Menu

Koppensnellen: AZ - Ajax (3-2)

Principes Adriaanse onder druk

AMSTERDAM - Nooit kende Ajax zo'n gemakkelijke seizoensstart. Althans, op papier. Zondag werd namelijk ook de tweede uitwedstrijd van het seizoen verloren, dit keer tegen AZ (3-2). Vooral in de spits zijn de problemen momenteel groot. En dat terwijl de echt moeilijke wedstrijden nog moeten komen.

Parool

AZ knapt op tegen Ajax

Door Chris van Nijnatten

ALKMAAR - Van Ajax kan momenteel iedereen winnen en dus deed AZ dat gisteren met 3-2.

Zo bezien calculeerde Co Adriaanse niet slecht, toen hij voor het seizoen het vizier van Ajax ter hoogte van de vijfde plaats richtte. De trainer/coach stelde zich in op een matig jaar en panikeert daarom nog steeds niet. Hij neemt zijn verlies met de berusting van een subtopper. ,,Vandaag zat er gewoon niet meer in'', sprak hij. Het kwam er net zo oprecht uit als vorige week, toen hij de thuiswedstrijd tegen FC Groningen als de slechtste partij onder zijn leiding kwalificeerde.

AD

Adriaanse wacht nog veel werk

Door Anton Lippold

ALKMAAR - Hij zei het zonder blikken of blozen. ,,Meer zat er niet in'', stelde Co Adriaanse na de 3-2 nederlaag tegen AZ. Ajax heeft al acht verliespunten. Zeker na de 6-0 bij AA Gent verkeerden de Amsterdammers in jubelstemming, maar Adriaanse beschouwde het verlies in Alkmaar niet als een enorme domper.

Gezien het spel en de kansen was de zege van AZ meer dan verdiend. Bij de Alkmaarders zat het goed in elkaar; de verdediging onder leiding van uitblinker Opdam maakte amper fouten, de middenvelders (met name Kromkamp en Buskermolen) verstoorden de opbouw van Ajax en de aanvallers Nelisse en Bosman waren voortdurend gevaarlijk.

ANP

Gedreven AZ toont kwetsbaarheid aan van Ajax-defensie: 3-2

door Henk Evenblij

ALKMAAR - Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het is nu al een legendarische uitspraak van Johan Cruyff. De grote meester zou dit gisteravond, als hij in de Alkmaarder Hout aanwezig was geweest, ongetwijfeld hebben gezegd. Want toen AZ al vroeg in het spectaculaire duel (3-2) Dries Boussatta met een blessure kwijtraakte, moest het tactische plaatje van Gerard van der Lem veranderd worden. De Alkmaarders, die weer konden beschikken over Barry van Galen, schakelden met invaller Johnny Bosman over op een tweespitsensysteem. De noodgedwongen wissel zette De Hout volledig op z'n kop. AZ, dat uitermate zwak aan het seizoen was begonnen met niet ingecalculeerde nederlagen tegen RKC en De Graafschap, had nooit durven dromen van een zege op Ajax.

Telegraaf