Menu

Koeman: 'We kunnen vrijuit spelen'

Ronald Koeman is eruit hoe hij Juventus dinsdagavond wil bestrijden, maar dat gaf hij natuurlijk niet prijs tijdens de persconferentie voorafgaand aan de training maandagavond. Tijdens die training probeerde de trainer wat dingen uit in het partijtje, zodat ook dat geen duidelijkheid verschafte.

Juventus heeft zich al gekwalificeerd voor de tweede ronde, dus ook van de pers kwam de vraag of een aantal spelers van de brede selectie van Juventus misschien niet in actie hoeft te komen. ,,Mischien wel, ook met het oog op de wedstrijd tegen Inter die zij zondag moeten spelen. Dat hoeft geen voordeel te zijn", vindt Koeman. ,,Dan zullen er spelers in het veld staan die anders niet zouden spelen en zij willen ook een goede indruk achterlaten. Bovendien heb ik de lijst met 26 spelers gezien en dat zijn niet de minste."

Wie waarschijnlijk wel zal spelen is ex-Ajacied Zlatan Ibrahimovic. ,,Hij zal supergemotiveerd zijn", denkt de trainer. De Zweed heeft in slechts enkele maanden al een goede indruk achtergelaten bij de Italianen. ,,Hij heeft natuurlijk veel kwaliteiten, al had hij tijd nodig om zich aan te passen aan een ander soort voetbal. Maar wat ik gezien heb van hem bij Juventus is dat al aardig gelukt."

De druk is een beetje van de ketel voor Ajax voor morgenavond. Winst wordt niet echt verwacht van de Ajacieden en er is nog één thuiswedstrijd waarin Europees voetbal kan worden veiliggesteld. ,,Dat kan positief werken", denkt Koeman. ,,Het is geen schande om hier te verliezen en dat is een prettig idee. De kans dat we een ronde verder komen in de Champions League is klein, maar we gaan spelen om te winnen. We zijn eruit hoe we dat gaan doen, maar dat willen we eerst aan de groep vertellen. We moeten niet angstig zijn. We hebben ons in het verleden wel eens aangepast aan de tegenstander, maar soms ook niet", antwoordde Koeman op de vraag hoe hij wil spelen.

In de thuiswedstrijd verloor Ajax met 1-0. Van Italiaanse tegenstanders is bekend dat ze met minder spel toch een overwinning kunnen behalen. Het gebeurde Ajax al een paar keer tegen Inter en AC Milan in de voorbijgaande seizoenen in de UEFA Champions League, en ook tegen Juventus in eigen huis had Ajax het gevoel de wedstrijd te controleren. ,,Maar dat moet een keer veranderen", meent Koeman. ,,Wij moeten uit het aantal kansen dat we voorin krijgen, zien te scoren. We moeten geen stommiteiten begaan zoals in eerdere wedstrijden. Zij hebben twee controlerende middenvelders en een fantastische verdediging met backs die mee opkomen. We zullen de kansen goed moeten uitspelen. Misschien dat Juventus nu anders denkt nu het resultaat voor hen niet het belangrijkste is. Daar ligt wellicht onze kans. Zolang we niet definitief zijn uitgeschakeld moeten we erin geloven en ervoor gaan. Ik denk dat we in Israël niet beseften wat we weg zouden gooien als we zouden verliezen. Nu de druk een beetje van de ketel is hier kunnen we vrijuit spelen. En voor voetballers is het een goede wedstrijd zich te laten zien."

Op een aantal posities lijken meerdere opties te zijn geprobeerd tijdens de training. Zo wisselde in het partijtje negen tegen negen Boukhari met Mitea van hesje en Anastasiou en Babel. Over de laatste zei Koeman het geen probleem te vinden de jonge spits eventueel in de basis te laten beginnen. ,,Ik heb niet zoveel moeite een jonge speler te brengen. Babel is na een mindere periode na een goed debuut weer aan het terugkomen. Als hij er klaar voor is en wij willen iemand anders proberen, dan zetten wij hem in."

De training was niet veel anders dan normaal voor een Champions-Leagueduel: warming-up, kaatsoefeningen en een grote partij. Tijdens die partij scoorde Daniël de Ridder fraai namens de 'niet-hesjes' en deed Anastasiou datzelfde toen hij met Babel had gewisseld van hes. De Griek tikte prachtig binnen bij de tweede paal. Een oefening afronden op goal besloot de oefensessie in het Delle Alpi.

Rafael van der Vaart lijkt fit genoeg om morgenavond te spelen. ,,Ik ben er klaar voor, ja", antwoordde de aanvoerder. ,,De druk om morgen te winnen is niet zo groot, maar ik denk wel dat we moeten spelen om te winnen. Ook al heb je nog een thuiswedstrijd om Europees voetbal veilig te stellen. Het zou wel lekker zijn om hier al punten te pakken natuurlijk."

Het stadion dat bekend staat om de niet al te goede sfeer zal morgenavond zeker niet vol zitten. Tot nu toe zijn er slechts vierduizend kaarten verkocht. Van der Vaart vindt dat geen probleem. ,,Of er nu tien of tachtigduizend man zit, wij moeten onze wedstrijd spelen en proberen te winnen. Het klopt wel dat het weinig sfeervol is. Het is veel beton en erg donker overal, maar om te spelen maakt dat me niet zoveel uit."

Ook de aanvoerder weet niet precies hoe de opstelling voor morgen zal zijn. ,,Ik vind dat we gewoon met drie spitsen moeten aantreden en ons normale spel moeten spelen. Maar of dat zo is weet ik niet. Er is maar één iemand die dat bepaalt en dat is de trainer."

Dus Babel of Anstasiou, Mitea of Boukhari en drie of twee spitsen, eerst zal aan de spelers bekend worden gemaakt wie er speelt. Pas dan zal de rest van de wereld het weten.