Menu

Koeman ziet genoeg aanleiding voor positieve score in Lyon

Ronald Koeman gaat de ontmoeting met Lyon van komende woensdag met vertrouwen tegemoet. ,,Ik zie genoeg aanleiding voor een positieve score in Lyon", sprak de Ajax-trainer maandagmiddag. Ajax stapt met twintig spelers in het vliegtuig. Onder hen Rafael van der Vaart.

Uiteraard ging Koeman iets dieper in op zijn positieve opmerking. ,,Ik ken mijn elftal prima en we hebben nog maar een keer verloren dit seizoen. Hoewel Lyon geen echte zwakke punten kent, hebben wij thuis in de eerste helft goed gespeeld. Zij hebben een fantastische omschakeling naar de aanval toe. Maar ze laten verdedigend toch wel gaatjes vallen, want Inter kon daar ook drie keer scoren."

Hoe Koeman in Frankrijk datzelfde kan bewerkstelligen, weet hij nog niet. ,,Wij als technische staf gaan met elkaar in discussie hoe we het beste kunnen spelen. Onze visies zullen niet hemelsbreed uit elkaar liggen, maar er zal wel discussie zijn. Dat is alleen maar goed. We hebben vandaag (maandag) drie keer een partij gespeeld met verschillende systemen. Pas morgen na de training beslissen we hoe we gaan spelen. De keuze voor De Jong of Maxwell als linksachter hangt ook af van het wel of niet meedoen van Jari Litmanen."

De Fin raakte zaterdagavond weer geblesseerd. Dit keer aan zijn hamstring. Of hij de wedstrijd tegen Lyon haalt, is nog niet bekend. Daarom reist Ajax met twintig spelers af. ,,En omdat het met een even aantal spelers beter traint", aldus Koeman. Lobont, Stekelenburg, O'Brien en Heitinga zijn nog geblesseerd. Van Damme is geschorst en Winter, Pasanen en Machlas worden gepasseerd.

Dus Wamberto en Rafael van der Vaart gaan wel mee naar Lyon. Dat de 19-jarige Heemskerker al meegaat is opvallend. ,,En hij zou kunnen invallen. Anders had ik hem niet meegenomen", stelde Koeman op de persconferentie. ,,Maar ik laat hem niet beginnen. Dat is te veel van het goede. Ook als Litmanen niet fit blijkt, laat ik Van der Vaart niet starten. Of en hoe lang hij zal spelen hangt af van het verloop van de wedstrijd. Maar hij heeft groepstraining nodig en die krijgt hij in Lyon natuurlijk ook."

Het zal een pittige training worden. Koeman moet het systeem testen, hij wil spelers op fitheid testen en hij wil woensdag een goed resultaat neerzetten. ,,We gaan er vanuit dat Inter wint van Rosenborg. Dan zullen wij minstens een punt moeten halen om alles in eigen hand te houden. Ik had niet verwacht dat de stand in de poule zou zijn zoals die nu is. Eigenlijk had ik op twee punten meer gerekend."

Omdat het spelsysteem nog niet wordt vrijgegeven, werd er druk gespeculeerd. Koeman deed zelf mee: ,,Het is mogelijk dat Sikora weer speelt. Dat heeft met de tegenstander te maken. Sikora heeft een een mindere periode, het rendement van zijn acties is te laag. Ook het spiegelen van Sikora en Van der Meyde is een van de opties. Dit elftal is zo ver dat ze andere manieren van spelen snel oppakken. Als ik voor 4-3-3 kies, dan doet het wel eens pijn om Mido op te bank te zetten."