Menu

Koeman: 'Wij moeten het verschil maken'

Eén opdracht krijgen de Ajacieden woensdagavond voor de vierde UEFA Champions-Leaguewedstrijd mee. Het verschil maken met Maccabi Tel-Aviv waardoor Europees overwinteren is gegarandeerd. ,,We moeten proberen hetzelfde te spelen als we thuis tegen Maccabi Tel-Aviv hebben gedaan", aldus trainer Ronald Koeman dinsdagavond op de persconferentie voorafgaande aan de training in het Ramat Gan Stadion.

Met al het nieuws op woensdag, zou je bijna vergeten dat er nog gewoon gevoetbald gaat worden ook. De wereld staat zo langerzamerhand in het teken van het geweld. Was er in Tel-Aviv een zelfmoordaanslag op de ochtend dat Ajax arriveerde, een dag later werd in Amsterdam Theo van Gogh in koelen bloede vermoord. ,,Wij waren aan het wandelen en via de mobiele telefoontjes kwam het bericht binnen", reageerde Ronald Koeman op het nieuws. ,,Johnny Heitinga hield zijn telefoon omhoog om het te laten zien. Het is heel triest. Helaas leven we in deze wereld. Wij moeten ons concentreren op de wedstrijd en hier proberen te winnen."

Er is wel extra beveiliging rond het team. ,,Het is anders dan als we elders in Europa spelen en er zijn meer veiligheidsmensen om je heen bij alles wat je doet. Nou ja, bijna alles wat je doet. We zijn er blij mee, dat het er is."

Zodat het team zich kan concentreren op de wedstrijd, die gewonnen moet worden. Dat is de inzet van morgen. ,,We moeten goed starten", weet de trainer. ,,Agressief spelen en hetzelfde niveau halen als in de thuiswedstrijd. Maar een uitwedstrijd in de Champions League is altijd lastig. Misschien was Maccabi niet op zijn best in Amsterdam en draaien ze in de Israëlische competitie ook niet zo goed, maar ze verliezen thuis met slechts 1-0 van Bayern München uit een strafschop. Het zal niet makkelijk worden."

Om alvast aan de omstandigheden te wennen, trainde Ajax dinsdagavond om zeven uur in het Ramat Gan Stadion. Luid toegejuicht door aanwezige Nederlandse en Israëlische supporters betraden de Amsterdammers het veld. Na enkele rondjes gelopen te hebben, deelde de trainer de vertrouwde hesjes uit. Daarin werd vooral het positiespel getraind. Daarna kwamen de keepers erbij en werd er een kleine partij van tien tegen tien gespeeld. Daar moest Maxwell echter uitstappen. De linksback kampte met liesklachten. ,,Maar ik verwacht dat hij morgen kan spelen", stelde Koeman de aanwezigen na de training gerust.

Een Israëlische journalist wilde dat Koeman zich voorstelde dat Maccabi in de Nederlandse eredivisie zou uitkomen. Was het team dan ongeveer zo sterk als sc Heerenveen? ,,Ik hoop het niet!", antwoordde Koeman gevat en quasi-verontrust om serieus zijn idee over Maccabi Tel-Aviv te vervolgen. ,,Ik kan niet speciaal één speler noemen die ik gevaarlijk vind. De coach heeft onlangs ook wat wijzigingen doorgevoerd, waardoor wij niet zeker weten welke elf spelers morgen zullen starten."

Feit is dat Ajax het verschil wil maken. ,,Zodat wij in ieder geval vervolg geven aan Europees voetbal. Dan is alles ook nog mogelijk, maar feit is wel dat we niet in de situatie verkeren dat het aan ons ligt. Dan moet je hopen dat de resultaten in de andere wedstrijden goed zijn, waardoor er eventueel meer in zit." Dat zou bijvoorbeeld kunnen als Juventus weer wint van Bayern München, want dan hebben de Duitsers net als Ajax zes punten.