Menu
Koster even terug op oude school

Koster even terug op oude school

Na drie succesvolle edities staat Ajax StreetWise ook deze jaargang op de agenda van de landskampioen. Deze week was het de beurt aan de leerlingen van basisschool De Dorpsakker in Assendelft. Zij krijgen de hele week Ajax-les met als slagroom op de taart een bezoek van oude-scholiere Daphne Koster. De 139-voudig international en aanvoerster van Ajax Vrouwen ging samen met Joël Veltman terug naar de plek waar het voor haar allemaal begon.

Koster keerde donderdag terug naar de plek waar zij acht jaar lang rondstruinde. ,,Maar toen heette de school nog ’t Kofschip”, merkt zwangere aanvoerster van Ajax op. ,,Ik heb er in elk geval een heel fijne en veilige schooltijd gehad. Als ik eraan terugdenk, denk ik alleen maar aan lol en sport. Ik keek ook echt uit naar het speelkwartier en de gymles”, blikt de sportieve duizendpoot terug op de periode waarin ze naar eigen zeggen in sportief en motorisch opzicht boven iedereen uitstak. ,,Als er bij de sportles bijvoorbeeld teams werden geformeerd, was ik als een van de eersten aan de beurt. Nu ik zelf een achtergrond als docente bewegingsonderwijs heb, besef ik hoe slecht dat is geweest. Als het een keer voorkomt om een groepsproces in gang te zetten snap ik het nog wel, maar als een volwassene het vaker op die manier doet is dat een slecht voorbeeld.”


Na de lagere school en middelbare school doorloopt Koster het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) en de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding). In die periode realiseert ze zich dat er meerdere wegen naar Rome leiden. ,,Ik vraag me dan ook af of ik juist ben gedoceerd. Ik heb namelijk geleerd dat er verschillende manieren zijn om een kind dingen wijs te maken of iets te leren. Als ik op een andere manier les had gekregen, had ik waarschijnlijk meer interesse gehad. Een meer sport-gerelateerde aanpak. Zo had ik het leuker gevonden als we vroeger met gym ook rekensommen hadden gebruikt; zoals verscheidene tijdmetingen met hardlopen. Daarmee kun je ook sommen maken.”

Daphne Koster wordt welkom geheten door haag van kinderen. Daphne Koster wordt welkom geheten door haag van kinderen.

Koster is sowieso voorstander van meer sport en beweging op school. ,,Uit heel veel verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat kinderen, die meer sporten en actief zijn, betere resultaten halen op school. Als je een frisse geest hebt, kun je makkelijker dingen oppikken. Daarnaast opteer ik voor meer bewegingsonderwijs op school, onder leiding van een vakdocent. Daarin moeten meerdere thema’s worden verwerkt zoals rekenen, taal en aardrijkskunde. Als je op die manier meer tijd gebruikt voor beweging in combinatie met een ander vak, ‘trigger’ je kinderen meer dan wanneer je ze droge stof voorschotelt.”

Het spreekt dan ook voor zich dat Koster het initiatief Ajax StreetWise toejuicht. ,,Ik houd wel van de combinatie bij dat soort projecten. Dat je iets leert door de sport. Ik ben er heilig van overtuigd dat het kinderen aanspreekt. Er is toch niks mooier dan dat er iemand van Ajax langskomt of een andere held. Als ik jong was geweest, had dat mij ook beïnvloed. Ik vind het dan ook mooi dat Ajax op mijn oude school komt en ik daarbij aanwezig mag zijn. Ik vind het leuk om iets terug te doen voor de kinderen.”

En haar toekomstige aanwinst, gaat hij of zij ook naar De Dorpsakker in Assendelft? ,,Nee, die gaat waarschijnlijk naar een basisschool in Uitgeest. Al kan ik nu nog niet zeggen waar ik over vier jaar zit.”

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation dat mede mogelijk wordt gemaakt door hoofdsponsor Aegon. StreetWise heeft als doel basisschoolkinderen op een maatschappelijk verantwoorde wijze in aanraking te brengen met Ajax en voetbal.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Streetwise-ambassadeur Heini Otto warmt de kinderen op. Streetwise-ambassadeur Heini Otto warmt de kinderen op.
En ook Joel Veltman kreeg een warm welkom. En ook Joel Veltman kreeg een warm welkom.
Otto introduceert Koster en Veltman. Otto introduceert Koster en Veltman.
Veltman geeft het goede voorbeeld. Veltman geeft het goede voorbeeld.
De kleintjes kijken de kat uit de boom. De kleintjes kijken de kat uit de boom.
Jeugd stelt vragen aan Koster en Veltman. Jeugd stelt vragen aan Koster en Veltman.
Koster treft haar oud-leerling (l) nu als gymleraar. Koster treft haar oud-leerling (l) nu als gymleraar.
De school kreeg een fraai ingelijst Ajax-shirt. De school kreeg een fraai ingelijst Ajax-shirt.
De meiden van de schoolkrant interviewden Koster en Veltman. De meiden van de schoolkrant interviewden Koster en Veltman.