Menu
Koster even terug bij oude club

Koster even terug bij oude club

Adrie Koster keert zondag terug op vertrouwde Limburgse grond. De Ajax-trainer verdedigde eind jaren zeventig de clubeer van de Roda Juliana Combinatie. De club uit Kerkrade is zondag vanaf 12.30 uur gastheer voor de ploeg van Koster.

Thomas Vermaelen schermt de bal af tijdens de laatste editie van Roda JC - Ajax. Thomas Vermaelen schermt de bal af tijdens de laatste editie van Roda JC - Ajax.

Twee seizoenen lang etaleerde Koster zijn klasse als speler van Roda JC in de Eredivisie. Na de voetbaljaargang 1978-1979 verruilde de rechtsbuiten Roda JC voor PSV. Bijna tien jaar na zijn afscheid als speler keerde de geboren Zeeuw terug in Kerkrade. Begin jaren negentig was Koster trainer van de Limburgers. Roda JC acteerde toentertijd nog ‘op Kaalheide’, het stadion dat in 2000 werd ingeruild voor het modernere Parkstad Limburg Stadion. Wat ondanks het nieuwe voetbaldecor onveranderd bleef, was de moeite die de Ajacieden traditioneel hebben met Roda.

Vanaf de eerste ontmoeting op 12 mei 1974 werd Roda JC - Ajax (0-0) 34 keer gespeeld in eredivisieverband. Dertien keer verlieten de Amsterdammers Kerkrade met een overwinning, liefst veertien keer bleef de voetbalstrijd onbeslist. De laatste van in totaal zeven Limburgse zeges, boekte de thuisploeg afgelopen seizoen. Davy de Fauw en Andres Oper hielpen Roda op 17 september 2006 aan een 2-0-overwinning. ,,We hebben terecht verloren van een veel agressiever Roda’’, sprak toenmalig Ajax-trainer Henk ten Cate vol teleurstelling.

Ajax won eerder dit seizoen in de ArenA met 4-2 van Roda JC. Jan-Arie van der Heijden maakte in deze wedstrijd zijn debuut in Ajax 1. Ajax won eerder dit seizoen in de ArenA met 4-2 van Roda JC. Jan-Arie van der Heijden maakte in deze wedstrijd zijn debuut in Ajax 1.

De laatste Ajax-zege in Kerkrade stamt uit het seizoen 2004-2005. Angelos Charisteas en Julien Escudé hielpen de gasten de eerste helft aan een prima voorsprong. Na de rust bepaalde Cristiano de eindstand op 1-2. Een jaar eerder had Roda JC - Ajax een identiek scoreverloop. Die keer kwamen de Amsterdamse treffers van Yannis Anastasiou en Victor Sikora. Tom Soetaers deed namens de thuisploeg nog iets terug.

Oper kan de gasten zondag overigens niet tot last zijn. De aanvaller uit Estland en gedeeld clubtopscorer van Roda JC werd deze week geopereerd aan zijn achillespees. Oper is daardoor maanden uit de roulatie. Afgelopen weekend hielp hij zijn club met een doelpunt nog aan een gelijkspel tegen en bij FC Groningen: 1-1. Ajax boekte in hetzelfde weekend een klinkende 3-0-overwinning op Feyenoord.

Roda JC bezet op dit moment de negende plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Raymond Atteveld presteert dit seizoen wisselvallig. Het aantal winstpartijen (9) ligt niet ver van het aantal duels dat de ploeg tot nu toe verloor of gelijkspeelde (beide 7). In de Amsterdam ArenA boekten de Ajacieden eerder dit seizoen een 4-2-overwinning. In de debuutwedstrijd van Jan-Arie van der Heijden tekenden Klaas Jan Huntelaar, Luis Suarez, Albert Luque en Dennis Rommedahl voor de ‘thuisgoals’.

Roda JC - Ajax, de laatste vijf keer in de Eredivisie:

2006-2007: 2-0
2005-2006: 2-1
2004-2005: 1-2
2003-2004: 1-2
2002-2003: 1-1

Bekijk ook op Ajax TV de voorbeschouwing op Roda JC - Ajax.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>


Roda JC - Ajax live op je pc zien?
Klik hier om naar de website van Planet Voetbal te gaan >>