Menu
Koken met Drie Sterren – Hét Ajax-cadeau voor Moederdag!

Koken met Drie Sterren – Hét Ajax-cadeau voor Moederdag!

Koken met Drie Sterren - Het Ajax-receptenboek geeft je een uniek kijkje in de keuken van de Ajacieden en meesterchefs onder wie Ron Blaauw. Probeer het lievelingsrecept van Andre Onana en lees over de keukenblunders van Frenkie de Jong. Ook Donny van de Beek vertelt over zijn favoriete gerecht. Een voorproefje uit het boek dat een ideaal cadeau is voor Moederdag.

'Mijn moeder kookt steevast te veel. Pannen vol staan er op het vuur. Gelukkig maar, want bij ons thuis in Nijkerkerveen staat de deur altijd open. Er zitten meestal minstens acht man aan tafel. Een keuken vol gezelligheid en iedereen kan aanschuiven. Vrienden van mij en mijn broertje prikken graag een vorkje mee. Dat is al zo sinds we klein waren. Het is ook altijd een gezellige boel en bovendien altijd een fijne verassing wat er op tafel verschijnt. Mijn moeder is een keukenprinses en zorgt altijd voor iets bijzonders. De ene dag is het Aziatisch, de andere dag Hollandse bloemkool.

'Op een gegeven moment leer je gezond eten meer te waarderen'

Mijn eetpatroon is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Als kind besef je nog niet zo goed wat het belang is van gezonde voeding. Ik hield net als andere kinderen van snoep en andere zoetigheid. Op een gegeven moment leer je gezond eten meer waarderen. Vooral omdat je weet dat het je helpt in een professionele voetbalcarrière.

Sir, how may I assist you?

�� Ajax-kookboek
��‍�� #MothersDay
�� https://t.co/9set0Bkpte
�� Fanshop ArenA & Kalverstraat pic.twitter.com/4v37z2WDHs

— AFC Ajax (@AFCAjax) May 11, 2018

Dat wil overigens niet zeggen dat ik nooit meer snoep. Het tankstation is altijd de gevarenzone. Ik wil nog weleens bezwijken en een zakje winegums kopen. Heerlijk die dingen. Als ik ze in huis heb, kan ik er niet van afblijven. Maar dat moet met mate. We hebben namelijk elke maand een meting waarbij wordt gekeken of je lichaamsvet is toegenomen. Dat betekent oppassen met zoetigheid en snacks en ervoor zorgen dat je op het juiste percentage blijft. Gelukkig zit ik altijd op een goed gemiddeld niveautje.

'Ze houdt me scherp in de gaten'

Gelukkig heb ik ook nog mijn moeder die de boel scherp in de gaten houdt, haha. Volgens haar eet ik altijd te weinig. 'Je sport veel, dus je moet ook genoeg eten!' Ja, ze houdt het allemaal goed in de gaten. Maar bij ons thuis is smaak net zo belangrijk als voedingswaarden en daar ben ik blij om. Eten moet toch ook lekker zijn. Doordat ik van huis uit altijd alles moest proberen, voordat ik iets bestempelde als 'niet lekker', ben ik nu een makkelijke eter.

Ik vind het leuk om nieuwe smaken te ontdekken en heb er juist plezier in om onbekende gerechten uit te proberen. Zo at ik laatst kikkerbilletjes. Best lekker! Het smaakte een beetje naar kip. Slakken heb ik ook geproefd, maar die vond ik niet zo bijzonder.

'Japans eten vind ik altijd een hele belevenis'

Die nieuwe smaken leer je het beste kennen als je uit eten gaat. En toevallig is dat iets wat ik heel graag doe. Nieuwe tentjes ontdekken vind ik superleuk, maar ik heb ook zo mijn favorieten. Japans eten vind ik altijd een hele belevenis. Vooral aan zo’n plaat. Teppanyaki heet dat. Geef me een bord sushi en ik ben ook dolgelukkig. Om je vingers bij af te likken. Het is echt een kunst hè, de Japanse keuken. En het is nog gezond ook!

Ik zou ook graag zo goed willen koken. Maar ik heb het nu heel erg druk, waardoor ik helemaal geen tijd kan maken om me uit te leven in de keuken. Ik kan er nu nog helemaal niks van, maar zou heel graag goed leren koken. Het lijkt me te gek om een grote groep vrienden en familie uit te nodigen en dan een heel diner op tafel te zetten. Mensen verrassen met lekkere gerechten en ze zien genieten; dat geeft zo’n goed gevoel!

'Die smaak doet me denken aan vroeger'

Maar laat ik beginnen met de andijviestamppot van mijn moeder, met een lekker gemarineerd speklapje erbij. Die smaak doet me zo denken aan vroeger en aan die lange tafel vol vrienden en familie. Een warm huis en pannen op het vuur. Probeer het zelf maar, geloof me, het recept is onovertroffen. Als ik dat ruik, dan ruik ik thuis.'

Meer lezen over de favoriete gerechten, kookgeheimen en keukenblunders van de Ajacieden? Koken met Drie Sterren ligt nu in de Ajax Fanshop en is ook verkrijgbaar in de online Fanshop van Ajax en in de boekwinkel.

Koken met Drie Sterren kost € 24,95, waarbij € 5 ten goede komt aan de Ajax Foundation.

Koop nu het Ajax KookboekLees ook: Ajax traint in snikheet Dubai
Lees ook: 'Ik sta in het Ajax-kookboek'
Bekijk ook: ZiggoCam: Een kijkje in de keuken van Ajax

Tekst: Ajax.nl
Beelden: Ajax.nl/Jasper Ruhé