Menu
Koning in de defensie

Koning in de defensie

Cristian Chivu en Petri Pasanen worden door de buitenwereld gezien als hèt koningskoppel in de verdediging van Ajax. Terecht, want beide talentvolle en nog jonge spelers tonen bijna wekelijks hun kwaliteiten. Bijna wekelijks, want ook dit centrale duo blijft blessureleed of lichamelijk ongemakken niet bespaard.

Door Erol Erdogan

De laatste wedstrijden koos Co Adriaanse voor een jonge Afrikaanse vervanger toen Pasanen griep had en Chivu met een onwillige hamstring kampte. 'Yakubu' stond op het shirt en dat is zijn voornaam. Abubakari had ook gekund, maar het Ghanese talent is bescheiden. Zijn achternaam betekent namelijk 'Koning'.

Yakubu groeide op in Tamela, samen met zijn twee jaar jongere broertje en zijn ouders. ,,We hadden het best wel moeilijk, er waren veel zorgen om alles voor elkaar te krijgen," vertelt de verdediger. Nu Yakubu in Nederland speelt, is zijn broer Cobra nog bijna dagelijks op het strand en de veldjes rond het huis te vinden. Daar voetbalt hij, in een Ajax-shirt dat hij kreeg van zijn broer en met een echte leren bal, een luxe artikel voor de meeste bewoners van Tamela.

Yakubu: ,,Vroeger voetbalden we altijd samen op straat, lekker spelen met de jongens in de buurt. Meteen na school, elke dag. We trainden gewoon op straat waar veel mensen stonden te kijken en commentaar gaven. Zes tegen zes speelden we, met elf teams in een soort competitie. Dat was best leuk. Maar gewoon op blote voeten, zonder schoenen."


Hearts Babies
Yakubu is enthousiast als hij denkt aan de onbevangen manier van spelen, met beperkte middelen maar met een onbezorgde instelling. Zijn eerste serieuze club, Hearts Babies, had een veldje naast het grote stadion in Tema, een stad aan de Ghanese kust.

,,Ik kreeg daar voor het eerst iets dat leek op voetbalschoenen. Dat waren het nog niet echt, maar ik was er toch blij mee. Op mijn twaalfde speelde in het elftal onder veertien jaar," herinnert Yakubu zich. ,,Gemiddeld was ik twee jaar jonger dan mijn medespelers.

Het volgende elftal, onder zeventien jaar, was ook het eerste elftal van de club. We speelden in de tweede divisie, vergelijkbaar met de Toto-divisie in Nederland. Voor mij was het zwaar. Ik was behoorlijk licht en in de Ghanese competitie wordt keihard gepeeld. Dat is wel goed voor mij geweest. Het voetbal in Ghana is fysiek en heel hard."

Het talent van Yakubu, die meer kan dan alleen hard bikkelen, viel op en hij ging naar een club in de hoogste afdeling, FC Ghapoha. Links of rechts op het middenveld, de posities die eigenlijk zijn voorkeur hebben, ging hij de strijd aan met veelal oudere voetballers. De ranke speler kon alleen maar overleven door zich vaak slim op te stellen en, wanneer het nodig was, vol het duel in te gaan.

Yakubu is zo'n speler waar de tegenstander pijntjes aan overhoudt, terwijl het duel niet gemeen was. Met volle overtuiging maakt het pezige lichaam af en toe slachtoffers, in de wil te overwinnen. ,,Maar voor mij is dat normaal. Als je naar mijn collega en vriend Kwame Quansah kijkt, die is ook heel hard."

Quansah, spits en inderdaad voor de duvel niet bang, speelt momenteel in Ajax 2. Verdedigers die hem voor de tweede keer treffen, zijn bij voorbaat een beetje humeurig.


Abonnement op Ajax Life
Ajax Life verschijnt een keer in de twee weken. De krant van de Supportersvereniging en Ajax wordt thuisgestuurd naar de leden van de SVA en ligt vanaf vrijdag in de kiosken voor 3,50 gulden. Het abonnement op Ajax Life is verbonden aan aan het lidmaatschap van de Supportersvereniging Ajax, maar een apart abonnement is mogelijk. Lidmaatschap kost fl 50,= per voetbalseizoen.