Menu
Koeman wil Litmanen er wel bij hebben

Koeman wil Litmanen er wel bij hebben

Zo kort voor het einde van de competitie kreeg de redactie maar liefst 1300 mailtjes voor het supportersinterview binnen.

Hoewel gehinderd door een zere keel, nam de trainer alle tijd en liet hij regelmatig het achterste van zijn tong zien. Over het waarom van de terugkeer van Richard Witschge tot zijn interesse voor Jari Litmanen, lees je in dit supportersinterview.

Wat is je sterkste punt als trainer?

Gerco van de Lagemaat (18, Scherpenzeel)

,,Moeilijk om dat over jezelf te zeggen, maar ik denk dat ik qua
duidelijkheid wel goed ben. Ik geef iedere speler in de selectie duidelijkheid omtrent zijn positie en de mogelijkheid om te spelen. Ik leg niet alles uit, want het moet ook een spel zijn. Een speler moet ook het gevoel hebben dat hij bij jou terecht kan met vragen."

Was het moeilijk om midden in het seizoen te stoppen bij Vitesse om zo bij Ajax door te gaan?

Loes (15, Elst)

,,Ja, van de ene op de andere dag van club wisselen is niet makkelijk. Je verlaat een groep, komt bij een nieuwe en je moet gelijk wedstrijden spelen en winnen. Je bent nog zo vol in je hoofd van Vitesse, terwijl je bezig was met Ajax. Dat is moeilijk."


Ronald, is Ajax klaar voor het kampioenschap en de beker. En zijn ze klaar om volgend jaar de eerste ronde van de Championsleague te overleven?

Thijs Willems (17, Vierlingsbeek)

,,Ik denk dat we klaar zijn wat betreft het kampioenschap en de beker, omdat we daar heel dicht bij zijn. Dat wil niet zeggen dat je dat ook wint, we moeten nog vier wedstrijden.


,,Champions League is een ander verhaal. De wedstrijden zijn zwaarder, het zijn sterkere tegenstanders en het hangt ook van de loting af hoe je kan presteren. Als we de verbeteringen door kunnen trekken richting volgend seizoen, dan denk ik dat de mogelijkheid aanwezig is dat we de volgende ronde halen. Maar ik ben nu bezig om het maximale eruit te halen in dit seizoen."

Ronald, je gaf aan dat Litmanen altijd welkom is. Is er een kans dat hij terug komt?

Jeroen (29, Purmerend)

,,Nou, het is een speler die elke trainer in zijn selectie wil hebben. Maar alles heeft te maken met het financiele plaatje. Ik zou me wel voor een terugkeer van hem inzetten, ik weet dat hij hier heel goed ligt en hij bewijst dat hij nog steeds een goede voetballer is. Daarentegen speelt hij nu wel bij Liverpool en je kan hem niet zo een-twee-drie weghalen. Als hij voor de Ajax-normen haalbaar is, dan sta ik daar positief tegenover."Als je alle spelers in de Nederlandse competitie ziet, en dan kijkt welke spelers passen het best bij het systeem dat jij met ajax wil spelen. Welke selectie zou je dan samenstellen??


Rickert (15, Deventer)

,,Dat zeg ik niet, dat zeg ik ook niet tegen andere media, dus ook niet hier. Er worden namen genoemd en natuurlijk ben je op zoek naar vleugelspelers zijn, jonge spelers, Nederlandse spelers."


Ik las (tot mijn verbazing) dat je Richard Knopper niet meer nodig hebt. Ik vraag mij af, doe je dit omdat je hem echt niet meer kan gebruiken, of omdat je zoveel respect hebt voor de kwaliteiten van Knopper (die hij, maar dat weet jij ook, wel degelijk heeft), dat je het beter vindt voor zijn ontwikkeling om ergens anders basisspeler te zijn?

