Menu
Koning Van Basten overtroeft leermeester Cruijff

Koning Van Basten overtroeft leermeester Cruijff

De opdracht vooraf: traceer waar mogelijk Ajax-sporen in het befaamde Inter & AC Milan Museum in San Siro. Het blijkt een opdracht met een hoge makkelijkheidsgraad. Omringd door curieuze memorabilia, vergeelde krantenknipsels en metershoge voetbalfoto's, blijken de Amsterdammers prima vertegenwoordigd in het door AC en Inter Milan gedeelde clubmuseum. Met opvallend veel ereplaatsen voor 'Koning' Marco.

De taxirit naar de Milanese voetbaltempel is al een belevenis op zich. Chauffeur Francesco Ventolan komt woorden en handgebaren tekort om Ajax te bewieroken. ,,Forza Ajax!’’, schreeuwt de iets té enthousiaste taxichauffeur op bepaald moment door zijn voertuig. Twee handen aan het stuur zou best prettig zijn in de hectische verkeersstroom om ons heen. Als verstokt ‘tifoso’ van de plaatselijke AC supportert Ventolan vanavond de gasten uit Amsterdam. ,,Van Basten! Spektakel!'', klinkt het op zijn Italiaans van achter het stuur. Trots: ,,Verreweg de meeste trofeeën die je in het museum zult zien, zijn gewonnen door Milan! Forza Milan! En Forza Ajax!''
Clubliefde kent geen grenzen voor Ventolan. Voordat hij luid toeterend afscheid neemt, is een zoveelste verwensing richting aartsrivaal Internazionale verstuurd. Hoe groter de vernedering voor de nerazzurri, hoe gelukkiger deze taxichauffeur in elk geval is.

Al bij de entree van het museum blijkt dat Ventolan wat betreft de prijzenkast geen woord teveel heeft gezegd. Het trofeeënkabinet glimt de museumbezoekers tegemoet. Met inderdaad verreweg het meeste eremetaal voor de roodzwarte Milanezen. Rechts van de verzameling Europacups en Wereldbekers voor clubteams, springt een oranje tricot in het oog. Een AC Milan-shirt dat ooit om de schouders hing van Ruud Gullit is vakkundig vervlochten met een Oranje-tricot van de ‘zwarte tulp’.

Het Ajax-hart begint sneller te kloppen als een complete vitrine blijkt ingericht voor de drie 'Olandesi' van Milan. Vanaf de cover van fanblad Forza Milan werpen Frank Rijkaard, Van Basten en Gullit de lezer/toeschouwer een breedlachende blik toe. De kroon op het hoofd van de huidig Oranje-bondscoach spreekt boekdelen. Marco werd en wordt geadoreerd in Milaan.

Een kabinet verder prijken twee Ajax-shirts in een vitrine. De roodwitte tricots met de rugnummers 9 en 14 behoeven geen nadere toelichting. Volgens de bijgesloten info is het shirt met rugnummer 14 het tricot waarin Johan Cruijff Ajax’ eerste Europacupfinale tegen AC Milan speelde. De in 1969 gespeelde ‘Finale Copa dei Campione’ wonnen de Milanezen met 4-1. Verderop hangt in een andere vitrine de wervende aankondigingsposter voor de bewuste finale in het Estadio S. Bernabeu te Madrid. De vermoedelijke opstellingen van beide ploegen staan op het affiche afgedrukt. In de Ajax-ploeg onder meer Neninsa, Surbier en Kerzes…
Oud-linksbuiten Piet (‘Kerzes’) Keizer en de onvermoeibare Johan (‘Neninsa’) Neeskens blijken in meer opzichten lastig voor de Zuid-Europeanen. Op een memorabele foto, gemaakt voorafgaand aan de Europa Cupfinale in 1972 (Ajax - Inter!) heet aanvoerder Keizer plots Neeskens. De namen zijn ditmaal in elk geval wél goed gespeld. Een langspeelplaat met het radioverslag van Ajax - Inter (gespeeld in de Rotterdamse Kuip) is een andere, fraaie verwijzing naar het stuk voetbalhistorie dat Ajax en Internazionale delen. De afgetrapte kicksen die Inter-speler Bellugi in de finale droeg, zijn het bekijken ook waard. Het klassieke adidas-schoeisel lijkt in weinig meer op de huidige generatie voetbalmuiltjes.

In de door Inter gevulde kant van het museum zijn aanmerkelijk minder tastbare Ajax-herinneringen terug te vinden. Dennis Bergkamp en Wim Jonk moeten het bijvoorbeeld allebei doen met ‘slechts’ een fotootje na een UEFA Cupwinst. Waar de roodzwarten pronken met hun drie ‘Olandesi’, daar zijn de ‘Interisti’ vooral trots op het contingent Duitsers dat ooit uitkwam voor de nerazzurri. Tricots van onder meer Andreas Brehme, Jürgen Klinsmann en Karl-Heinz Rummenige prijken trots ingelijst vanaf de muur.

De Nederlandse voetbalsupporters, in het bijzonder natuurlijk de Ajax-fans, kunnen hun heil wat dat betreft beter zoeken in het kleine, maar fijne beeldenparkje. De grootste clubhelden van Inter en AC poseren geduldig en levensgroot (gebeeldhouwd) voor hun fans. Opnieuw zijn ereplaatsen gereserveerd voor Van Basten, Rijkaard en Gullit. Van de Duitsers weinig sporen te bekennen in deze eregalerij van Milanese voetbalgrootheden.