Menu

Koppensnellen Lyon - Ajax (0-2)

Ajax won, weliswaar met kunst- en vliegwerk, zeer knap in Lyon. Daarmee houdt Ajax alle kansen op de tweede ronde Champions League in eigen hand, want winst op Inter volstaat. De wedstrijd van woensdagavond werd door miljoenen gevolgd, onder wie de Nederlandse voetbaljournalisten. Wat zij van het duel vonden, lees je hier.

Volkskrant: Ajax ontwapent Lyon op sluwe wijze
Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Wilskrachtig en onverzettelijk gaf Ajax gisteren het ongewisse avontuur in de Champions League een onverwachte impuls. Trainer Koeman leidde het jonge elftal in Lyon met gewiekste improvisaties naar een zege, 0-2, die nauwelijks voor mogelijk was gehouden.

AD:Stunt Ajax in Lyon
Door Maarten Wijffels

Ajax profiteerde optimaal van de zichtbare spanning die de Fransen in de beginfase parten speelde. Verheugend om te zien was dat twee van de jongste spelers op het veld de ploeg stevig bij de hand namen. Nigel de Jong (17) beleefde als een van de twee mandekkers zijn Europese debuut als basisspeler. Steven Pienaar (20) stond bij absentie van de geblesseerde Litmanen op het middenveld.

PZC: Ajax omzeilt een lastige klip
Door André Hoogeboom

De opstelling van Ajax oogde op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. De trainer van Ajax nam risico door te beginnen met een opstelling die nog niet eerder is vertoond dit seizoen. Hij durfde het aan de 17-jarige Nigel de Jong te brengen in een Europese topwedstrijd. De jonge verdediger beschaamde het vertrouwen geen moment. Hij stond aan de basis van de eerste treffer en speelde een verder uiterst solide wedstrijd. De 1-0, via Pienaar, zette de toon voor het verdere verloop van de strijd, omdat Lyon vanaf dat moment achter de feiten aan moest hollen en dat niet deed met bijster veel intelligentie. Ajax speelde zonder echte vleugelspitsen, zoals aanvankelijk wel de bedoeling leek van Koeman.

Ajax verrast met geniepig spel in Lyon
Door Dick Sintenie

In voetbal bestaat geen logica. Bij Ajax rekende vooraf eigenlijk niemand op een overwinning in de uitwedstrijd tegen Olympique Lyon. Maar op een geniepige en bijna on-Nederlandse wijze zetten de Amsterdammers de stand in poule D op zijn kop.