Dirk-Jan Lahaye (21, Manchester)

,,Ik geef Richard richting volgend seizoen aan wat ik wil. Dan kan ik wel een mooi verhaal op gaan hangen van 'je maakt een kans of je krijgt minuten om je te bewijzen'. Maar in principe zijn er andere spelers op zijn positie, waarvan ik vind dat zij beter zijn voor Ajax. Dan moet ik naar hem toe ook eerlijk zijn. Dan weet hij ook hoe zijn situatie is. Hij hoeft niet weg, maar ik heb hem wel duidelijk gemaakt dat het moeilijk voor hem wordt om te spelen."

Welke speler heeft u het meest verrast, waar u geen rekening mee had gehouden?

Peter de Vries (23, Wassenaar)

,,Dan noem ik twee spelers die heel belangrijk zijn voor het elftal. O'Brien en Trabelsi. Zij verrasten mij in positieve zin. Ik noem O'Brien, omdat hij op verschillende posities van nut is voor het elftal en dat heel goed invult. Trabelsi noem ik natuurlijk vanwege de manier hij de laatste tijd speelt in aanvallend opzicht. Hij brengt veel schwung in het elftal."


Besteed je ook veel aandacht aan mentale training, en zo ja, op welke wijze (bijvoorbeeld ook gebruikmakend van een sportpsycholoog)?

Albert Prinsen (22, Prinsenbeek)

,,Ik zie het nut van psychologen niet zo in. Dat komt ook omdat ik daar zelf weinig mee heb gedaan. Het mentale gedeelte zit elke dag in de training: het accepteren van elkaar, van beslissingen. Een sportpsycholoog zie ik ook niet zitten voor bijvoorbeeld Zlatan. Ik praat zelf met hem over zijn situatie. Het zijn ook kwaliteiten om ook in de wedstrijd zo goed te spelen als op de training. Het is een jonge speler en daar moet hij doorheen."


Leidinggeven is mijns inziens een kwestie van aanpassen aan de omstandigheden en de individuen. Hoe ga je hiermee om met verschillende stemmingen (na bv. winst, verlies) en nog meer verschillende culturen? Je kunt toch onmogelijk iedereen over één kam scheren?

Mark Bosveld (30, Deventer)

,,Het is logisch dat je niet iedereen op dezelfde manier aanpakt. De een heeft een schouderklopje nodig terwijl de ander een schop onder zijn kont moet hebben. Als je de spelers ook qua karakter leert kennen, dan weet je het wel. Van beslissingen die je neemt en over wat daarna gebeurt leer je ook."

Hoe voelt het om trainer te zijn van zo'n grote club, waar je zelf ook hele mooie momenten mee hebt beleefd? En is er een grote druk om kampioen te worden?

Didier Kraft (19, Maastricht)

,,Fantastisch. Als trainer wil je ook het hoogste bereiken en trainer te zijn van een club als Ajax is prachtig. Omdat je de club zelf kent, er gevoetbald hebt. De club heeft een grote naam in heel de wereld en daar ben je trots op. De druk bij Ajax is altijd groot, misschien was die zelfs wel groter toen Ajax zesde stond dan nu."
Op welke posities in het veld wil je versterkingen halen?


Ruud Jongste (20, Nieuw-Beijerland)

,,In principe zoek je verstekering voor iedere linie. Alleen niet voor de doelman. Met Didulica, Stekelenburg en Lobont gaan we volgend seizoen werken."


Waarom die geruchten over Diarra als wij Seedorf en Pienaar hebben, top jongens met een Ajax-hart!

Leon Emmel (19, Alphen aan den Rijn)


,,Je zoekt toch directe versterkering voor het elftal. Tuurlijk zijn er veel spelers die talentvol zijn. Je kan niet afgaan op talenten die er over drie jaar staan. Je zoekt spelers die op dit moment versterkering zijn."


Ga je ooit voor de plek van bondscoach?

Gre van der Velden (49, Barendrecht)

,,Nee, daar ga ik niet voor. De functie van bondscoach zit niet in mijn hoofd. Of het ooit zover komt in de toekomst, zien we wel. Nu zou ik dat niet willen."Waarom worden de lege plekken in het 1e door blessures en schorsingen niet opgevangen door het tweede? Bijvoorbeeld een linksback voor een linksback, maar wordt er gekozen om meerdere spelers van positie laten wisselen?

