Menu

Koeman vraagt zich af hoe Twente-defensie te verslaan

Ronald Koeman sprak vrijdagmiddag tijdens het wekelijkse onderhoud met de pers vooral over zijn gesprek met Rafael van der Vaart. De trainer verwacht niet dat zijn vice-aanvoerder kan spelen zondag vanwege een liesblessure. Koeman buigt zich de komende dagen verder over het vraagstuk hoe de defensieve speelwijze van FC Twente te verslaan is.

Natuurlijk klonk er vorige week zaterdag een vloek door de huiskamer van Ronald Koeman toen PSV in de slotseconden van de wedstrijd tegen FC Twente alsnog via Mateja Kezman wist te scoren. ,,Want het zou 0-0 worden. Daar had Twente in elk geval recht op. Als de concurrent op zo'n manier toch nog drie punten pakt, dan baal je daar wel van", aldus de Ajax-trainer, die zijn assistenten Ruud Krol en Tonny Bruins Slot naar Eindhoven had gestuurd en zelf voor de buis de verrichtingen van de mede-titelkandidaat volgde.

FC Twente wordt door de technische staf van Ajax beoordeeld op basis van dat duel tegen PSV. Niet op basis van de statistieken. ,,Het viel me tegen hoeveel tegendoelpunten Twente nog heeft", aldus Koeman. ,,Dat verbaasde mij. Net zoals ik het niet had verwacht dat ze van de tien uitwedstrijden er acht verloren." FC Twente staat in de uitbalans op een tegenvallende zestiende plaats, terwijl het team op de echte ranglijst keurig zesde staat.

,,Ik denk dat Twente moeilijk te verslaan is. De organisatie staat verdedigend erg goed. En wij hebben wel iets recht te zetten tegen FC Twente dacht ik zo."

Ajax verloor met 2-0 in Enschede door twee treffers van Blaise N'Kufo. ,,Maar we gaan N'Kufo nu niet anders aanpakken dan daar. Je moet toch respect hebben voor de kwaliteiten van een speler", vindt Koeman. ,,Ik maak me meer zorgen hoe we de defensieve speelwijze van Twente kunnen verslaan. Veel hangt af van het begin van de wedstrijd. Scoren we een vroege goal dan zal het makkelijker gaan, dan dat die lang uitblijft."

De trainer zal waarschijnlijk niet kunnen beschikken over Rafael van der Vaart. De laatste dagen rond de interland tegen de Verenigde Staten is er nogal wat commotie in de pers ontstaan rond de vice-aanvoerder. ,,Maar we hebben een goed gesprek gehad", vertelde Koeman vrijdagmiddag. ,,Ik heb wel begrip voor wat hij heeft gezegd, maar niet voor de manier waarop. Mijn werkwijze is zo, dat mijn deur altijd open staat. Waarom hij niet eerder naar mij is toegekomen, weet ik niet. Dat moet je aan hem vragen. Ik heb in elk geval nooit gemerkt dat hij ergens mee zat. Dat is misschien mijn fout. Misschien moet ik vaker naar een speler gaan om te vragen of er iets is. Het enige dat ik hoop te bereiken is dat iedereen prettig werkt. Waardoor het elftal beter presteert."

Koeman herinnert zich nog situaties waarin hij zelf als speler door de trainer werd geraakt. ,,In het derde jaar van Cruijff bij Ajax heeft hij mij eens een minuut na rust gewisseld. We stonden net weer op het veld. Meer pijn kan je een speler niet doen. Dan zijn de trainers van tegenwoordig toch een stuk aardiger", grijnsde hij. ,,Maar Rafael begrijpt wel dat dit niet de goede manier is geweest om zijn kritiek te uiten. En ik moet misschien wat minder in het openbaar mijn mening geven."

De vrijdagochtend voor de training heeft Koeman aan zijn groep verteld wat er tussen hem en Van der Vaart was voorgevallen. ,,Maar is het nou eenmaal zo bij Ajax dat als iedereen fit is dat het kan gebeuren dat een international op de bank belandt of zelfs buiten de achttien valt. Wat er is gebeurd, mag niet meer. Dat je intern met deuren slaat is niet erg, als je dat extern doet wel."

Van der Vaart kampt nog met de nawee├źn van een verrekking in de lies. Dat heeft hem twee trainingsdagen gekost en het is daardoor allerminst zeker dat hij zondag kan starten. Pienaar is ook nog niet speelklaar, hij wordt op de trainingen nog uit de duels gehouden. Ook voor John O'Brien komt het duel tegen Twente te vroeg. Zlatan Ibrahmovic en Jari Litmanen zullen ook vanaf de tribune toekijken. De trainer hoopt dat Bogdan Lobont maandag met Jong Ajax mee kan spelen en Hatem Trabelsi is heel fit terug gekomen. ,,Maar we hebben nog geen beslissing genomen of hij speelt."