Menu

Kop van de voorbereiding is eraf met overwinning op FC Omniworld

Ajax trapte de oefencampagne ter voorbereiding op het seizoen 2004-2005 af op zaterdagmiddag tegen FC Omniworld in Almere. In de zon werd van de ambitieuze hoofdklasser uit Almere gewonnen met 5-1. De eerste helft had het publiek meer te genieten dan de tweede, en dat is in de eerste oefenwedstrijd belangrijker dan de uitslag, vindt Ronald Koeman.

Ronald Koeman kon om verschillende redenen niet over de hele selectie beschikken, vandaar dat er ‘slechts’ zeventien namen op de lijst stonden. Omdat Rafael van der Vaart net als de overige EK-gangers nog mag genieten van een vakantie, begon keeper Bogdan Lobont als aanvoerder en nam zijn vervanger in de tweede helft, Maarten Stekelenburg, de band over.

Omdat Ajax twee keepers op de lijst wilde, was besloten voor het eerste oefenduel Hans Vonk buiten de selectie te laten. John O’Brien ontbrak eveneens op de lijst, maar de twee waren natuurlijk wel aanwezig in Almere. De Amerikaan werd uit voorzorg buiten de groep gelaten omdat hij wat lichte klachten had. Petri Pasanen startte in het centrum van de verdediging, met Julien Escudé zoals meestal tegen amateurteams, net voor de verdediging. Achterin op de flanken speelden Nigel de Jong en Maxwell. Op het middenveld speelde Steven Pienaar op nummer ‘10’, rechts van hem Anthony Obodai en links debutant Rasmus Lindgren. In de voorhoede begonnen van links naar rechts Tom Soetaers, Yannis Anastasiou en Tom de Mul.

Vooral de laatste was duidelijk in zijn element. De jonge Belg vermaakte het publiek met fraaie passerbewegingen en een bekroonde zijn goede spel na vijfendertig minuten met een fantastisch doelpunt, dat hij zelf had voorbereid. ,,Ja ik speelde wel aardig’’, zei De Mul na afloop. ,,Ik had een paar goede acties en scoorde mijn eerste doelpunt voor Ajax 1. Dat is altijd mooi.’’ De aanvaller vond het op zich niet verrassend dat hij meteen mocht spelen. ,,De trainer wil in dit soort wedstrijden iedereen laten spelen denk ik. En of je nu in de eerste helft of in de tweede speelt, maakt ook niet uit. Daar kun je geen conclusies aan verbinden.’’ De Belg maakte een fitte indruk. ,,Dat ben ik ook’’, verklaarde hij. ,,Ik heb slechts twee of drie weken niet gevoetbald. Ik was na afloop van het seizoen nog met de A1 op toernooi geweest. Eigenlijk heb ik nog nauwelijks vakantie gehad, want ik ben ook nog met school bezig. Pas als ik schoolvakantie heb, heb ik vakantiegevoel’’, lachte De Mul.

Wie wel verrast was dat hij mocht spelen was Rasmus Lindgren. De middenvelder speelde zelfs negentig minuten. ,,Dat had ik niet gedacht’’, vertelde de Zweed. ,,Ik dacht misschien wel wat minuten te krijgen, maar een hele wedstrijd was niet in me opgekomen.’’ Lindgren hoorde pas anderhalve week geleden dat hij met de A-selectie mocht meedoen. ,,Ik was in Griekenland op vakantie toen John van ’t Schip me belde. Dat was wel leuk nieuws natuurlijk. Ik heb voordat ik me op de club moest melden een keer of drie, vier getraind. Ik was van plan om, voordat ik moest beginnen, meer te doen, maar dat lukte niet in zo'n korte tijd.’’ De Zweed voelt zich goed in de groep. ,,Ik ben goed opgevangen. Ik heb een prima indruk tot nu toe, ik vind het leuk.’’ Over zijn spel in de allereerste wedstrijd met Ajax 1 was hij ook tevreden. ,,In de eerste helft ging het wel goed, toen stond ik ook op mijn positie, De tweede helft speelde ik linksback, dat had ik nog nooit gedaan. Maar ik had het rustig, dus dat is me ook wel goed afgegaan.’’

In de tweede helft kwam iedereen die bij Ajax op de bank zat, in het veld. Daniël de Ridder ging rechts op het middenveld spelen, Hedwiges Maduro nam de positie van Escudé over, De Mul ging naar de kant voor Victor Sikora, Soetaers maakte plaats voor Nicolae Mitea, Wesley Sonck wisselde met Anastasiou en zoals gezegd wisselden ook de keepers.

Het venijn was eruit bij Ajax. Er werd maar een keer gescoord, door Anthony Obodai. Wel werd een aantal keer de kruising geraakt, ook Omniworld was daar bedreven in, maar doelpunten kwamen er niet van. Maar, zoals Ronald Koeman zei, was de uitslag niet belangrijk. ,,Ik spreek geen waardeoordeel uit over zo’n wedstrijd. Waar het om gaat is dat het publiek wordt vermaakt, en dat lukte in de eerste helft meer dan in de tweede. Ik heb een aantal positieve punten gezien, en een aantal negatieve. Dat we winnen is slechts belangrijk in de zin dat we het aan onze stand zijn verplicht om van een amateurclub te winnen’’, aldus de trainer.

Over de jongelingen in de selectie was de trainer tevreden. ,,Tom de Mul heeft goed gespeeld. Er kwam in de eerste helft heel veel dreiging van de rechterkant. Lindgren heeft in de eerste helft heel goed meegespeeld. In de tweede helft speelde hij linksback omdat ik Maxwell en Escudé geen negentig minuten wilde laten spelen. En Maduro speelde gemakkelijk mee. Hij heeft een goede pass, maar dat wisten we al. De jonge spelers moeten nu speelminuten krijgen en we beslissen later, na De Lutte, of ze langer bij de selectie blijven.’’

,,De eerste trainingsweek is met deze wedstrijd afgesloten, volgende week gaan we naar De Lutte. Daar kunnen we in conditioneel opzicht wat meer doen. Aan het einde van volgende week moeten we verder zijn’’, liet Koeman weten.