Menu
Koppositie ook nu inzet bij Ajax - Twente

Koppositie ook nu inzet bij Ajax - Twente

Krap vier maanden na de zeer memorabele kampioenswedstrijd van 15 mei treffen Ajax en FC Twente elkaar weer in competitieverband in de ArenA. Inzet is opnieuw de koppositie van de Eredivisie. Wat dat betreft is er weinig veranderd tussen beide topclubs, die dezelfde ambitieuze doelstellingen kennen.

Wie de opstellingen van de kampioenswedstrijd van Ajax op de slotdag van het vorige seizoen erbij pakt, ziet in ieder geval twee opvallende wijzigingen. Spelverdeler Theo Janssen draagt nu het Amsterdamse tenue en FC Twente moet naast hem ook uitblinker Bryan Ruiz, die inmiddels voor het Fulham van trainer Martin Jol uitkomt, missen.

Na het verliezen van deze belangrijke krachten en onvervalste basisspelers ziet coach Co Adriaanse zich genoodzaakt om anderen op te stellen. En dat kan soms per week verschillen. Waar de verdediging haast altijd uit doelman Nikolay Mihaylov, de van FC Utrecht overgekomen rechtsback Tim Cornelisse, international Peter Wisgerhof, Douglas en Dwight Tiendalli bestaat, switchen de poppetjes voor de andere linies nog wel eens.

De van Roda JC overgenomen Willem Janssen, oudgediende Denny Landzaat (vorig seizoen beslissend met zijn eigen goal in het directe kampioensduel) en nieuwkomer Leroy Fer uit Rotterdam wisselen soms stuivertje naast vastigheid Wout Brama op het middenveld. Voorin wordt centrumaanvaller Marc Janko - gedeeld topscorer van de Eredivisie met zeven goals - regelmatig bijgestaan door collega en international Luuk de Jong (in een systeem met drie of twee spitsen) en/of op de vleugels van voorzetten voorzien door de talenten Ola John en Steven Berghuis, de Zweed Emir Bajrami of Roberto Rosales uit Venezuela.

Lorenzo Ebecilio is weer speelgerechtigd na zijn schorsing. Lorenzo Ebecilio is weer speelgerechtigd na zijn schorsing.

Hierbij moet wel vermeld worden dat FC Twente door blessures ook vaak gedwongen op zoek moest naar andere samenstellingen. Beste voorbeeld hiervan is de langdurige kwetsuur van Belgisch international Nacer Chadli. Door een overbelaste peesplaat in de knie staat de aanvaller, eveneens begeerd door Fulham, nu al maanden aan de kant. Hij heeft de looptraining in Enschede weer hervat, maar mist sowieso de ontmoeting van vandaag.

Tel daarbij de vreselijk tragische stadionramp op van begin juli, toen twee bouwvakkers om het leven kwamen bij het instorten van een overdekking in aanbouw in de Grolsch Veste, en de start van het nieuwe seizoen van FC Twente is turbulent te noemen. Het nieuws raakte de hele club tot in het diepst van de ziel, maar ondertussen moest wel alle focus ook nog eens gericht zijn op de eerste belangrijke ontmoeting in de voorronde van de Champions League met het Roemeense FC Vaslui.

Na een 2-0 overwinning en een 0-0 gelijkspel stroomde FC Twente door naar het laatste voorportaal van het kampioenenbal, maar daarin was het Portugese Benfica veel te sterk: 2-2 en 1-3. Daardoor is Ajax dit seizoen de enige Nederlandse deelnemer aan de Champions League en moet FC Twente in de Europa League aan de bak. Met een 1-1 remise bij nota bene Fulham startten de Tukkers daar vorige week voortvarend in. De club uit het oosten heeft het kampioenschap van de Eredivisie en overwintering in Europa zeer hoog in het vaandel staan, net als Ajax. Dat FC Twente opnieuw de koploper is, dankt het aan de 0-1 zege bij NAC Breda, de 2-0 tegen AZ, een 1-5 bij sc Heerenveen, een 4-1 tegen VVV-Venlo en de 5-2 van vorige week tegen ADO Den Haag.

Tekenen genoeg dat er opnieuw ernstig rekening moet worden gehouden met FC Twente, dat gemakkelijk en veel scoort. Twee weken geleden liepen Adriaanse en co pas tegen het eerste puntenverlies op. Roda JC was in Kerkrade met 2-1 te sterk.

Tekst Patrick Leemans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees