Menu
Kopbal Klaassen genoeg voor zege

Kopbal Klaassen genoeg voor zege

Ajax heeft het uitduel met SC Cambuur nipt gewonnen. Een doelpunt van Davy Klaassen in de 61e minuut bleek voldoende voor de drie zo belangrijke punten in de titelstrijd.

Natuurlijk – zouden we bijna zeggen – startte Frank de Boer weer met dezelfde basis die hij de afgelopen vijf wedstrijden al hanteert. Aangezien een dag eerder Kenny Tete zijn rentree maakte bij Jong Ajax is het afwachten hoe de verdediging er volgende week tegen FC Utrecht uitziet. Maar nu stond Joël Veltman nog ‘gewoon’ rechtsback en vormden Mike van der Hoorn en Nick Viergever het hart van de defensie. ,,Ik heb geen reden te wijzigen”, gaf De Boer al toe tijdens de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd. Daarom waren ook het middenveld en de aanval identiek aan de laatste weken.

Magere eerste helft
In een magere eerste helft was het verschil tussen koploper Ajax en nummer laatst Cambuur niet zo groot als je op basis van de ranglijst mocht verwachten. Het meest noemenswaardige feit was de blessure die Mike van der Hoorn. Hij was hard in aanvaring met doelman Nienhuis gekomen en ook clubarts Don de Winter meldde zich bij de pechvogel die met een gehavend oor de kant opzocht. Gelukkig kon de verdediger een paar minuten later weer verder.

Veel had hij niet gemist. Het echte spektakel van Ajax kwam pas in de dertigste minuut toen Amin Younes de Friese defensie in de luren legde. Zijn schot op doel werd door Nienhuis gepakt. Vier minuten voor rust ging Van der Hoorn alsnog naar de kant (naast de wond, liep hij tijdens de botsing ook een forse kneuzing op aan zijn bovenbeen) en nam Ricardo van Rhijn zijn plek over. Veltman schoof weer naar het centrum. Die wissel was eigenlijk het enige noemenswaardige van de eerste helft.

Davy Klaassen en Anwar El Ghazi vieren de 0-1.
Davy Klaassen en Anwar El Ghazi vieren de 0-1.

El Ghazi belangrijk
In de tweede helft wisselde De Boer al snel. Anwar El Ghazi verving in de 54e minuut Schöne en moest op rechts voor nieuw elan zorgen. Want als Ajax zo bleef spelen als die eerste 54 minuten dan zou de voorsprong op achtervolger PSV snel deze avond nog verdampen. De grootste kans was voor de thuisploeg in de 57e minuut. Jergé Hoefdraad snelde op links er vandoor en schoot laag diagonaal in. Cillessen kon zijn ploeg voor een achterstand behoeden. Hopelijk was Ajax wakker geschud.

Dat bleek wel, want in de 61e minuut kwam de ploeg van Frank de Boer op voorsprong. Invaller El Ghazi sneed de bal aan waarna Davy Klaassen hem netjes tegen de touwen kopte. Uiteraard was het Klaassen, het was alweer zijn vijfde goal tegen Cambuur. El Ghazi had zeven minuten later de 0-2 moeten maken toen hij alleen op doel af mocht. Hij schoot echter naast. Ook Younes en Milik kregen nog mogelijkheden maar omdat het maar bij die ene goal bleef, was het nog lang spannend.

Zeer belangrijke zege
In de 81e minuut leek de kleine Duitser het duel alsnog in het slot te gooien, toen hij de bal op een presenteerblaadje kreeg van El Ghazi. Hij schoof de bal echter naast. In de slotfase schreeuwde heel Cambuur nog om een strafschop vanwege hands van Dijks, maar Vink kende (terecht) geen strafschop toe.. Zo hield Ajax de voorsprong vast en boekte een zeer belangrijke zege in de strijd om de titel. Nog vier wedstrijden te gaan.

Scoreverloop: 61. Klaassen 0-1

Ajax: Cillessen, Veltman, Van der Hoorn (42. Van Rhijn), Viergever, Dijks, Bazoer (88. Serero), Klaassen, Gudelj, Schöne (55. El Ghazi), Milik, Younes.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Pro Shots