Menu
Koster beleeft tegenvallend debuut

Koster beleeft tegenvallend debuut

Adrie Koster keek open en eerlijk terug op zijn debuutwedstrijd als trainer van Ajax 1. Ajax - NEC (0-0) had niet gebracht wat hij er vooraf van had gehoopt. ,,Dit is een tegenvaller.’’

De ervaren oefenmeester, en met hem alle Ajacieden op en rondom het veld, beleefden een teleurstellende voetbalavond in de Amsterdam ArenA. ,,Het was niet goed, dat lijkt me duidelijk’’, stelde Koster onomwonden vast tijdens de persconferentie na de wedstrijd. De opvolger van Henk ten Cate was zelfs geschrokken van de uitvoering die zijn spelers eraan hadden gegeven. ,,De eerste helft liepen we te veel achteruit en stond het middenveld te diep. Daardoor was er voorin weinig ruimte.''

Ajax kwam na een kwartier goed weg doordat Rutger Worm een penalty niet wist te verzilveren. Maarten Stekelenburg hield de thuisploeg knap op de been door de strafschop te keren. Eerder dit seizoen toonde de international van Oranje hetzelfde kunstje tegen AZ en Heracles Almelo. Typerend voor de teleurstellende voetbalavond bleef het optreden van ‘Steek’ beperkt tot de eerste 45 minuten. Met een, naar het zich laat aanzien, zware handblessure moest de doelman zich in de rust laten vervangen. Stekelenburg lijkt twee vingers te hebben gebroken. Dennis Gentenaar verving de ongelukkige eerste doelman.

Zonder Stekelenburg en Jaap Stam (ziek uitgevallen in de rust) lukte het de Amsterdammers in de tweede helft evenmin orde op zaken te stellen. Met het wegvallen van de steunpilaren raakte Koster ook vliegensvlug door zijn wissels heen. De tactiek moest daarom halverwege drastisch worden aangepast. Uiteindelijk werd Luis Suarez later ingebracht dan waar vooraf op was gerekend. Albert Luque, bij vlagen goed op dreef, speelde zelfs een hele wedstrijd. De net van een blessure teruggekeerde aanvaller stond aanvankelijk op de nominatie om een halve wedstrijd te spelen.

Ook na rust kreeg Ajax niet meer dan een handvol kansen en kansjes. Klaas Jan Huntelaar kreeg nog de grootste kans om het debuut van Koster een beter aanzien te geven. De spits kreeg de grootste mogelijkheid om zijn ploeg aan een felbegeerde treffer te helpen. Oog in oog met NEC-doelman Gabor Babos mikte Huntelaar de bal net naast. Als een mogelijke oorzaak voor het fletse optreden van zijn spelers, haalde Koster vermoeidheid aan. Sommige Ajacieden keerden vrijdagmiddag, daags voor de wedstrijd dus, pas terug van verplichtingen met hun nationale ploeg.

Dat Ajax - NEC doelpuntloos bleef leverde een blije Mario Been (trainer NEC) en een teleurgestelde Koster op. Been toonde zich dolgelukkig met het in de ArenA veroverde punt. ,,NEC heeft een punt gewonnen, wij hebben er twee verloren’’, besloot Koster de avond met een pijnlijke conclusie.