Menu

Koppensnellen Heerenveen-Ajax (5-1)

Ajax leed in het Friese Heerenveen de eerste nederlaag van het seizoen. Met 5-1 legde de thuisploeg de Amsterdammers over de knie, voetbaltechnisch en -tactisch. Legde de vaderlandse pers Ajax verbaal over de knie of viel dat wel mee? Je leest het in een bloemlezing.

AD: Afstraffing voor Ajax Door Maarten Wijffels

In de rust, met een 1-1 tussenstand, hadden Jeroen Slop, Michael van Praag, Leo Beenhakker, Arie van Eijden en Jaap Ellenbroek nog tamelijk ontspannen achterover geleund in hun verder lege vak. Na het laatste fluitsignaal en de 5-1 nederlaag stonden hun blikken in een hoek van het Abe Lenstra-stadion op onweer. Met ieder een Ajax-shirtje aan en een clubvlag uitgerold voor hun voeten hadden de bestuurders 90 minuten fanatiek meegeleefd met hun werknemers op het veld, die verbouweerd toekeken hoe de thuisclub erin slaagde een aanvankelijke achterstand (kopbaldoelpunt Van der Vaart) in een geweldig tweede helft om te buigen.

Telegraaf: Koploper Ajax hard onderuit

Een maandje na de 4-1 tegen PSV deed Heerenveen het nog eens dunnetjes over. De Friese reuzendoder vond de achilleshiel van Ajax, dat met de staart tussen de benen het Abe Lenstra-stadion verliet. De schitterende 5-1 zege van de thuisploeg betekende het eerste competitieverlies van Ajax en bracht meteen de spanning terug in de KPN Eredivisie.

Trouw: Heerenveen overrompelt Ajax Door John Graat

De nieuwe zakelijkheid van Ajax was twaalf wedstrijden een effectieve methode om nationaal en internationaal een karrenvracht punten te verzamelen. Heerenveen riep de ongeslagen koploper gisteravond hardhandig tot de orde, met wapens die voorheen tot de huisstijl van Ajax hoorden.

LC: Heerenveen vernedert bange koploper Door Peter van der Meeren

Ajax trad woensdagavond aan met een Noor, een Tsjech, een Roemeen, een Tunesiër, een Egyptenaar, een Braziliaan, een Amerikaan en een Ghanees. Een Griek van 19 miljoen mocht invallen. SC Heerenveen deed het met onder andere een Zweedse killer, een Fin met de prachtigste voorzet van het land en een onverwoestbare Zeeuw. Die wisten wel raad met het zogeheten 'nieuwe realisme' van Co Adriaanse. De 5-1 zege van een op alle fronten beter Heerenveen was niet eens geflatteerd.