Menu

Koeman: 'We moeten geconcentreerd en scherp zijn'

Ajax staat zaterdagavond voor de tweede topper in een week tijd. Werd vorige week PSV in Eindhoven op een gelijkspel gehouden, nu moet de koploper de huidige nummer twee van de ranglijst, AZ, op een nederlaag trakteren. Ajax is gewaarschuwd. ,,Maar normaal gesproken is PSV - Ajax een moeilijkere wedstrijd dan Ajax - AZ", schat trainer Ronald Koeman vooraf in.

Koeman geeft het duel Ajax - AZ niet direct de kwalificatie 'topper' mee: ,,Dat is het gezien de ranglijst wel, maar ik denk toch eerder aan een wedstrijd tegen PSV of Feyenoord als het over een topper gaat. Het is een gegeven dat AZ een goede start heeft gemaakt en ze hebben al tegen Feyenoord en PSV gespeeld. Het is knap hoeveel punten ze hebben, 22, net zoveel als wij. Soms gebeurt dat op de manier zoals tegen PSV (De Eindhovenaren misten tegen AZ enorm veel kansen), maar een aantal wedstrijden hebben ze ook met goed voetbal en veel doelpunten gewonnen."

AZ start in veel wedstrijden goed, bijvoorbeeld toen de Kaasstedelingen in Utrecht al na vijf minuten op 0-3 stonden. Dat weet Koeman ook. ,,Vorig seizoen kwamen ze hier ook al binnen drie minuten op voorsprong. Het is dus des te belangrijker om scherp en geconcentreerd te zijn. Dat kan ik wel aan de spelers aangeven, maar verder kan ik er weinig aan doen."

De kwaliteit van de Alkmaarders is volgens Koeman niet iets van dit seizoen. ,,Die is altijd wel aanwezig geweest, maar nu heeft de kwaliteit meer richting gekregen. Co Adriaanse heeft een team neergezet waarin de spelers beter functioneren. Toch moeten wij hier in de ArenA het spel dicteren, zoals in elke competitiewedstrijd."

Koeman mist tegen AZ belangrijke schakel Rafael van der Vaart, die door de schorsing van drie duels de aanvoerdersband overgeeft aan Tomás Galásek. ,,We zullen de dreiging van Rafael wel missen. Hij kan goed tussen de linies spelen, maar onze selectie is op zich groot en sterk genoeg om het gemis van Rafael niet van invloed te laten zijn. Vorig jaar hebben we namelijk ook vaak zonder hem gespeeld."

De vervanger van Van der Vaart heet niet Litmanen. ,,Ik vind dat Jari er nog niet aan toe is om in zo'n wedstrijd te starten. We hebben genoeg andere spelers achter de hand, maar de plek zal nu wel wat defensiever worden ingevuld."

Koeman moet wegens blessures Hatem Trabelsi, John O'Brien, Jelle van Damme en Steven Pienaar missen. Van der Vaart mist het duel zoals gememoreerd vanwege een schorsing. De wedstrijd begint zaterdag om 20.15 uur en staat onder leiding van scheidsrechter René Temmink.