Menu

Koppensnellen Ajax - Heerenveen 6-2

Applaus voor nieuw Ajax

Door Christiaan Ruesink

De doorgaans spraakzame Adriaanse was gisteren kortaf. Op goede momenten, zo zei hij, moet de belangstelling uitgaan naar de spelers en niet naar hem. Maar het is onmiskenbaar zijn stempel dat Ajax draagt. In korte tijd heeft hij afscheid genomen van vrijwel alle spelers die door het duo Jan Wouters/Danny Blind waren aangetrokken en heeft ze vervangen door talenten uit de eigen opleiding, die jaren geleden door hem, in zijn functie als hoofd opleidingen, naar de club zijn gehaald. Die gedurfde aanpak leverde hem gisteren het eerste echte applaus op. Na jaren van gefluit klonk het geklap als een opluchting. Díe overwinning was veel belangrijker dan de 6-2 op Heerenveen.

Algemeen Dagblad Ajax laat er geen gras over groeien

Door Valentijn Driessen

AMSTERDAM - De geest was even terug in de fles bij Ajax. De vaste aanhanger van de Amsterdamse club moest ongeveer drie jaar terug naar het succesjaar met Morten Olsen om zich te herinneren, dat Ajax een tegenstander in de Amsterdam ArenA in hoog tempo, met fris, aantrekkelijk en aanvallend voetbal in de hoek zette. Zoals Heerenveen gisteren overkwam op de groene ijsbaan in de hoofdstad: 6-2. De 35.000, die de 3-jarige aftakeling hebben getrotseerd, klapten hun handen ervoor stuk na 45 en 90 minuten. Ze gingen er zelfs bij staan.

De Telegraaf Stille revolutie bij Ajax beleeft hoogtepunt

Door Paul Onkenhout

Zoals één zwaluw nog geen zomer maakt - meestal althans, er zijn natuurlijk uitzonderingen - garandeert één overtuigend optreden nog geen succesvol vervolg. Laat dat de kanttekening zijn bij Ajax - Heerenveen, een wedstrijd waarin de in Amsterdam her en der verspreide stukjes van de puzzel plotseling in elkaar leken te vallen.

De radeloosheid verdween gistermiddag uit het spel en werd overgebracht op Heerenveen dat in het grote stadion loom, angstig en onzeker voor de dag kwam. De cijfers, 6-2, spraken echter in het voordeel van Ajax, niet zozeer in het nadeel van de vermoeide Friese ploeg.

De stille revolutie in Amsterdam beleefde gisteren een hoogtepunt omdat Ajax in een hoog tempo én secuur ten aanval trok en doelpunten maakte die op vooruitgang duidden. Anders dan over de verdediging hoeft de aanhang zich over de aanval geen zorgen te maken: met 39 doelpunten is Ajax veruit de productiefste ploeg in de eredivisie.

Gestuurd door Tomas Galasek nam Ajax de lusteloze tegenstander onmiddellijk in een houdgreep. Na twee minuten al scoorde Wamberto. Heerenveen leek overdonderd te zijn door Ajax' strategie, met verrassend genoeg Arveladze als aanvallende pion achter Machlas en twee vleugelaanvallers (Wamberto en Van der Gun) die van geen ophouden wilden weten.

Volkskrant