Menu

Koppensnellen Feyenoord - Ajax 3-1

Gegokt en kansloos verloren

door Valentijn Driessen

ROTTERDAM - Gegokt en kansloos verloren. Ajax vroeg gisteren in De Kuip om een afstraffing van jewelste. Tot opluchting van de Amsterdammers draaide het uit op een 'beperkte' nederlaag (3-1) tegen aartsrivaal Feyenoord. Voor veel van de elf spelers, die trainer Co Adriaanse het veld instuurde, kwam de ontmoeting twee jaar te vroeg. Of minimaal een jaar. Helemaal na het afhaken van routiniers als Nikos Machlas en André Bergdolmo (beiden ziek) en de weliswaar jonge, maar toch al ervaren Cristian Chivu (blessure).

Hoewel de opstelling van Co Adriaanse het niet deed vermoeden, droomde hij voor de klassieker stiekem van de nummer één positie. Terwijl z'n jonge formatie meer weg had van een elftal voor de toekomst, dat ervaring mocht opdoen om daar volgend seizoen of het jaar daarop van te profiteren. "Ik had de stellige overtuiging met deze jongens te kunnen winnen. We moesten daarvoor vrijuit, fris, met flair en pressie op de helft van Feyenoord spelen. Met die gedachte was dit voor mij het sterkste Ajax."

De Telegraaf Weergaloos Feyenoord verlost zich eindelijk van Ajax-syndroom

door Henk Evenblij

ROTTERDAM - Vaak waren ze vernederd, zelfs gedeklasseerd. Aan het Ajax-syndroom leek maar geen eind te komen. Rotterdam werd helemaal gek van Amsterdam. De laatste jaren werd voor Feyenoord dè klassieker van Nederland een ware beproeving. Van de laatste tien edities wist het slechts twee keer de winst in eigen Kuip te houden. Maar aan het leedvermaak is een voorlopig einde gekomen. Ditmaal waren de rollen omgedraaid. Feyenoord wist de aartsrivaal uit Mokum met huid en haar op te vreten. Dat het slechts bij 3-1 bleef was een wonder, een mirakel eigenlijk, want in een adembenemende eerste helft verzuimde de koploper om de Ajacieden genadeloos in de pan te hakken.

De Telegraaf Feyenoord te sterk voor Ajax

Scheidsrechter Jaap Uilenberg leidde het spel bekwaam, greep alleen in wanneer nodig en paste steeds de voordeelregel toe. Het was jammer dat zijn assistenten Theelen en Rijser niet konden aanklampen bij zijn niveau. Zo keurde de arbiter, op advies van zijn grensrechter, in de zevende minuut ten onrechte een treffer van Wamberto af wegens buitenspel en liet hij in de 52ste minuut doorspelen toen Leonardo hands maakte aan de zijlijn. Uit die aanval scoorde Patrick Paauwe.

Het waren echter geen cruciale momenten in de partij. Want Ajax was gisteren in alle opzichten kansloos tegen koploper Feyenoord, die vier punten voorsprong op PSV heeft. Tussen die twee ploegen zal ook de strijd om het kampioenschap gaan. Ajax kan zich daar (nog) niet in mengen. Gisteren werd goed duidelijk hoe groot het verschil tussen enerzijds Feyenoord en PSV en anderzijds Ajax nog is. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met fysieke kracht en ervaring, maar ook met kwaliteit.

Algemeen Dagblad Feyenoord-Ajax: 3-1, Kerels tegen knulletjes

Door Marcel van der Kraan

Rotterdam _ De trainer van Feyenoord bekende na afloop te hebben genoten van de ambiance en de revival van zijn ploeg na het echec in Stuttgart. ,,Voor Nederlandse begrippen was deze wedstrijd van heel hoog niveau. Dit was echt een topper,'' sprak Van Marwijk. ,,Ik ben zelf prof geweest, maar ik begrijp nu wat Feyenoord-Ajax echt inhoudt en waarom het een genot is om een klassieker als deze mee te maken.''

De coach slaagde - zonder dat hij daar in zijn eerste jaar op uit was - waar Arie Haan en Leo Beenhakker, de huidige technisch directeur van Ajax, de afgelopen seizoenen faalden. Sinds 1994 kreeg geen enkele trainer het voor elkaar om Feyenoord als winnaar uit de strijd te laten komen.

Rotterdams Dagblad