Menu

Koeman wil voor verrassing zorgen

Het is rond zeven uur zo´n twintig graden in Milaan. Een heerlijk temperatuurtje om een avondtraining af te werken. In stadion San Siro waar het morgenavond allemaal moet gaan gebeuren, trainen de Ajacieden de laatste keer voor het duel. Op de persconferentie vooraf zei Koeman dat hij graag voor een verrassing wil zorgen en de favoriet in deze kwartfinale uitschakelen.

De situatie in het Ajax-kamp is eigenlijk minder problematisch dan verwacht na afgelopen weekend. De beslissing of de drie twijfelgevallen Galásek, Van der Vaart en Maxwell, inzetbaar zijn zal woensdagochtend pas vallen. Het drietal trainde nog apart van de groep.

Het grootste vraagteken is eigenlijk Rafael van der Vaart. De middenvelder liep een lichte hersenschudding op tegen Roda JC en zegt zelf te kunnen spelen. Het grote dilemma voor Koeman en de medische staf is het risico dat de middenvelder loopt als hij speelt en nog eens in een hard kopduel terechtkomt. ,,Hij heeft een forse tik op zijn hoofd gehad. Dat is wat anders dan een spierblessure, waar het enige risico is dat de spier kan scheuren. De gezondheid van de speler moet altijd voorop staan. In overleg met de dokter nemen we woensdagochtend de beslissing”, zei Koeman.

De groep is volgens de trainer niet meer gespannen dan voor de wedstrijden in de eerste ronde. ,,Het is natuurlijk goed dat we zo ver gekomen zijn. Alleen al het feit dat we in de kwartfinale staan, is een fantastische prestatie. Dat komt doordat we steeds onbevangen hebben gespeeld, dus waarom zou dat morgen ook niet kunnen? Maar het is AC Milan is met haar reputatie degene die de halve finale moet halen. Bij hun ligt de druk. Milan heeft een beter team, met meer ervaring. Als wij morgen verliezen, betekent dat geen mislukt seizoen. We zullen enorm teleurgesteld zijn, maar belangrijker is dat we de tweede plaats in de competitie behouden”, aldus de trainer. En zo legde hij weer, net als maandag in Amsterdam, de druk bij de tegenstander.

Een plek in de halve finale ten koste van AC Milan is helemaal geen ondenkbaar scenario, weet ook Koeman. ,,Zij hebben meer last van de druk dan wij. Als wij kunnen scoren denk ik dat wij de grootste kans hebben om door te gaan. We hebben een goede, talentvolle ploeg, die aanvallend kan spelen. En we hebben laten zien dat we kunnen scoren, dat gaan we morgen weer proberen.”

In Amsterdam speelde Ajax goed, maar had het te weinig kracht voorin. Van der Meyde, die in Rome de snelle goal maakte, deed toen niet mee. Dus moet, zo een redeneerde een Italiaanse journalist, Milan vooral bang zijn voor Van der Meyde. Koeman lachte om de simpele redenatie, maar begreep wel waarom. ,,Van der Meyde is iemand die gevaar kan stichten. Hij kan zowel zelf scoren als een goal voorbereiden. Misschien misten we hem inderdaad in de Arena. Ik hoop dat hij morgen zijn oude niveau haalt. Het zal sowieso een moeilijke wedstrijd worden”, concludeerde hij.

De aansluitende training begon met een rustige warming-up. De drie twijfelgevallen verlieten vervolgens de groep om met de fysiotherapeuten wat loopwerk te verrichten en later wat kaatsoefeningen, met de bal. Even sloot een vierde Ajacied zich aan bij het groepje. Trabelsi verliet de rest van de groep die een gebruikelijke oefening afronden op goal afwerkte. Samen met Van der Vaart, Maxwell en Galásek hield hij het bij loopoefeningen. Gelukkig riep Koeman hem bij zich voor de partij, die Trabelsi volledig uitspeelde.

De partijen telden elk negen spelers. Lobont, Trabelsi, Chivu, Pasanen, Van Damme, O´Brien, Yakubu, Pienaar en Zlatan waren de eerste negen met een hesje. In het tweede partijtje wisselde Pasanen zijn gele geval met Sneijder en kreeg Van der Meyde het hesje van Van Damme. Heel veel kan hier echter niet uit opgemaakt worden. Zeker is wel dat Van der Vaart en Litmanen niet samen zullen starten. Koeman kiest dan óf voor de Heemskerker, óf voor de Fin. Maar, als Van der Vaart niet kan starten, neemt hij plaats op de tribune. Want 'als je kan invallen, kan je ook spelen', zei Koeman voor de training.

Na de partij werd nog een afrond-oefening gedaan door Litmanen, Witschge, Boukhari, Sneijder, Van der Meyde en Zlatan. De overige Ajacieden meldden zich bij Krol voor een rondo. Na vijftig minuten werd Laszlo Jambor geroepen om de cooling-down te begeleiden. Voor de meeste Ajacieden was het wel erg kort en zij vonden nog een balletje om met elkaar te trappen. Tien minuten later verliet iedereen, onder luid gezang van de aanwezige Ajax-fans, het stadion. De stemming zat er even al goed in. Hopelijk laten zij zich morgen ook zo horen.

Vermoedelijk opstelling: Lobont, O´Brien, Chivu, Pasanen, Trabelsi, Sneijder, Yakubu, Pienaar, Van der Meyde, Van der Vaart, Ibrahimovic.