Frank Leeflang (27, Woerden)

,,In de selectie hebben we meerdere spelers voor bepaalde posities. Als O'Brien niet speelt, kan De Cler op linksback spelen. Ik zet iedereen op de posities waarvan ik weet dat ze daar kunnen spelen. Het is niet zo dat ik iemand rechtsbuiten neerzet, die daar nog nooit heeft gespeeld."


Wat zei je tegen Luinge toen je samen met hem van het veld liep in de rust tegen PSV? Begin 2e helft was hij een stuk vriendelijker. Ben je dan ook echt kwaad op hem?

Bas Scholten (28, Anna Paulowna)

,,Nee, Ik bleef heel netjes. Het ging erom of het wel of geen hands was van Waterreus, maar zo zei ik het ook niet eens. Waterreus liet de bal uit zijn handen vallen en pakte hem weer op. Normaal mag dat niet, dus dat vroeg ik aan hem. Maar Luinge zei dat hij het niet eens had gezien."

Vind u dat bepalende spelers hun mening mogen geven tegenover u, als het gaat om de opstelling of tactische beslissingen?

Maarten Roof (17, Uden)

,,Iedereen mag zijn mening geven. Absoluut, maar het gebeurt niet altijd. Dat heeft ook te maken met jonge spelers en de persoonlijkheid van spelers. Iedereen kan aankloppen als hij denkt dat het anders moet. Daar kun je over praten. Het is niet zo dat wat ik doe, dat het altijd goed is. Ik denk dat het goed is, maar er mag best een dialoog met spelers over zijn. Ik heb wel geleerd dat het moeilijk is om de spelers daarin aan te moedigen. Zelf had ik wel meer contact met een trainer over dit soort dingen dan andere spelers."


Johan Cruijff vond als trainer offensief mooi voetbal spelen erg belangrijk, hij ging daarin heel ver. Winnen of verliezen was voor hem bijna van secundair belang.
Hoe belangrijk is Cruijff voor jou geweest?
Is de visie van Cruijff extremer dan die van jou?


Paul-Peter Theulings (38, Amsterdam)

,,Cruijff is heel belangrijker geweest in mijn ontwikkeling als voetballer. Een jaar bij Ajax en daarna bij Barcelona. Hij heeft mij het laatste stapje naar de top bijgebracht. Ik heb van zijn zienswijze over het voetbal ook geleerd. Cruijff is wat extremer in aanvallend opzicht. Ik wil wat reeëler spelen. Dat is het verschil."

Mijn vraag is waarom je geen spitstrainer hebt?

Peter Vermeulen (26, Nieuw-Vennep)

,,Ik vind als je zo denkt dat je een staf moet nemen van tien man bij elkaar. Voor elke positie. Ik denk dat je beetje bij beetje best naar die kant toegaat. Wat meer specialisten in je team wilt hebben, maar ik heb niet het idee dat ik als verdediger tekort kom voor dit type spelers. Mocht Van Basten een functie krijgen bij Ajax, dan zou ik het wel meenemen."


Geachte Meneer Koeman, ik las net op www.viplanet.nl, dat PSV interesse heeft getoond voor Frank de Boer, omdat zijn contract aan het eind van het seizoen afloopt. Zou Frank de Boer niet een goede opvolger zijn van Cristian Chivu, mocht die aan het eind van het seizoen vertrekken?

Julia Ernsting (18, Alkmaar)

,,Het is duidelijk dat er een moment komt dat Chivu weg gaat. Ajax is best bezig met de opvolging. Als je dan een lijstje moet maken, zou de naam van Frank de Boer daar ook op staan. Je zou dan eerst met hem persoonlijk daarover moeten praten. Wil hij terug naar Nederland? Maar dat is helemaal niet aan de orde. En als het wel aan de orde is, dan zou ik het niet zeggen. Als hij zou komen, dan is het echt voor een of twee jaar. Dat is dan een keuze die je moet maken."

