Menu
'Kop omhoog, borst vooruit. Wij zijn Ajax!'

'Kop omhoog, borst vooruit. Wij zijn Ajax!'

De selectie van Ajax en de technische staf worden op een groot podium op parkeerterrein P2 voorgesteld aan de supporters. Het levert een fraai hoogtepunt op van de jaarlijkse Open Dag. Martin Jol betreedt als laatste het podium en trakteert de bezoekers op de mooiste woorden van de dag. 'Kop omhoog, borst vooruit. Wij zijn Ajax!'

De woorden van Jol worden met luid gejuich ontvangen. De trainer maakt van zijn ambities voor de komende voetbaljaargang geen geheim. ,,Ik hoop dat we binnen een jaar weer met deze mensen bij elkaar zijn om iets te vieren", vertelt hij aan cabaretier Najib Amhali, die de presentatie van een humoristische glans voorziet.

De Ajax Open Dag is dé dag waarin alle Ajacieden met elkaar het nieuwe seizoen inluiden. En zoals dat hoort bij een nieuwe voetbaljaargang, barst iedereen van de ambitie. Ambitie vooral om dit seizoen eindelijk weer eens landskampioen te worden. Niet alleen bij de supporters, die niet kunnen wachten tot er een derde ster op het shirt kan worden geplaatst, maar natuurlijk ook bij de spelers. ,,Dit seizoen?”, herhaalt Mitchell Donald de vraag van Amhali. ,,Dit seizoen kampioen!” Gregory van der Wiel spreekt dezelfde woorden, terwijl even later Rasmus Lindgren nog een kleine slag om de arm houdt. Een hele kleine, dat dan weer wel. ,,Je weet het nooit helemaal zeker”, zegt de Zweed. ,,Maar ik schat de kans dat we kampioen worden 99 procent.” Het gejuich stijgt weer op.

Veel kabaal veroorzaakt ook Luis Suarez, ongetwijfeld de meest spraakmakende Ajacied in de selectie. De Uruguayaan begint aan zijn derde seizoen bij Ajax en is door Jol benoemd tot aanvoerder. Als er een schaal gewonnen wordt, is hij degene die hem als eerste in de lucht mag houden. ,,We moeten het met zijn allen doen”, zegt hij zoals een echte captain betaamt. Maar over zijn persoonlijke bijdrage durft hij ook nog wel een uitspraak te doen. ,,Ik wil 25 keer scoren.”

Dan zijn er nog de nieuwe aanwinsten. Jeroen Verhoeven, Thimothée Atouba en Demy de Zeeuw. Laatstgenoemde is sinds vrijdag pas lid van de Ajax-familie en krijgt net als de twee andere aanwinsten een warm welkom. ,,Als je dit ziet”, zegt De Zeeuw tegen Amhali, ,,dan merk je echt hoe groot deze club is.” Mooi gesproken door de nieuwkomer, maar over Jol komt hij niet heen. ,,Kop omhoog, borst vooruit. Wij zijn Ajax!”

Foto: Gerard van Hees