend weekeinde tegen ADO Den Haag. ,,Wat zal ik nu eens zeggen'', grapte de trainer vrijdagmiddag.

,,De selectie heeft tijdens het bekerduel van donderdagavond geen averij opgelopen'', constateerde Koeman tevreden. Dat wil zeggen dat hij behalve Bogdan Lobont en Tomás Galásek, over iedereen kan beschikken. Hier en daar heeft er iemand last van vermoeidheidsverschijnselen, maar de trainer vindt dat niet verwonderlijk als je twee wedstrijden in vier dagen moet spelen. Galásek zal naar verwachting na het weekeinde in de laatste herstelfase belanden, dat wil zeggen dat hij dan met conditietrainer René Wormhoudt traint.

Koeman moet dan weer gaan nadenken wie hij zal slachtofferen op het middenveld ten faveure van de aanvoerder. ,,Een speler met de kwaliteiten van Galásek is normaal gesproken geen vraagteken voor de basisopstelling. Hoewel ik moet zeggen dat het middenveld op het moment ook goed staat. Als we nu Champions League zouden spelen, zou ik niets veranderen."

Voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag aanstaande zondag voorziet Koeman geen wijzigingen ten opzichte van de elf die tegen Heerenveen startten. Dat wil zeggen dat Mitea weer op de linkervleugel zal starten en voor Babel wellicht weer een invalbeurt is gereserveerd. Ook Steven Pienaar, inmiddels fit, zal vanaf de bank moeten toekijken. ,,Pienaar is heel lang geblesseerd geweest en heeft wat dat betreft een achterstand op de rest. Hij kan iets extra's toevoegen en was altijd een basisspeler, maar hij is nu nog geen honderd procent'', lichtte Koeman toe.

De stijgende lijn die Ajax voor de winterstop te pakken had, weet het team van Koeman na de winterstop vooralsnog door te zetten. ,,Als je op dit niveau wilt spelen, heb je bepaalde taken in een elftal. De spelers zijn zich daar van bewust, daarin zijn we gegroeid. Er is voor de winterstop genoeg gebeurd in het team en ik denk dat dat uiteindelijk effect heeft gehad in positief opzicht. Tegenstanders komen nu met meer angst naar de ArenA, denk ik. Maar dat wil niet zeggen dat er niks meer te doen is. Je wilt voetballend beter worden. Ik vind dat we soms nog teveel kansen nodig hebben om een wedstrijd te beslissen. Maar als we deze spirit vast weten te houden zijn we heel moeilijk te verslaan'', aldus de trainer.

ADO zal zondag zonder supporters naar de Amsterdam ArenA komen. Die sanctie kreeg de ploeg van Frans Adelaar opgelegd naar aanleiding van de spreekkoren van de Haagse supporters toen Ajax daar in september vorig jaar op bezoek was. ,,Het zou mooi zijn als iedereen kris-kras door elkaar zou kunnen zitten in een stadion'', vindt Koeman. ,,Net als in Duitsland, of je nu een geel shirtje of een rood shirtje aan hebt. Maar ik denk niet dat dat hier snel zal gebeuren. Misschien moet je er dan voor kiezen om helemaal geen supporters mee te nemen naar uitwedstrijden, maar dat heb je liever ook niet. Je wil gesteund worden door je eigen publiek natuurlijk. Zondag zullen er geen fans van ADO meekomen, dat wil zeggen dat iedereen in het stadion dan voor ons is'', besluit de trainer met een glimlach.