Menu

Koppensnellen ontslag Adriaanse

De directie van Ajax besloot donderdagochtend het dienstverband van trainer Co Adriaanse na anderhalf jaar voortijdig te beëindigen. Hij heeft een contract tot 2003. Het is de derde keer in drie jaar dat een trainer bij Ajax zijn contract niet kan uitdienen. Wat schrijven de verschillende media erover? Wij verzamelden de reacties uit verschillende landelijke bladen.

Volkskrant: Ajax-directie maakt optelsom af en zendt Adriaanse weg Door Willem Vissers

De directie ontweek directe vragen over de redenen voor het ontslag, maar stukje bij beetje kwamen algemeen directeur Van Eijden en technisch directeur Beenhakker tot een 'optelsom'. Allereerst zijn daar natuurlijk de slechte resultaten: 'afgedroogd' (citaat Beenhakker) worden door Heerenveen, NAC en PSV, alsmede de uitschakeling tegen eerst Celtic in de voorronde van de Champions League en Kopenhagen in de UEFA Cup.

AD: Adriaanse toont huilend hart bij afscheid

Co Adriaanse heeft eerder op de dag nog een laatste bezoek gebracht aan de Arena. Hij hoorde er officieel dat hij niet langer trainer is van de club uit zijn jongensdromen. Na een zakelijk onderhoud met de directeuren Van Eijden en Beenhakker volgde een emotioneel afscheid met de spelers.

Telegraaf: Adriaanse gewogen en te licht bevonden Door Valentijn Driessen

Na een goede serie begon Ajax onder Co Adriaanse vanaf half oktober weer tassen vol punten te verspelen en besloten algemeen directeur Arie van Eijden en zijn technische kompaan Leo Beenhakker na de blamage afgelopen zondag tegen PSV alsnog de knoop door te hakken. De zege en de wonderlijke ontsnapping woensdag tegen FC Twente na een 2-0 achterstand konden het ontslag niet meer voorkomen. "Uiteindelijk hebben matige prestaties ons tot het ontslag doen besluiten", verklaarde Beenhakker gisteren. "Het klopt dat we hierover eerder hebben gesproken, maar toen kwamen de resultaten en daarmee de hoop terug."

Parool: Ajax ontslaat falende trainer Adriaanse Door Harry Ten Asbroek

De spelers van Ajax kregen gisteravond na hun sensationele overwinning op FC Twente (3-2, na 0-2 in de rust) al in de kleedkamer te horen dat de directie een dikke streep had gehaald door de naam Adriaanse. De juichstemming was snel voorbij. Nog geen twaalf uur later was een nieuwe staf alweer onderwerp van discussie: assistent-trainer Leo van Veen en Danny Blind in de dug-out en Marco van Basten als adviseur direct op de achtergrond. Adriaanse zei het gisteravond zelf: ''Een topclub moet winnen. Gebeurt dat niet, dan is de trainer het eerste slachtoffer. Dan heeft niemand meer oog voor het proces en dat het beter is door te gaan met de trainer die dat proces bewaakt.''

NRC: Adriaanse slachtoffer wanbeleid Ajax Door Robbert Misset

Krampachtig wekte Adriaanse de indruk dat de directie nog steeds achter hem stond. ,,Maar dat hoeven ze niet telkens hardop uit te spreken'', zei hij gisteravond. Het 18-jarige talent Rafael van der Vaart pleitte vergeefs voor het aanblijven van de coach. ,,Het heeft nu geen zin de trainer eruit te gooien'', zei Van der Vaart. ,,We hebben met tien spelers ook voor Adriaanse gevochten. Laat deze overwinning het begin zijn van een nieuwe bloeiperiode voor Ajax.'' Algemeen-directeur Arie van Eijden en technisch-directeur Leo Beenhakker voerden vandaag met instemming van de Raad van Commissarissen van Ajax een besluit uit, dat ze al veel eerder hadden willen nemen.

Trouw: Adriaanse weg, vandaag nieuws over Van Gaal

Van Eijden: ,,Dit verdient niet de schoonheidsprijs. De beleidsbepalers van toen en nu hebben zich achter de oren gekrabd. We hebben elkaar eens goed aangekeken, en we hebben ook in de spiegel gekeken. Maar wij tweeën zijn niet verantwoordelijk voor het beleid van het verleden. We hopen een nieuwe weg te kunnen inslaan die ervoor borg staat dat contracten hier weer kunnen worden uitgediend.''