Menu

Koeman: 'Voor Groningen is dit de wedstrijd van het jaar'

Ajax reist zondag af naar Groningen voor de vierde uitwedstrijd van dit seizoen. Groningen is thuis nog ongeslagen, Ajax deed het de laatste keer op vreemde bodem niet zo goed: van NAC werd met 4-2 verloren. Ook nu verwacht Ronald Koeman geen makkelijk duel.

,,Groningen heeft al bijna een jaar thuis niet meer verloren'', gaf Koeman in de perskamer vrijdagmiddag aan om duidelijk te maken dat Groningen-uit moeilijk kan worden. De laatste keer dat de Groningers verloren was elf maanden terug: Feyenoord was toen te sterk. Sindsdien speelde de ploeg zeven keer gelijk en won het acht keer in het eigen Oosterpark Stadion.

,,Groningen kijkt uit naar dit soort wedstrijden", weet Koeman nog uit de tijd dat hij zelf speler was van die FC. ,,Dat doen de meeste ploegen als ze tegen een club uit de top drie spelen, maar ik weet dat dit voor Groningen de wedstrijd van het jaar is. Het leeft meer dan Groningen-PSV. Waarom het zo is, weet ik niet. Het is historisch zo gegroeid. We zijn gewend om tegen een zeer gemotiveerd team te moeten spelen. Het betekent dat wij goed geconcentreerd en vanaf het begin agressief zullen moeten spelen.''

Koeman kan dit weekeinde niet beschikken over Yakubu. De Ghanees is wegens familieomstandigheden terug gekeerd naar Ghana en zal er tevens een wedstrijd spelen. Verder kan de trainer over iedereen beschikken die afgelopen woensdag tegen Club Brugge bij de groep zat. Zdenek Grygera trainde vrijdagochtend wel met de groep mee, maar op de Tsjech zal nog geen beroep worden gedaan. De verdediger vliegt komende week voor een paar dagen terug naar zijn geboorteland om de EK-kwalificatiewedstrijd bij te wonen, maar hij zal niet in actie komen. De Tsjechische bondscoach wil voor het duel tegen Oostenrijk zijn hele groep bij elkaar hebben, inclusief de eventueel geschorste en geblesseerde spelers.

Rafael van der Vaart, die aan de ontmoeting met Club Brugge een pijnlijke enkel overhield, is er wel bij. De topscorer van Ajax van vorig seizoen heeft tot nu toe het net nog niet weten te vinden. ,,Op een enkele wedstrijd na heeft Van der Vaart het niveau dat wij van hem kennen nog niet gehaald. Daaraan kunnen allerlei redenen ten grondslag liggen. Het feit dat hij nog niet heeft gescoord baart mij echter nog geen zorgen. Als het nog een half jaar duurt wordt het anders'', vond Koeman. ,,Maar ik denk dat het nog wel komt.''

Koeman ging tijdens het perspraatje in op de berichten die in de krant stonden omtrent een eventuele contractverlenging van de trainer. ,,Ik sta ervoor open om te blijven, een formeel gesprek is er echter nog niet geweest. Pas in de winterstop wil ik daar een beslissing over nemen. Wie de nieuwe technisch directeur gaat worden zal geen invloed hebben op die beslissing. Ik vind wel dat zo iemand aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Hij moet bijvoorbeeld niet zelf nog op het veld wilen staan'', vond de oefenmeester.