Menu
'Koorddansen op duizelingwekkende hoogte'

'Koorddansen op duizelingwekkende hoogte'

Ajax trapte het seizoen af met een remise tegen PAOK: 1-1. De ochtendkranten zijn redelijk te spreken over het spel in de eerste wedstrijd onder Peter Bosz, maar stellen ook dat het resultaat teleurstellend was. 'Een chagrijn opwekkende uitslag', opent bijvoorbeeld de Volkskrant.

Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij het sterke debuut van Kasper Dolberg. 'Jonge Deen houdt Amsterdammers in de strijd tegen PAOK', kopt het Algemeen Dagblad. Bij het artikel staat een grote foto van Dolberg, die bij een standaardsituatie hoog boven de rest uittorent. Het AD is ook complimenteus over Bosz die een trainer met lef wordt genoemd. 'In de cruciale voorrondewedstrijd van de Champions League waar zoveel van afhangt, start Bosz doodleuk met drie tieners in de basis: naast Dolberg ook Mateo Cassierra en Donny van de Beek.'

Het vertaalde zich uiteindelijk in bemoedigend spel, ondanks de vroege tegentreffer, een grote domper. 'Ajax speelt dan al een tijd zoals de nieuwe trainer dat zo ongeveer voor ogen heeft. De vijfsecondenregel waar de coach het steeds maar weer over heeft, zijn pupillen voeren het uit als beoogd. Bijna voortdurend is de bal na verlies binnen die kortste marge weer in het bezit van Ajax.'

De Volkskrant kiest ook voor een grote foto van Dolberg en trekt een vergelijking met een voormalig international van het Nederlands elftal en oud-spits van Ajax. 'De 18-jarige Deen, een jaar geleden overgenomen van Silkeborg, lijkt door zijn steile blonde manen op de jonge Wim Kieft.'

De meeste lof is echter voor Jairo Riedewald, volgens de Volkskrant de beste Ajacied. 'De verdediger speelde op het middenveld vanwege de schorsing van Nemanja Gudelj en had altijd de goede, snelle oplossing vooruit plus vaak niet eens vijf tellen nodig om de bal te veroveren. Tete en Van de Beek overtuigden evenzeer.”

De Telegraaf zoomt in op een iets minder gelukkigere Ajacied. Keeper Jasper Cillessen had een ongelukkig aandeel bij de 0-1. 'Fout van gewilde doelman brengt Ajax in problemen', zo luidt de kop. Volgens de krant hebben enkele Engelse clubs interesse Cillessen, die wel de rug rechtte. 'De doelman maakte zijn fout enigszins goed door in de 67e minuut Stefanos Athanasiadis van scoren af te houden.”

Over de uitgangspositie van Ajax is De Telegraaf niet positief. De krant stelt dat Ajax in Thessaloniki 'een klein wonder' nodig heeft. Al wordt wél in herinnering genomen dat het in 2010, met dezelfde uitgangspositie, ook lukte.

Trouw laat zich van zijn poëtische kant zien en stelt dat het spel van Ajax oogt als 'koorddansen op duizelingwekkende hoogte'. 'Het getuigt van lef, is soms adembenemend, maar tevens ook risicovol. Alle poppetjes moeten haarfijn op elkaar zijn afgestemd.' De krant spreekt verder van goed lesmateriaal voor Bosz.

Tekst en foto: Ajax.nl