Menu

'Kom op kanaries!'

De training van zondagochtend stond voor de Ajacieden die de avond ervoor tegen AZ vanaf het begin speelden, in het kader van uitlopen. De overigen oefenden vooral het afronden op doel.

Hatem Trabelsi, Steven Pienaar en Jelle van Damme trainden nog niet met de groep mee. Rafael van der Vaart trainde voluit mee met de reserves, zijn schorsing telt natuurlijk niet in het Europese toernooi, en John O’Brien trainde het eerste gedeelte mee met de reserves, maar vertrok na de rondo naar het andere trainingsveld.

Na de warming-up hielden de basisspelers zich bezig met het spelletje dat een nieuwe traditie lijkt te worden: het pylonnetje schieten. De overigen deden een rondo, waarna ze zich meldden bij Ruud Krol en Wil Coort voor een aantal afrondingsoefeningen.

In hoog tempo werden Lobont en Stekelenburg tijdens de eerste oefening onder vuur genomen. Een voor een en snel achter elkaar moesten de Ajacieden in een keer hun doelmannen zien te passeren. En omdat het tempo zo hoog lag, verdween er nog wel eens een bal hoog over of ver naast de doelpalen. Maar er tussenin ook natuurlijk.

Voor de tweede oefening vertrokken Victor Sikora en Wamberto naar de zijkant om voorzetten te geven. De anderen werden onderverdeeld naar herkomst: Petri Pasanen en Jari Litmanen vormden team Finland, Yakubu en Anthony Obodai waren team Ghana en Ronald Koeman deelde zichzelf bij Van der Vaart in om team Nederland compleet te maken.

De bedoeling was simpel: elk team moest zien te scoren uit een voorzet, waarbij de bal maar een keer geraakt mocht worden. Dus niet overspelen, maar degene die er het beste voorstond moest de keeper zien te passeren.

Team Finland begon goed. De eerste twee ballen waren meteen raak. Team Ghana en team Nederland deden hun best, maar kregen de bal er niet in. Uiteindelijk kwam Nederland knap terug en werd het 3-2-0 in het voordeel van de Finnen. ,,Kom op, kanaries!’’, spoorde Krol de Afrikanen aan. ,,Perfect Antonio, nu er nog in’’, riep hij Obodai toe. Maar de kanaries scoorden maar niet. Tot het moment dat Wil Coort riep dat elk team nog een paar ballen mocht nemen. Toen lieten de kanaries zien over een lange adem te beschikken en scoorden twee keer achter elkaar. Team Nederland was intussen al op gelijke hoogte gekomen met Finland, maar de laatste twee ballen werden door beide teamleden verprutst. Koeman en Van der Vaart gaven elkaar een beetje de schuld, maar aan de stand veranderde niets.

Tot slot mocht iedereen een penalty nemen. Van der Vaart wilde zijn oefenmeester laten zien wel degelijk scherp te zijn, maar de inzet van de middenvelder werd door Stekelenburg gestopt. Ach ja, als ze er dinsdag maar wel invliegen, moet hij hebben gedacht.