Wat kan Witsche nog toevoegen aan het huidige Ajax, aangezien hij geen winnaarstype is?

W. Feddema (45, Leeuwarden)

,,Richard is nog steeds een speler met veel creativiteit in zijn spel. Ik denk dat dit elftal dat kan gebruiken op het middenveld. Alleen zal hij de concurrentiestrijd met Maxwell aan moeten gaan. En die ontwikkelt zich ook goed op een positie waar hij niet altijd heeft gespeeld. Dus dat zal een moeilijke strijd voor Richard worden. En geen winnaarstype? Je zoekt naar verschillende spelers in je elftal. Ik denk dat Witschge dat nog wel heeft. Het is een andere type als Van Halst of Galasek en met andere kwaliteiten. Daar zoek je uiteindelijk naar."

Op dit moment zijn we nog op twee fronten bezig voor de beker en het kampioenschap en naar mijn mening zeer kansrijk. Het afgelopen seizoen zijn er een aantal wedstrijden grillig qua spelpeil geweest. Hiermee bedoel ik in het tweede elftal zit veel potentie is dit voldoende om het nieuwe seizoen in te gaan.

Wim Jonker (38, Voorhout)

,,Er speelt in het tweede elftal een aantal jongens die nu verder in hun ontwikkeling moeten gaan. Het kan zijn dat ze bij de A-selectie komen of dat ze bij GBA of Haarlem gaan spelen. Hangt ook af van de groep waar je in principe niet meer op rekent. Ze hebben bewezen in de beker dat het goede voetballers zijn. Je moet je ogen niet sluiten voor het verschil tussen het eerste en het tweede elftal en dat dat verschil niet zomaar gedicht is. Je moet ze wel de kans geven."Beste Ronald, ik zag je vorig jaar in Amsterdam bij een basketbalwedstrijd van de Ricoh Astronauts. Nu weet ik dat Ton Boot (coach van de Astronauts) vaak naar trainingen en wedstrijden gaat van voetbal/andere sporten om daar van kennis op te doen. Heb je dit ook wel eens gedaan en zo ja van welke sportteams?

Peter-Paul Didde (32, Rosmalen)

,,Dat was op uitnodiging. Ik heb Ton Boot toen we gesproken na de wedstrijd. Dan praat je wel over trainingen en wedstrijd. Ik moet zeggen dat ik altijd wel geïnteresseerd geweest in Ton Boot. In zijn verhalen en manier van werken, want Ton Boot is enorm succesvol in de basketbalwereld. Verder heb ik niet de tijd om naar andere sporten te gaan kijken."
Zit jouw gezin bij elke thuiswedstrijd op de tribune en hoe leeft het voetbal bij jullie thuis? Bedankt voor het kampioenschap.

Fred Arts (43, Aruba)

,,Ze zitten niet altijd op de tribune. Komt niet altijd, wel als het op zondagmiddag is. Het voetbal is in huize Koeman belangrijker geworden, sinds ik trainer ben geworden. De verantwoordelijkheid is groter als trainer dan als speler. Mijn kinderen vinden het alleen maar leuk, alleen is het voor hun niet prettig dat ik altijd weg ben. Zij willen ook wel eens met papa naar de Efteling."


Als Ajax de komende drie competitiewedstrijden wint, en de laatste wedstrijd beslissend kan zijn voor de landstitel, hoe bereid je de spelers mentaal voor op die wedstrijd? Het belang is enorm groot, de druk hoog, hoe benader je de spelers voor die wedstrijd?

Timo van 't Zelfde (25, Haarlem)


,,Ik benader ze collectief en individueel. Ik benader ze om heel rustig te zijn. Ze worden in omgeving al lastig gevallen met die laatste wedstrijd en je probeert de voorbereiding zo normaal mogelijk te laten verlopen. Daar praat je ook individueel over. De ene speler heeft meer aandacht nodig dan de ander. De een is wat meer ervaren, de ander wat jonger. Maar daar ben ik nu nog niet bezig. Het wordt wel steeds spannender en dat neem je wel mee."