Menu
Kopduel in derby verandert Piet Keizers kijk op voetbal

Kopduel in derby verandert Piet Keizers kijk op voetbal

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 25 maart 1964 wanneer de bekerderby DWS - Ajax Piet Keizer een andere kijk op voetbal en het leven bezorgt.

Er zijn getuigen die beweren dat de klap tot in de nok van het stadion te horen was en de dag nadat hij met zijn kop tegen die van Piet Keizer is geknald, hoort DWS-rechtsback André Pijlman op straat, bij hem in de Jordaan, dat de beloftevolle linksbuiten van Ajax is bezweken aan de gevolgen van het voetbalongeluk. ,,Ik dacht dat ik gek werd'', zegt Pijlman veertig jaar later in het tijdschrift Johan. ,,Wat een opluchting toen ik hoorde dat Keizer geopereerd was en dat het goed was gegaan. Ik heb hem opgezocht in het ziekenhuis en we zijn contact blijven houden.''

Grimmig bekergevecht
Er speelt zich op woensdagavond 25 maart 1964 een grimmig bekergevecht af in een nog niet halfvol Olympisch Stadion. DWS, uit Amsterdam-West, beschikt dankzij de financiële injecties van zakenman Henk Solleveld over een ijzersterk elftal, maar wordt in de kwartfinale van het bekertoernooi afgetroefd door de stadgenoot uit Oost.

De eindstand (2-1 voor Ajax) staat al op het scorebord als het onheil toeslaat. DWS houdt in de tweede helft flink huis in de Ajax-voorhoede waardoor Cees Groot en Sjaak Swart met blessures moeten afhaken. Tussendoor valt ook Keizer uit, maar bij de botsing met Pijlman is van kwade opzet geen sprake. Beide spelers slaan na het knalharde luchtduel tegen het gras en Pijlman blijft roerloos liggen. Keizer krabbelt overeind, maar blijkt er later het ergst aan toe. Het Parool schrijft: ‘Een duizelige Keizer gaf even later een pass aan Swart waaruit bijna een derde treffer werd geboren. Daarna deed Keizer niets meer en werd hij naar de kleedkamer gebracht.'

Omgeven door Ajacieden waagt DWS-er Mosje Temming een schotpoging. Links Ad Visser en Werner Schaaphok (4), rechts van Temming scheidsrechter Dries van Leeuwen, Ton Pronk, Karel Vesters en Henk Tijm.
Omgeven door Ajacieden waagt DWS-er Mosje Temming een schotpoging. Links Ad Visser en Werner Schaaphok (4), rechts van Temming scheidsrechter Dries van Leeuwen, Ton Pronk, Karel Vesters en Henk Tijm.

Voor de zekerheid gaat de aangeslagen uitvaller toch maar even naar het ziekenhuis. Hij zal er ruim een maand blijven. Keizer ondergaat met spoed een hersenoperatie vanwege een bloedprop onder het schedeldak. Pas op 13 december 1964 keert hij terug in de Eredivisie (2-1-winst op Fortuna ‘54). Maar verzekeraar Stibbe en Co, waar de KNVB alle Nederlandse semiprofvoetballers heeft ondergebracht, twijfelt aan het oordeel van de Amsterdamse neurochirurg Van der Werff omdat die Keizer weliswaar heeft goedgekeurd, maar ook het advies schijnt te hebben gegeven lichamelijke duels te ontlopen en de bal voorlopig niet te koppen.

Herkeuring
Op 24 december volgt eindelijk een herkeuring in het Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam waar professor J.W.G. ter Braak Keizer officieel fit bevindt voor beroepsvoetbal. Opgelucht keert Piet terug op het veld, maar wel als een ander mens, zoals hij zelf zegt. Omdat zijn ongeval hem heeft geleerd hoe snel de kansen in het leven kunnen keren.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Bestel via onderstaande button deel 1 van de Ajax Encyclopedie]

Ajax Encyclopedie

Fotobijschriften (boven): Neuroloog professor Ter Braak doet Ajax-voorzitter Jaap van Praag en Piet Keizer in Rotterdam uitgeleide.

Fotocredits: Joop van Bilsen, Nationaal Archief/Anefo, collectie CC-BY, 917-2738 (boven) en Ajax Erfgoed (actiefoto)