Menu

Koeman: 'Winnen Champions League is uitdaging'

Ronald Koeman nam zoals gebruikelijk na de eerste training van het seizoen, het woord tijdens de persconferentie. Hij liet weten natuurlijk weer het kampioenschap te willen behalen, maar hij zei ook voor de Champions League te willen gaan.

Een aantal gezichten ontbrak op de eerste training van het seizoen. ,,Het is bekend wanneer degenen die het EK hebben gespeeld het seizoen gaan starten", liet Ronald Koeman op de persconferentie weten. ,,Heitinga, Sneijder, Van der Vaart en Ibrahimovic zullen zich melden op maandag 19 juli, Grygera en Galásek zullen starten op donderdag 22 juli." De twee Tsjechen mogen dus iets langer uitrusten van Euro 2004 dan hun collega's. ,,De eerste vier jongens zijn erg jong en hebben niet zoveel gespeeld. Ik denk dat een vakantie van 18, 19 dagen voor hen voldoende moet zijn", legde Koeman uit. ,,Met name Galásek heeft bijna alles gespeeld, vandaar."

Buiten Hans Vonk, van wie enige tijd geleden al bekend was dat hij zich bij de selectie van Ajax zou voegen, zijn er nog twee nieuwe gezichten bij de groep. ,,Rasmus Lindgren en Hedwiges Maduro gaan een stageperiode volgen bij de A-selectie. In ieder geval voor deze week en komende week in de Lutte, waar het trainingskamp zal zijn. Daarna zullen we kijken hoe we dat verder gaan invullen.´´

Veel veranderingen in de groep verwacht Koeman niet meer. ,,Ik ben blij als trainer van Ajax dat er waarschijnlijk niet zoveel mutaties zullen zijn. Ik wil het liefst het elftal zoveel mogelijk bij elkaar houden, zodat we samen verder kunnen groeien. Als we komend seizoen in meer wedstrijden dan vorig jaar dominanter kunnen zijn, maken we een goede stap voorwaarts. Andere clubs zoals PSV en Feyenoord hebben behoorlijk wat nieuwe spelers gekocht en moeten meer op elkaar ingespeeld raken. Bij ons is alles bekend, zoals bijvoorbeeld de manier van spelen. Wat dat betreft moeten wij er aan het begin van de competitie staan."

Op één positie zou Koeman wel versterking willen zien. ,,Er wordt gezocht naar iemand voor de rechtsbuitenpositie", laat de oefenmeester weten. ,,Ik heb begrepen dat het met Inter een gecompliceerd verhaal is om Andy van der Meyde terug te halen, dus we kijken verder. Maar het moet wel een speler zijn die echt iets toevoegt. Zo niet, dan doen we het met de spelers die we hebben, want daar hebben we ook vertrouwen in."

Voorts liet de trainer weten welke doelstellingen hij voor het komende seizoen heeft met zijn groep. ,,Bij Ajax is dat relatief makkelijk te bepalen, want bij deze club moet je voor de prijzen gaan. Dat betekent meedoen om en het liefst winnen van het kampioenschap, de Amstel Cup en de Champions League zoals ook Van Eijden al aangaf. Daar hebben we een jaar op fantastische wijze van geproefd, vorig seizoen was het een wat minder seizoen. Maar we hebben ons direct gekwalificeerd vanwege het kampioenschap en we kijken er naar uit om nu mee te doen zoals we het eerste seizoen deden en uiteindelijk door te groeien tot misschien wel het winnen van de Champions League. Dat is een uitdaging voor een club als Ajax. Het EK heeft aangetoond dat de ploeg met de meeste kwaliteit niet per se wint. Het gaat om het team, om het met elkaar te doen. En dan kun je heel ver komen."