Menu
Kopgoals Vertonghen brengen Ajax zege

Kopgoals Vertonghen brengen Ajax zege

Ajax heeft zondag uitstekende zaken gedaan. In de Amsterdam ArenA won het team van Martin Jol met 3-0 van FC Groningen. Drie dagen na het bereiken van de bekerfinale nam Jan Vertonghen twee van de drie treffers voor zijn rekening. Siem de Jong scoorde voor de vierde keer op rij in competitieverband.

Dankzij de overwinning op FC Groningen houdt Ajax de druk maximaal op FC Twente. Zaterdagavond maakte de koploper uit Enschede geen fout tegen Sparta Rotterdam. Ajax deed een dag later hetzelfde tegen de Groningers, die sinds de winterstop pas twee duels verloren. De nederlaag tegen Ajax betekende de derde verliespartij voor de bezoekers en tegelijkertijd de 22e zege van Ajax dit seizoen.

De slotfase van de titelstrijd blijft ongemeen spannend en laat zich zo nu en dan vergelijken met een wielerkoers. Twente gaat aan de leiding, maar Ajax en PSV - dat zondag ook won - zitten de Tukkers op de hielen. Een cruciaal verschil is echter dat het niet uitmaakt hoe hard Ajax ook fietst. Om dichterbij te komen moet de leider in de koers een fout maken. Zo lang dat niet gebeurt, blijft de marge op zijn minst vier punten in het nadeel van Ajax. Een ‘helper’ zou in dat geval prettig zijn, zoals bijvoorbeeld een huurling van Ajax. De resterende vijf duels komt Twente echter geen Ajax-huurling meer tegen in de competitie.

Voor Ajax geldt het principe van de helper precies omgekeerd. Tijdens de laatste, beslissende duels van het seizoen komt Ajax liefst vier verhuurde spelers bij de tegenstanders tegen. Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden (allebei Willem II), Jeffrey Sarpong (NEC) en ‘Groninger’ Daley Blind, die zondag een bijzondere wedstrijd tegen zijn werkgever speelde. De Ajacied, sinds de winterstop op huurbasis actief voor de Noorderlingen, doet het uitstekend bij Groningen. Toch was er vooraf geen discussie of hij wel tegen Ajax in actie zou komen. ,,Het belangrijkste is dat verhuurde spelers zoveel mogelijk speelminuten maken. Zonder beperking”, zei Jol daar vrijdag over. In de wedstrijd bracht de rechtsback Ajax niet in verlegenheid, al zette hij teamgenoot Tim Matavz in de eerste helft wel akelig vrij voor het doel van Ajax. Een uitstekende redding van Stekelenburg voorkwam dat Blind en Ajax in een lastig parket kwamen te zitten.

Daley Blind keerde terug in de ArenA, als Groninger. Daley Blind keerde terug in de ArenA, als Groninger.

Twee minuten na de Groningse waarschuwing sloeg Ajax doeltreffend toe. Waar Suarez en De Jong tot dan toe niet in geslaagd waren, lukte het Jan Vertonghen wel om te scoren. De Belgische verdediger kopte in de 38e minuut resoluut raak uit een vrije trap van Demy de Zeeuw: 1-0. De opluchting bij Vertonghen en de andere Ajacieden was groot. Het goed draaiende Groningen had in de voorgaande drie competitieduels immers niet voor niets drie keer op rij de nul gehouden. De openingstreffer in ‘de topper van 2010’, zoals Groningen-trainer Jans het duel vooraf noemde, was dan ook heel wat waard.

Martin Jol koos tegen FC Groningen uit tactisch oogpunt voor een gewijzigde opstelling. Ten opzichte van de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles begonnen Eriksen en Pantelic op de bank. Luis Suarez werd door Urby Emanuelson, Dennis Rommedahl en de aanvallend ingestelde De Jong geflankeerd in de voorhoede van Ajax. De aanvoerder van Ajax kon zijn team zowel vlak voor als na rust in een comfortabelere positie brengen. Aan het einde van de eerste helft bracht hij De Zeeuw met een fraaie hakbal in stelling en kort na de hervatting kreeg hij zelf een levensgrote kans. Oog in oog met keeper Van Loo mikte hij de bal net naast het doel van Groningen.

In het vervolg van de tweede helft bleef Ajax, onder toeziend oog van onder meer toekomstig Groningen-trainer Pieter Huistra, kansen creëren. Suarez, op jacht naar zijn dertigste competitietreffer, was actief, maar ongelukkig in de afwerking. Ook andere pogingen brachten de doelman van Groningen aanvankelijk niet aan het schrikken. Tot de 67e minuut. Siem de Jong, de laatste weken bijzonder trefzeker, kreeg de bal perfect in de loop mee van Anita, waarna hij de bal met links in de korte hoek knalde. Een fraaie treffer die een kreet van ontlading door de ArenA liet gaan.

Een kwartier voor tijd was er opnieuw een mooi moment. Bij een 2-0 tussenstand werd Blind door trainer Jans naar de kant gehaald. Met een staande ovatie werd hij bedankt door het Ajax-publiek. Het bewijs dat de middag voor Ajax goed was afgelopen en Blind met een gerust hart de bus terug naar Groningen kon nemen. Het slotakkoord van Vertonghen, die ook de derde treffer voor zijn rekening nam, maakte hij daardoor niet meer mee. Negen minuten voor tijd kopte de Ajacied voor de tweede keer raak. Jol: ,,We hebben de tweede helft goed uitgespeeld. Daarmee hebben de spelers laten zien dat ze karakter hebben.”

Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees
Tekst: Ajax.nl

Dennis Rommedahl kreeg de voorkeur boven Pantelic. Dennis Rommedahl kreeg de voorkeur boven Pantelic.
Jan Vertonghen is dol van vreugde na zijn doelpunt. Jan Vertonghen is dol van vreugde na zijn doelpunt.
Urby Emanuelson snelt Gabril Sankoh voorbij. Urby Emanuelson snelt Gabril Sankoh voorbij.
Luis Suarez komt Daley Blind tegen. Luis Suarez komt Daley Blind tegen.
Met zijn vierde treffer in de maand maart was Siem de Jong wederom zeer belangrijk. Met zijn vierde treffer in de maand maart was Siem de Jong wederom zeer belangrijk.
Olympisch kampioen Nicolien Sauerbreij was aandachtig toeschouwer. Olympisch kampioen Nicolien Sauerbreij was aandachtig toeschouwer.
Maarten Stekelenburg verrichtte op belangrijke momenten prima reddingen. Maarten Stekelenburg verrichtte op belangrijke momenten prima reddingen.
Siem de Jong is blij met zijn prachtige goal. Siem de Jong is blij met zijn prachtige goal.
Metersmaker Eyong Enoh werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Metersmaker Eyong Enoh werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Jan Vertonghen kopt zijn tweede en Ajax' derde binnen. Jan Vertonghen kopt zijn tweede en Ajax' derde binnen.
Vertonghen viert zijn tweede goal op aparte wijze. Vertonghen viert zijn tweede goal op aparte wijze.